Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Mi lakik a borostyánban?

Miskolc és Budapest után Sopronba érkezik a Lengyel Tudományos Akadémia Föld Múzeuma borostyángyűjteményének anyagából álló vándorkiállítás.
A gyűjtemény darabjai a negyvenmillió évvel ezelőtt élt fenyők gyantájából jöttek létre. A bennük található növény-, illetve állatmaradványok alapján rekonstruálhatók az egykori élőlények, így nem pusztán kiállítási, de tudományos anyagot is biztosítanak a rovarkutatók, geológusok és más szakemberek számára.

A Kisalföld kérdésére, miszerint a halálos csapdába került hangya és ezerlábú, pók és szúnyog megannyi kis Jurassic Park volna-e, Bajzáth Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa így válaszolt: „Esetleg elképzelhető, hogy egyes növénymaradványokban, pollenekben megőrződik genetikai anyag, de az élőlényt azokból nem lehet létrehozni. A filmbeli lehetőség csak a képzeletben létezik".

A soproni kiállításon a zárványokat tartalmazó darabok mellett régi és újabb, borostyánból készült dísztárgyakat is láthatnak az érdeklődők, és fény derül arra is, hogy az egyes korokban miért és hogyan használták a mágikus erővel felruházott megkövesedett gyantát az emberek.

Lengyel nagykövet a tárlatmegnyitón

„ A borostyán csodálatos világa" címmel nyílik kiállítás a soproni Központi Bányászati Múzeumban szeptember 21-én, szombaton délelőtt 11-kor. A kiállítást Rafal Wisniewski, a Lengyel Köztársaság nagykövete nyitja meg. A tárlat a megnyitó napján ingyenesen látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázláng gyúlt Répceszemerén

Teljeskörű gázellátás. Régiónk legkisebb falujában, Cséren, Csáfordjánosfán és… Tovább olvasom