Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Mi lesz a kis vasútállomásokkal?

Sopron és környéke - Egyre rosszabb állapotban vannak a Sopron–Szombathely vasútvonal mellett lévő állomások várótermei. A GYSEV először a forgalmas állomásokat teszi rendbe.
Az elmúlt években jelentős összegeket, több milliárd forintot költött a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) a Sopron–Szombathely közti vasútvonal fejlesztésére. Szinte teljes hosszában villamosították a pályát, modernizálták a kocsikat és a mozdonyokat.

A falvak mellett lévő kis- állomások épületeire azonban mintha kevesebb figyelem jutott volna.

Igaz, például Harkán, Kópházán vagy Nagycenken alkalmanként csak néhány utas száll fel, illetve le. Ők még az évtizedekkel ezelőtt épített állomásokon kénytelenek várakozni, s ilyenkor a téli hidegekben nem kellemes a váróban tartózkodni. Szinte mindegyikre ráférne a felújítás, esetleg az újjáépítés. Már ahol van, ugyanis Peresztegen még az előtt elbontották az épületet, hogy a GYSEV Zrt. átvette volna a vonalat.

– Mi lesz a megmaradt várótermek sorsa? – kérdeztük Stöckert Dávidtól, a GYSEV Zrt. szóvivőjétől.

Állomás Harkán: Az erre közlekedő EURegio személyvonatok ablakaiból kitekintő utasokat siralmas látvány fogadja. Fotó: Magasi Dávid

– A meglévő állomások megszüntetéséről nincs szó, továbbra is megállnak itt a járatok – kezdte válaszát a szóvivő. – A legfontosabb feladat azonban a pálya korszerűsítése és villamosítása volt. A Szombathely–Szentgotthárd-vonalon ezt még meg kell oldanunk. A pályaudvarok, megállóhelyek felújítása ezt követően kerülhet sorra. Első lépésként a legforgalmasabbak, a lövői és a büki szépült meg, mintegy négymillió forintból. (Idénre a GYSEV a nagyberuházások között a csornai állomás teljes felújítását tervezte be.)

A társaság a falvakban lévő ötven megálló, váróhely állagmegóvására a saját költségvetéséből minden évben több millió forintot fordít.

– Az, hogy az összes ilyen épületet teljesen rendbe tegyük, az előzetes számítások szerint milliárdos nagyságrendű összegbe kerülne – mondta Stöckert Dávid.

A szóvivő hozzátette, az ausztriai vonalakon több millió euró értékben végezték el a fejlesztéseket az elmúlt években. Így ott már a legtöbb megállóhelyen esztétikus esőbeállók is védik az utasokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadkendert termesztett a bérelt házban

Sopron - Két év, hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Soproni Városi Bíróság azt a 32 éves soproni… Tovább olvasom