Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Mielőbbi bírósági tárgyalásban bíznak

"Mivel közügyről van szó, bízunk abban, hogy a bíróság soron kívül és mielőbb tárgyalja a soproni képviselő-testület által kezdeményezett peres eljárást” – mondta a Kisalföld érdeklődésére dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.
„ Mivel közügyről van szó, bízunk abban, hogy a bíróság soron kívül és mielőbb tárgyalja a soproni képviselő-testület által kezdeményezett peres eljárást" – mondta a Kisalföld érdeklődésére dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

– A soproni közgyűlés polgári és büntetőeljárásokat indított az átadás-átvételt követően talált visszásságok miatt. A lavina elindult, s nem tudni, mi lesz a végső kimenetele a nagyobb lélegzetvételű beruházásoknak. Mit várnak elsősorban a jogi kezdeményezéstől? – kérdeztük dr. Fodor Tamást, Sopron polgármesterét.

– A képviselő-testület által útjára bocsátott bírósági perektől mindenekelőtt azt reméljük, hogy sikerül visszaszerezni a város elvesztegetett vagyonát – válaszolta dr. Fodor Tamás. – A hivatalba lépett új városvezetés és a közgyűlés olyan ügyekkel szembesült az átadás-átvétel során, amelyek megdöbbentettek bennünket, egyszersmind felelős városvezetőként nem mehettünk el szó nélkül mellettük. Több szerződésben már az első ránézésre is tűrhetetlen előnytelenséget gyanítottunk a város hátrányára.

A későbbi szakértői vizsgálatok csak fokozták a gyanúnkat, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy polgári perek indításával próbálja meg visszaszerezni az érintett vagyonrészeket. E polgári perek előkészítése során szembesültünk olyan körülményekkel, amelyek felvetették az esetleges büntetőjogi gyanút. Az eljárások lefolytatásával milliárdos vagyont kívánunk megtakarítani, illetve visszaszerezni a város javára. Tesszük ezt egyrészt a választók felhatalmazásával, másrészt a tisztesség parancsával.

– A jelentőségét tekintve az első helyre rangsorolt Petőfi téri mélygarázs ügyében milyen fejlemények várhatók?

– Egyelőre még a vizsgálati szakasznál tartunk. Amíg a bíróság nem mondja ki a korábbi városvezetés és a mélygarázs beruházója között létrejött szerződés semmissé tételét, addig jogilag él a megállapodás. Bízunk abban, hogy a bíróság a tárgyaláskor a gazdasági ügyekben legjártasabb szakembereit vonultatja föl.

– Kapott-e a képviselő-testület lakossági visszajelzéseket a jogi lépések nyilvánosságra hozatala után?

– Úgy tapasztaljuk, az elmúlt napok történései nagy érdeklődést váltottak ki a soproniakból. Az emberek vérmérsékletük szerint hevesen vagy higgadtan reagáltak a napvilágra került tényekre. Sokan elégedettek voltak a megkezdett folyamattal, mások egyenesen felháborodásuknak adtak hangot. Meglátásunk szerint a soproniak helyeslik kiállásunkat, hogy bíróságra mentünk a város vagyonrészeinek megmentése érdekében, miként jogilag is a tiszta helyzet megteremtésére törekszünk. Ez a feladatunk, erre kaptunk a választáson bizalmat, ezt várják tőlünk a soproniak.

A cél közös: végre vessünk véget annak, hogy mindenféle következmények nélkül lehessen rossz üzleteket kötni a város kárára, vagy éppen a közösség vagyonából kihasítani egy részt. Magam is sok olyan helybélivel beszéltem, aki támogatja törekvéseinket. Nem egészen világos előttünk ugyanakkor a jelenlegi ellenzék magatartása, a soproni polgárok vagyonának visszaszerzését cél zó kezdeményezéseinkre adott heves reagálás. Azt gondolom, mindenki csak örülhetne, hogy a közgyűlés végre megpróbál tenni a kedvezőtlen szerződésekkel veszendőbe menő közvagyon megmentése érdekében.

– Mennyire bíznak a sikerben?

– Nem szeretnék személyeskedni, az eljárások során tisztázódik majd a helyzet. A tizenkétmilliárd forint adósság mellett a város jelentős érdeke, hogy minden önkormányzati vagyont visszaszerezzünk, akár bírósági perek útján is, mert ezen a pénzen kórház, iskolák sorsa múlhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Walter válaszol a vádakra

„ Polgármesterségem minden cselekedetét vállalom, állok minden vizsgálat elé” – jelentette ki a Kisalföld érdeklődésére Walter Dezső, Sopron korábbi polgármestere a mostani városvezetés által felhozott vádakkal kapcsolatban. Tovább olvasom