Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Mi a házi tej titka? Látogatás egy fertődi tehenészetben - fotók

Sokan idegenkednek a friss házi tejtől állítólagos kellemetlen mellékíze, vagy éppen kétesnek gondolt tisztasága miatt. Ezen tévhitek eloszlatásának érdekében egy fertődi családi gazdaságba látogattunk.

Nagyék gazdaságában jelenleg 160 tehén alkalmas a fejésre (a növendék és a vemhes állatok nem sorolhatók közéjük), ők adják a körülbelül 3,7-4 százalék zsírtartalmú, jó minőségű tejet.

Az állatorvos minden évben ellenőrzi az állatok egészségi állapotát, ez a kötelező előírások között is szerepel.

Tudni kell, hogy a házi tej teljesen zárt rendszeren, rozsdamentes acél csöveken keresztül jut el a tehénre felhelyezett kelyhektől szűrőn át a tejhűtőig, ahol rögtön négy fokra hűl.

A lehűlés megakadályozza, hogy a baktériumok, mikroorganizmusok szaporodjanak. Ha tehát a kelyhek tiszták, a tejet semmiféle szennyeződés nem érheti, hiszen levegővel, emberi kézzel nem érintkezik.


Mi a házi tej titka? Látogatás egy fertődi tehenészetben

Házi tej, aminek nincsen mellékíze

Nagy Júliától, a családi gazdaság legfiatalabb tagjától megtudtuk, hogy a tej ízét legfőképpen a takarmány befolyásolja, amit a gazdák a teheneknek adnak.

Náluk a tehenek nem kapnak alacsony minőségű import takarmányt, hanem - a fehérje kiegészítőnek alkalmazott repce kivételével - mindent ők maguk termelnek meg az állatok számára.

Így a tejnek nincs mellékíze, csak egyszerűen tej íze, akárcsak a boltban vásárolt dobozos fajtának. Viszont észrevehetően teltebb, s nem kelt híg, vizes hatást, mint egyes dobozos rokonai.

Ezenkívül benne vannak mindazok a vitaminok és a szervezet számára hasznos egyéb ásványi anyagok, melyeknek már csak töredéke lelhető fel a pasztörizált és UHT-tejekben.
Aki megkóstolja, kitart mellette


Nagy Júlia szerint, aki megkóstolja a jó minőségű házi tejet, utána ragaszkodik is hozzá, hiszen észreveszi a minőségi különbséget.

Náluk 160 forintért kapható egy liter, ami nem mondható drágának, de dobozos fajtából azért található - ha nem is sokkal - olcsóbb a boltok polcain. Érdemes viszont szem előtt tartani azt is, hogy amennyit megspórolunk az áron, annál sokkal többet "bukunk" a minőségen.

Friss tej az automatából

Nagyék összesen hét automatát helyeztek ki Fertőd, Sopron és Fertőszentmiklós területén, így az emberek könnyebben hozzájuthatnak az általuk kínált házi tejhez.

Az automatákat naponta kétszer töltik fel, tehát garantált a friss áru, bármilyen időpontban érkezik is a vásárló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Imre: Az élet nem ér véget a halállal, de készülnünk kell rá

A hit szemével láthatjuk meg, hogy a halál nem megsemmisülés. Mindazok, akik nem hitben élnek a… Tovább olvasom