Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Mi lesz Sopron sorsa?

A neszmélyi önkormányzat peres eljárásban szeretné visszaszerezni a Sopron nevű vontatóhajót. Megegyezésre kevés az esély, viszont a településnek szüksége lenne a mintegy négymillió forintra.

A Lánchídnál lehorgonyozva

Öt évvel ezelőtt mintegy négymillió forintért vásárolta meg a Sopron nevű vontató hajót magyar hajózási társaságtól a neszmélyi önkormányzat. Pontosabban Duna-Euró Régió Kht. A Komárom megyei település akkori vezetősége egy forintért továbbadta a Zoltán Alapítványnak. A hajót teljesen felújították és a tervük szerint egy úszó múzeumot rendeznek be. Az 1960-ban épült diesel motoros vontatóhajót jelenleg a Lánchíd déli oldalán horgonyozták el. Igaz, a közelmúltban jelentős munkát hajtott végre. A Megyeri híd építésénél ezzel a hajóval szállították a helyére az elemeket.

Per indult

Idő közben új vezetése lett Neszmélynek és a jelenlegi képviselőtestület pert indított. Álláspontjuk szerint nem volt célszerű egy forintért továbbadni a hajót. A falu csőd közeli helyzetbe került, ezért minden forintra nagy szükség van. Az önkormányzat azonban szeretne megegyezni a Zoltán Alapítvánnyal. Ám erre kevés az esély, a per mindenesetre szünetel. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy az alapítvány felszámolási eljárást kezdeményezett Duna-Euró Régió Kht. ellen. Az, hogy a pernek lesz-e folytatása, azt majd a kirendelt felszámoló biztos dönti el.

Technikai remekmű

Az 1960-as évek elején három különleges dunai vontatóhajó is kikerült az újpesti hajójavító üzemből, a Sopron, az Eger és a Komárom. Ezek közül ma már csak a Sopron üzemképes, miután a hajót hosszú hónapok munkájával megmentették az enyészettől és felújították. A dunai vontatóhajó, Közép-Európában is egyedülálló technikatörténeti konstrukció. Azokban a korszakokban is szolgált még a Dunán, amikor nem voltak tolóhajók vagy önjárók, ezért az uszályokat vontatni kellett. Erre a feladatra találták ki a 800 lóerős Sopront. Segédmotorja az a Jendraschik féle hajtómű, amely már a múlt század negyvenes éveiben világhírnevet szerzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyünk lopni: Kábelt rongáltak Pinnyénél

Az életüket kockáztatták azok az ismeretlenek, akik magasfeszültségű vasúti vezetékeket rongáltak… Tovább olvasom