Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mészáros Ferenc: Rátelepszenek a Páneurópai Piknikre!

Mészáros Ferenc, a Páneurópai Piknik egykori ötletgazdája levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben kifogásolja: egyesek rátelepszenek a Páneurópai Piknik sikerére, hogy politikai tőkét kovácsoljanak az eseményből.

"Még élünk!

A címben olvasható állítás a többség számára közömbös lehet. Vannak, akiket örömmel tölt el ez a tény, míg mások számára nyomasztó állapotot jelöl.

Ezen utóbbiak számára készült ez az üzenet, lévén, hogy hajlamosak nem tudomásul venni a számukra kedvezőtlen állapotot, miszerint még élünk!

Miért fontos ezt hangsúlyozni? Azért, mert közeleg a Páneurópai Piknik 20. évfordulója, és máris beindultak mozgások, elkezdődtek a helyezkedések, és el-elhangzanak kijelentések, amelyek arra utalnak, hogy jó hazai szokás szerint élénkül a pozíciókeresés kényszere egyes honfitársaink zsigereiben.

A szokratészi axiómát kicsit megfordítva ("Könnyebb az igazságtalanságot elviselni, mint elkövetni"), azt az állítást teszem, hogy könnyebb a hazugságot elkövetni, mint elviselni.

A Páneurópai Piknik kapcsán, az elmúlt 19 esztendőben alaposan próbára volt téve az egykori szervezők ilyen irányú tűrőképessége, s ahogy haladtunk előre bimbódzó demokráciánk „fejlődésében", a kezdetben, általunk csupán tárgyi tévedésnek minősített értelmezésekről lehámlott a héjazat, és azt a nyilvánvaló tényt kellett megállapítanunk, hogy a hazugság, éppúgy, mint mindennapjaink számos, lényeges mozzanatában, a Páneurópai Piknik esetében is, megacélosodott.

Márpedig jó lesz bevésnünk az agyunkba, hogy a hazugságot, lett-légyen bármilyen fennkölt céllal is magyarázva, kérlelhetetlenül vissza kell taposni oda, ahonnan sarjad, mert ha egyszer hagyjuk megerősödni, mindent elpusztít maga körül.

Még élünk!

Vegyék ezt figyelmeztetésnek azok, akik már most elkezdték a történet körülményeinek átírását, saját megdicsőülésükre formázását.

Ha Öszöd nem lett volna, akkor a fájdalmas jelzővel kellene illetnem mindazon közszereplők megnyilvánulásait, akik az esemény kapcsán váratlanul bejelentkeztek a babérokért.

Öszöd után már alapos az addig általánosítónak is minősíthető vélemény, hogy a magyar „elit" folytatólagosan, megfontoltan és gátlástalanul hazudik. Igaz volt ez Öszöd előtt is, csak nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani. És ez már nem csupán fájdalmas, hanem tragikus.

A Páneurópai Piknikkel kapcsolatos új keletű törekvések is ebből az aspektusból fakadnak, és nem azért kell visszataposnunk őket, mert a mi babérjainkat veszélyeztetik, hanem, mert hamisítják, elferdítik a történeti tényeket. Pedig még élünk!

Ezek után óhatatlanul felvetődik a kérdés: mennyire helytállóak azok a történeti megállapítások, tudományosnak minősített történelem szemléletek, amelyeknek a tanúi, tényleges szereplői már nem élnek?

A Páneurópai Piknik sikeres esemény volt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy megmaradt civil kezdeményezésnek, hiszen a nagypolitika akkori szereplői nem merték a vele együtt járó kockázatot felvállalni (Egyetlen kivétel Pozsgay Imre volt.)

Azóta más szelek fújnak. Kerek évfordulókon egyre-másra jelentkeznek újdonsült héroszok, akik szeretnék önmaguk dicsőítésére kihasználni az egykori nagyhatású eseményt.

Eleinte a Habsburgok füllentéseitől pironkodtak a sopronpusztai zsenge japán cseresznyefák, majd egy szoci betonpattanás (Horn Gyula dicsőítésére állított obeliszk) kitüremkedésének esett áldozatául a hajdani határsáv ártatlan növényzete, és mostanság, hogy a politikai paletta egyetlen „színe" se hiányozzék a hazugságáradat kavalkádjából, bejelentkezett egy újabb ismert közszereplő hajdani, eddig eltitkolt szerepét felfedve, és a háttérben néhány kalandor is feltűnt prédát remélve.

