Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Miért tiszták Ausztriában az utak havazás idején?

Mérési adatokkal alátámasztott írásában Kiss Márton meteorológus úgy véli, hogy nem csupán a gazdasági fejlettség, de a szél is az osztrák közútkezelő mellett áll.

"Miért tiszták Ausztriában az utak? Átkelve a magyar-osztrák határon látjuk, hogy arrafelé csak nedvesen az utak, míg nálunk hóbuckákon közlekedünk.

Kicsit járjuk körül most ezt a kérdést! Egyrészt a nagyobb gazdasági fejlettség, ami mindannyiunk számára ismert. Másrészt annak ellenére, hogy csapadékosabb terület nálunk, mégis van valami, ami a magyar közútkezelő dolgát megnehezíti. Akármilyen hihetetlen, de ez a szél.

Nézzük, a szerda esti 22 órás széladatokat! Elsősorban azon állomásokat választottuk ki, ahová jellemzően Sopron környékéről járnak dolgozni: Sopron 39 km/h, Fertőrákos 37 km/h, Kapuvár 42 km/h, Kismarton 31 km/h, Nezsider 22 km/h, St. Pölten 16 km/h, Baden 6 km/h, Bécsújhely 10 km/h, Semmering 14 km/h, Bécs-Meteorológiai Intézet 21 km/h, Bécs-Repülőtér 28 km/h, Bécs-Jubilaumswarte 39 km/h.

Burgenlandban jelenleg a szélsebesség csak a Kőszegi- és a Borostyánkői hegység szélnek kitett állomásain haladja meg a Kisalföldön mért értékeket. Alsó-Ausztriában pedig csak Rax-Bergstation jelentett erősebb szelet.

A domborzat miatt Ausztriában bár gyakran erősebb szelek fújnak, mint nálunk, ezek azonban csak kis területre és egy-egy adott szélirányra jellemzőek, és ezeket is jellemzően a hegytetőkön lévő állomásokon mérik.

A lakott területek, a völgyek kifejezetten alacsony szélsebesség átlaggal rendelkeznek. A Kisalföld, mint az északnyugati szél útjában álló síkság, kifejezetten szeles és emiatt hófúvás veszélyes, csakúgy mint a Bakony, mely szinte teljesen merőleges az északnyugati szélre.

Meteorológiai Állomásként nem feladatunk megvédeni a közútkezelő becsületét, de azt mindenki beláthatja porhóval küzdeni egészen más, mint viharos széllel és porhóval" - közölte Kiss Márton. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli közgyűlés Sopronban: ingatlanokat kér ingyenesen a város

A város vagyonát gyarapítanák azok az ingatlanok, amiknek ingyenes átadásáról, illetve annak kezdeményezéséről döntöttek szerdán. Tovább olvasom