Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Mi lesz a Russ-villa sorsa?

Bizonytalan a Russ-villa sorsa, a soproniak szeretnék, ha kultúrális funkciót kapna az épület.
Két éve áll üresen

Bizonytalan a jövő: A villa üresen áll jelenleg.
Sopron versailles-i kastélyaként is emlegetik a valamikori Russ-villát, amely a második világháború után évtizedekig a zeneiskola otthona volt. Két éve azonban üresen áll. Talán ezért is aggasztja sorsa a lokálpatriótákat. A hivatalosan Rákóczi utcai villa szépsége gyakorlatilag láthatatlan a járókelők előtt, vadgesztenyefákkal övezett valamikori kocsibejárója a Deák térről nyílt. Ma már azonban csak az Erzsébet utca felől közelíthető meg.

Amikor a zeneiskola 2003-ban a Patak utcába költözött, számos elképzelés látott napvilágot a város egyik legszebb épületének jövőjéről. Volt, aki szállodát álmodott ide, mások továbbra is valamilyen közintézmény otthonául látták volna szívesen. A tervek egyike sem valósult (még) meg, ezért számosan attól félnek – szerkesztőségünkbe több levél is érkezett –, az önkormányzat esetleg eladja, s így nem a közt, hanem magáncélokat szolgál majd Handler Nándor és Ludwig Schöne neoreneszánsz palotája.

Nem tervezik eladását

A polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodáján megtudtuk, a villa nem szerepel az eladási jegyzéken. Hruby József alpolgármester szerint sem tervezik a villa eladását. Az értékesítés azért is nehézségekbe ütközne, mert az épület autóval jelenleg nem közelíthető meg. Erre – különböző telekcserékkel – a Pázmány Péter utca felől lenne lehetőség, a folyamat elindult, de még tart a közigazgatási eljárás.

A Kisalföld úgy értesült, a villa a jövőben – felújítása, restaurálása után – esetleg az oktatást szolgálná, kiegészítve kulturális funkciókkal. Walter Dezső polgármester különböző cégekkel tárgyal egy esetleges továbbképző központ kialakításáról.

Neoreneszánsz palota

Az úgynevezett Russ-villát Russ János bornagykereskedő építtette Handler Nándorral 1879-ben. Ezt bővítette 1893-ban Ludwig Schöne bécsi építész. Ekkor nyerte el neoreneszánsz jellegét. Az épület a késői bécsi historizmus stílusjegyeit viseli magán. Fotó: Somló SamuBizonytalan jövő: A neoreneszánsz valamikori Russ-villa napjainkban

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Henrik és Becket története

Nem a főszereplőkön és a rendezőn, hanem leginkább néhány mellékszereplő haloványabb teljesítményén múlott, hogy a Becket avagy Isten becsülete című Anouilh-színmű soproni premierje végül is nem sikerült abszolút tökéletesre. Nagy várakozás előzte meg Jean Anouilh: Becket avagy Isten becsülete című darabjának soproni színrevitelét.  Tovább olvasom