A neveket egyenlőre nem hozom nyilvánosságra, mert van bennem annyi tolerancia, hogy biztosítok számukra némi egérutat, de ígérem, amennyiben folytatódik ez a türemkedés, vastag betűvel írom ki a neveket, kettősponttal a hazugság mellé.

Még élünk!

Jobb lenne szerényen örülni annak, hogy részesei lehettünk magam és társaim az egykori csodálatos eseménynek. A hazugság sajnos, nem engedi meg nekünk ezt a luxust.

2004. december 05… Öszöd… és még sorolhatnám… példája figyelmeztet: a hazugságot kíméletlenül vissza kell taposni!

És ezt csak addig tehetjük, amíg élünk, de addig kötelességünk megtenni!"

Mészáros Ferenc
Az egykori Páneurópai Piknik ötletgazdája
Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 14. 17:31
  „Sok itt az okos ember,meg a történész! Az esetet követően 3 nap múlva ,mi történt ott ? Milyen parancsot kaptak?
  Ki lőtt sorozatokat németül ordítozva? Az illető csak nem itt szerepel sokat mint szakértő? A sánta ember utoléri a hazug fuxot!Sok NDK volt állampolgárt vittek ki a csempészek is.A szomorú az" Hermesnél" pénzért csinálta valaki, nyerészkedett
  sok szerencsétlen kiszolgáltatottságán. Nem kellene ugatni itt valakinek! Hát még a füves kisasszonyról l ne is beszéljek!”
 • 31. Telepathia 2009. július 06. 09:35
  „T Vitriol2
  Ez nem volt bírálat, csak egy valós tényállítás. Az igazság semmitől sem fél, csak attól hogy elhallgatják" iletve "az igazságot vagy a hazugság, vagy a hallgatás rombolja le." Mmindez azóta a demokráciában megszépült.”
 • 30. vitriol2 2009. július 06. 06:32
  „Telepathia 2009.07.05. 11:08 :
  Te miért azt birálod aki leirja a "valot" a mai "piknik" cirkusz/biszniszről. Tudod -én ugyan nem vettem részt a szervezésben- tudod akkor és most is csak egy kispont voltam vagyok-, de ott voltam a PIKNIKEN érted nagybetükkel a PIKNIKEN, és csak ámulok és csodálkozom, hogy ma már milyen sokan "jelentik" ki, hogy a piknik az övék, közben abban idöben - néhai Antal miniszterelnök Úr után szabadon- akkor még csak az "ALÁMERÜLÉS" állapotában voltak.
  az alábbi sorok minden szavával/betüjével egyettértek:
  "A Páneurópai Piknik kapcsán, az elmúlt 19 esztendőben alaposan próbára volt téve az egykori szervezők ilyen irányú tűrőképessége, s ahogy haladtunk előre bimbódzó demokráciánk ,,fejlődésében", a kezdetben, általunk csupán tárgyi tévedésnek minősített értelmezésekről lehámlott a héjazat, és azt a nyilvánvaló tényt kellett megállapítanunk, hogy a hazugság, éppúgy, mint mindennapjaink számos, lényeges mozzanatában, a Páneurópai Piknik esetében is, megacélosodott.”
 • 29. Telepathia 2009. július 05. 11:08
  „Mészárso úr! Bizonyára el kerülte az akkori hatalom bírálatát és felleősérevonástá tetteiért. Nyomatékos . önismerettel nyilatkozzon, adjon a Jó Istenek hálát, hog y nem vonták felelőségre, nem került börtönbe,
  megúszta a feleőségre vonást. Tegye mindezt alázattal és semmi nagyképűséggel emlékezzen vissza a
  Páneurópai Piknik 20 . évfordúlóján. Amit abban az időben elkövette a hatályos jogszabályok alapján bizony felelőségre vonással együtt járhatott volna?”
 • 28. thurvj97 2009. július 04. 15:32
  „Nagyobb szerénységet Mészáros úr. Nem jó ,ha dong a mellkas a semmittevéstől. Csak két kérdés: Mi van, ha akkor a hatalom éppenséggel nem így dönt? Ma Önt okolják tömeges mészárlásért? Vagy egy szerényebb megjegyzés és kérdés: Az eseményt követően többeket kitüntetett az Antall-kormány-finoman szóla az ajtónyitogatásért? Nem volt elég a dícséretből, meddig ünnepeltetik még magukat?”
 • 27. vitriol2 2009. július 04. 13:27
  „SAmu 2009.07.03. 14:26 .
  hát ezt, a titkossan-fidesz modra -megválasztott-. madarunk honnét vette? ö akkor még csak az "alámerülés" idöszakábol probált "felébredni".
  "SAmu" hát hiddd má el, hogy senki nem akart a "Tömegbe lövetni", tudod a te hüly(j)e fikciodrol senki nem beszél, senki ilyen parancsot nem ismer ill. nem ismert. Marhája- bocsi a kedves megszolitástért-de tudod a akkor már az akkori magyar kormány mindent "lezsirozott" az NSZK és a Szu. kormánnyal. tudod ha Német Miklos és társai "lövetni akartak volna, tudod elötte nem TÁRGYALNAK németekkel. ÉRTED UGYE. jA és Te hol "merültél alá" a piknik" idején:?????”
 • 26. SAmu 2009. július 03. 14:26
  „Primax 5. sz.-nak idézet a legújabb HVG-ből 10 old.: "1989 júl.-aug.-ban minden fontosabb magyar vezető elment előre eltervezett szabadságra, ezt Sólyom a tört. idők felismerésének tulajdonította. N.M.erre a fricskára azt válaszolta, hogy a hazautazni nem kívánó NDK-s menekültek: "valószínűleg velem együtt voltak szabadságon"".
  Tehát az ő óriási érdeme: épp - véletlenül - szabin volt , ezért nem kegyeskedett a tömegbe lövetni....”
 • 25. Reális 2009. július 03. 08:39
  „Most nem vasfüggöny van,hanem behajtani tilos tábla!Amíg él az utolsó kommunista,addig nem tartozunk Európába!”
 • 24. Csabazs 2009. július 02. 18:20
  „vitriol2#!

