Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Mi legyen az amfiteátrummal?

Megcsonkították a Bécsi-dombi Nemesis-emlékművet, már korábban ellopták a szentélyhez tartozó domborművet.

A Bécsi-dombi amfiteátrumhoz látogatókat lehangoló kép fogadja: ismét két darabban hever a földön a római kori oszlopa. Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnökének elmondása alapján nemcsak ez a gond, ellopták ugyanis a szentélyhez tartozó dombormű másolatát is. A Scarbantia Régészeti Park Alapítvány és a város már megbízott egy kőfaragót a rekonstrukcióval, így rövidesen újra felállíthatják az oszlopot.

Scarbantia amfiteátrumának részleges rekonstrukciójára készültek tervek az 1992. évi ásatások után. Pár évvel később meg is kezdődött a régészeti park kiépítése. Az amfiteátrum teljes feltárása, őrzése és karbantartása azonban hatalmas összegeket emésztene fel.

A mostani városvezetés is „hasznosítaná" az amfiteátrum környékét: a városfejlesztés kilenc kiemelt feladata között jelölte meg információs központ felépítését a Bécsi-dombon. Gömöri János nem érti, miért kell újabb „információs és rendezvényközpont", amikor a Liszt-központban, a helyreállítandó Várostoronyban és a Deák téri alagsorban is működnek (majd) ilyen információs centrumok. Az amfitheátrum tövébe elképzelt betontorony a terv szerint régészeti központ is lenne. Mivel a belvárosi múzeumok látogatottsága igen gyérnek mondható, a régész hasznosabbnak vélné a meglévő múzeumi egységek és a majdani Várostorony információs centrum tevékenységének összehangolása. Az amfiteátrum régészetileg védett körzetében zavaró lenne egy kilátótorony, amely részben takarná a város gyönyörű panorámáját, viszont az arénában ideiglenes, alkalmi színpad és lelátó készülhetne a szabadtéri színházi előadásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a műszaki vizsgáztatás módja

Május elsejétől megváltozik a gépjárművek műszaki vizsgáztatásának módja. Amely járműnél indokolt az integrált vizsgálat, további 7200 forintot fizethet a tulajdonos. Gépjárműveinket ajánlatos lesz több héttel korábban bejelenteni vizsgára. Tovább olvasom