Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Mi lesz a kultúrával?

Sopron kulturális intézménystruktúrája – és a tevékenység tartalma – az elmúlt 15 évben folyamatosan változott.
A kulturális élet szervezésére, irányítására alakult meg a Pro Kultúra Kht., összefogva a színház, a Liszt munkáját, illetve a különböző kulturális fesztiválokat. Az idea szép volt, de mára kiderült, elkerülhetetlen a struktúra és a feladatrendszer átgondolása.

A Liszt-központ már csak azért sem tudta ellátni feladatát, mert különböző okok miatt a várttól nagyságrendekkel maradtak el a konferenciák, másrészt az intézmény rendezvényházzá vált, gyakorlatilag közösségi funkciók nélkül. Lehet, ez utóbbira nincs is igény, de hogy változtatni kell, azt látják a kht. vezetői is, ezért próbálkoznak, hogy valamilyen módon megtöltsék a házat. Most éppen a médiaközpontot szervezik a jobbára kihasználatlan termekbe. Az más kérdés, hogy itt kell-e működniük, mindenesetre néhány millióval növelhetik a ház bevételét. A változtatási „kényszerre" utal, hogy szeretnék átnevezni az intézményt, elhagyva a konferencia és kulturális megjelöléseket. Mi ez, ha nem a teljes csőd beismerése?

Tételezzük fel, a jövőben a média és a turizmus uralja majd a Liszt-központot, nyilván néhány reprezentatív kulturális rendezvénnyel. Igen ám, de akkor mi lesz a „hétköznapi" kultúrával?

Áttestálják a Gyermek- és Ifjúsági Központra? Erre valószínűleg nem kerül sor, mert az épület, hiába a néhány évvel ezelőtti felújítás, nem alkalmas rá. Lehetséges lenne a Liszt és a GYIK feladatkörét összevonni, és az egészet a Lisztbe „telepíteni"?

Ha így lesz, ha nem, továbbra is nyitott kérdés marad a színház, amely a korábbi befogadó intézményből önálló társulattal rendelkező teátrummá vált. Azonban az elmúlt években látható tendencia, a bemutatók és jegyvásárlók számának csökkenése ismételten felveti, kell-e, szabad-e a jelenlegi körülmények között ebben a formában működtetni. Nem arról van szó, hogy kell-e színház, hanem arról, hogy a soproniak miképp lehetnek részesei az ország színházi kultúrájának, hogyan láthatnak minél több jó előadást, hogyan szerezhetünk gyermekeinknek az életkoruknak megfelelő színházi élményt.

És akkor még nem szóltunk az ünnepi hetekről, és főattrakciójáról, a barlangszínházi előadásokról. Úgy tűnik, itt is csak langyos vízben tapicskolnak a szervezők, részben pénzhiány miatt, részben pedig azért, mert a Barlangszínház korszerűsítése évről évre késik, és még napjainkban sem sikerült kitalálni, hogyan válhatna Európa- hírűvé és gazdaságossá. Egy korszerű könyvtár is hiányzik a sorból. Amikor évekkel ezelőtt a Pócsi utcába költözött, azt mondták, csak rövid ideig lesz a méltatlan helyen. Azóta semmi sem történt, csak tervek, elképzelések láttak napvilágot, de könyvtár nem épült.
Persze nem arról van szó, hogy minden rossz. Sopron hazai

viszonylatban talán még mindig „kultúrváros" a szó jobbik értelmében, néhány valóban kiemelkedő eseménnyel, hanem arról, képesek leszünk-e – ha valóban szükséges – úgy átszervezni az intézményeket és tevékenységüket, hogy megfeleljenek a XXI. századi követelményeknek, az itt élők és a hozzánk látogatók igényeinek megfelelően.

– A város kulturális életét az elmúlt években egyfajta expanzió jellemezte – mondta Kalmár István alpolgármester. – Új intézmények és játszóhelyek jöttek létre. Az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra pedig számos ötletet, fejlesztési irányt dolgoztunk ki. Abban az esetben, ha nyertünk volna, jelentős források állnának rendelkezésünkre elképzeléseink megvalósítására. Véleményem szerint a mostani feladatunk a szinten tartás. Ezzel együtt azonban úgy gondolom, az élet többi területéhez hasonlóan a kulturális élet sem statikus, állandó mozgásban van.

A változtatás lehetséges irányairól, a kitörési pontokról érdemes beszélgetni, vitatkozni, de átfogó, nagy döntéseket hozni a jelenlegi önkormányzati ciklusban már nem szabad. Erre – ha szükséges – 2007-től nyílik módja a képviselő-testületnek. Megjegyzem, Sopron nagyságához, régiós szerepköréhez képest jelenleg is pezsgő kulturális életet él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött az ebtenyésztő pere

A vádlott, a tanúk és a szakértők meghallgatásával vette kezdetét a soproni bíróságon az állatkínzás vétségével vádolt Örsi András soproni ebtenyésztő (szobrász és nyugdíjas bányamérnök) büntetőpere, amely többéves – és sokáig eredménytelen – hatósági eljárás végére tesz pontot. A vád szerint Örsi András az Új utcai üres házban, illetve a balfi szőlőhegyen évek óta működtetett tenyészetében – ahol a kutyák száma 2006 elején már meghaladta a 200-at. Tovább olvasom