  No látod az eredetin én sem láttam,ebben egyetértünk!

  Jó páran a mostani városi elitből és nagyon ünneplő piknikezőkből még az MSZMP tagjai voltak anno!”
 • 23. vitriol2 2009. július 02. 15:06
  „20. Csabazs 2009.07.02. 11:17
  ezt irtad:
  "Szerintem jelenleg legnagyobb mértékben a Fideszes városvezetés sajátította ki a Piknik 20. évfordulóját"
  Válasz:
  tudod mindig a "hatalmon"lévöknek van nagy esélye kihasználni a "megemlékezéseket".és tudod én egyetlen egy csuházo fideszest ill. a fidesz csuhásai közül nem láttam az EREDETI PIKNIKEN.”
 • 22. Je.Ta. 2009. július 02. 14:15
  „"Kitartas!"
  En meg azt mondom:"Eröt Egeszseget!"
  Lassan kezdenek ezek az oldalok olyanna
  valni mint a Fc.Sopron egykori honlapja!
  Csak a jobbnak lehet igaza!”
 • 21. mézgaaladár 2009. július 02. 11:34
  „Primax, a gondolkodás jó, a kételkedés mégjobb. Nagyobb gondolkodók is mentek már tévútra mint te. Ezért kritikával fogadj mindent.”
 • 20. Csabazs 2009. július 02. 11:17
  „Nem értem, hogy jön ide az öszödi beszéd!
  Miért kell kommunistázni?
  Tudtommal a gengszterváltáskor szocializmus és nem kommunizmus volt4
  S azok az akkori "ifjú kommunisták" most az összes parlamenti pártba megtalálhatók!
  Azért Mészáros Úr sem egyedül hajtotta végre a határnyitást! Ő ahhoz igen kevés volt.
  Bizony kellett Horn és Német közreműködése is!

  Szerintem jelenleg legnagyobb mértékben a Fideszes városvezetés sajátította ki a Piknik 20. évfordulóját!”
 • 19. vitriol2 2009. július 02. 06:03
  „18. Kikelet 2009.07.01. 23:17: hát tényleg "tévedtem", de nálam és emberek millioinak egykutya a nyilas és a fasiszta. Furcsa egy horthysta vagy , véded azokat a nyilas "emberjogi aktivisták"-at kik emberi szeretet jegyében emberek százait "lötték" a Dunába.
  Minden szonak /jelképnek több jelentése lehet, például a német fasiszmus jelképe esetén- a horogkeresztről- nem az eredit a jelképet "kitaláló/használó" népre emlékszünk . Tudod ez igy van a" Kikelet" a "Kitartás" ja és az "elv-társaid által használt "árpádsávos" zászlo esetében is.
  Furcsa és kimondottan cyborghungarista megközelitése van a "Lusitián" példádnak. Nálatok az áldozat a bünös és nem az elkövető.

  16. kolombela 2009.07.01. 20:45 -nak na mivan? megint nincs ellenérv, csak minősitgetés?”
 • 18. Kikelet 2009. július 01. 23:17
  „Tisztelt Vitriol2!
  - a "Kitartás!" köszöntés nem fasiszta hanem hungarista
  - a "Kikelet" felhasználónévből nem tudom hogyan asszociált arra amire?
  - nem vagyok nyilas, Horthy párti vagyok
  - habár a nyilasok emberjogi aktivisták voltak a cionistákhoz és a kommunistákhoz képest
  - a középkorban sem mindig az uralkodók álltak a háborúk mögött, sok csak idióta vagy megzsarolt báb volt akit a háttérből mozgattak. pl.: a hitelezők,.... mint a Fugger bankház
  A csodás és találó nyelvünkben honnan ered a " fukar " kifejezés? Mit gondolnak???
  - az újkorban sincs másként..... Gavrio Princip saját elhatározásból húzta meg a háborút kirobbantó elsütőbillengyűt?, -Amerika véletlenül áldozott fel több ezer embert a Lusitanián? Tisztában voltak vele, hogy Németország megtórpedózza., - J.F.K. véletlenül halt meg? Miután állami kézbe akarta venni a jegybankkiadást...
  Rájöttem! Kikelet! - Tavaszi ébredés
  Tisztelettel: Kikelet”
 • 17. Primax 2009. július 01. 21:05
  „Kitartas #13 írta :
  " Nem Horn elvtás és a galerije nyitották meg a határt, ez is egy hazugság, amit mlg ma is terjesztenek."
  Tessék, egy - kis - adalék az amnéziásoknak és a hiszékenyeknek, akik - manapság - minden süket politikai lózungot elhisznek :
  " Világpolgár és európai humanista" - e szavakkal méltatta Konrád Györgyöt, a Károly-díj idei kitüntetettjét Aachen polgármestere, Jürgen Linden. A Károly-díjat a legjelentősebb európai kitüntetésnek tartják. Azok kapják meg, akik sokat tettek Európa egyesítéséért és békéjéért. Az utóbbi évtizedekben a díjazottak sorában olyan személyiségek voltak, mint Konrad Adenauer, Winston Churchill vagy tavaly Bill Clinton. Horn Gyula után Konrád György a második magyar, aki Aachen város polgárainak ezt az elismerését megkapja....."
  Persze, kellett az oroszok - hallgatólagos - beleegyezése is, mert akkoriban mindenhez kellett. Amúgy is el voltak eléggé foglalva a "peresztrojkával". Változtak ott is a nézetek - és elvek - rendesen.
  Ennek ellenére Horn és Németh cselekedhetett volna másképp is.
  Konrad Adenauer, Winston Churchill, Bill Clinton...nem "kispályás " társaság.
  Aztán lehet tovább "kommunistázni"...”
 • 16. kolombela 2009. július 01. 20:45
  „moderálva off”
 • 15. vitriol2 2009. július 01. 20:17
  „érdekes az olyanok, mint a "kikelet" és "kitartás" fedőnevü ujfasisztáink mindig tudják a "tutit", ök mostanában-- a kuruc(kodo)nyiltan nyilas/fasiszta szennnyhonlapot "idézve" megirják, hogy a Németh Miklos kormánya mit is csinált anno a rendszerváltás elötti években, söt milyen "titkos" paktumokat" kötöttek". na de a reagálási/hozzászolási fedőnevük nagyon árulkodoak, mind kettöé a nyilas éra jelszavait idézi.”
 • 14. vitriol2 2009. július 01. 19:45
  „moderálva”
 • 13. Kitartas 2009. július 01. 18:35
  „Nem Horn elvtás és a galerije nyitották meg a határt, ez is egy hazugság, amit mlg ma is terjesztenek. Moszkvai gazdáik adtak ukázt, hogy ki kell engedni a keletnémet menekülteket. Ekkor engedték át Sopronpusztánál és máshol is a németeket. Ma is ugyanennek a pártnak az "ifjúsági tagozata" van uralmon, így az egész hazugsággépezet máig tart. Szebb jövőt!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadság útjában álltak?

Sopronpuszta - A Páneurópai Piknik egykori szervezői szerint több japán cseresznyefa is hiányzik az… Tovább olvasom