Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Merre menjenek a teherautók?

Sopron - Megnőtt a teherautó-forgalom a Kőszegi úton, illetve Harkán, mióta Sopronból Ajkára szállítják el a hulladékot. A megoldást egy új út, esetleg a majdani válogató más helyen való építése jelenthetné.

Idén július közepétől be kellett zárni a Harkai úti hulladéktelepet. Átmeneti megoldásként, amíg nem készül el az ideiglenes tároló, a város szemetét pótkocsis teherautókkal Ajkára szállítják. A megnövekedett gépjárműforgalom zavarja a telepre vezető Kőszegi úton élőket, továbbá egyes kamionok Harkán áthaladnak.

A forgalom jelen pillanatban még elviselhető, ugyanis naponta négy pótkocsis teherautó közlekedik. Ugyanakkor a tervek szerint a Harkai úti telepen épül meg 2012 tájékán a válogató. Ez pedig azt jelenti, hogy akár húsz vagy még ennél is több kamion szállítja majd ide a komposztálandó anyagot, valamint a szelektív hulladékot.

A harkai önkormányzat már most azt fontolgatja, hogy miként lehet súlykorlátozást bevezetni a településen áthaladó útra. Ehhez a tulajdonviszonyok miatt a közút kezelőjével is egyeztetni kell.

A jövőben még intenzívebben jelentkező probléma megoldása két módon lehetséges. Új úttal kell elkerülni a lakott területeket. A több mint egy kilométer hosszú út megépítésének költsége mai áron 70–80 millió forint.

A másik megoldás még ésszerűbb: a válogatót más helyen, a 84-es főút mellett, a szennyvíztisztító telep szomszédságában célszerű megépíteni, akkor ugyanis Harka és Sopron is mentesül a teherautó-forgalom alól.

Olvasóink írták

 • 5. hehe08 2009. szeptember 10. 20:26
  „cserébe szépen virágzó kertjeik vannak.... :D:D:D

  hát igen... a nagypolitika mindig átírja a helyi érdekeket..... de erről a helyi vezetők tehetnek a legjobban!!!!!!!!!!!!!!
  őket kellene bűntetni a töketlenségük miatt!!!!!”
 • 4. Kukac40 2009. szeptember 10. 19:10
  „Sopronnak nincs és nem is volt elkerülő útja. Eredetileg is midössze tehermentesítőnek épült. De mivel abban az időben divat volt elkerülőt építeni ezért kezdték így nevezni a város lakói is. A téglagyári tavak mögött vezetett volna az elkerülő, de akárcsak a Sopront-Győrrel összekötő autópálya soha nem készült el. Pedig elég sok érintett emberke vásárolta annak idelyén arrafelé a kiskerteket.”
 • 3. egysoproni_ 2009. szeptember 09. 21:09
  „így van Intel! Ez az elkerülő már messze nem azt a funkciót tölti be mint anno amikor építették. Azóta az elkerülő út másik oldala is beépült. Lásd, Aranyhegyi lakópark, Virágvölgy...
  Az igazi elkerülünek az a lényege, hogy elvezesse a városból a forgalmat. Ez esetben lehetne engedélyezni akár egy 70 km/h-s sebeséget is.”
 • 2. Intel 2009. szeptember 09. 20:31
  „A kérdés akkor lesz, ha az aluljárót megkezdik építeni!
  Sopronnak nincs normális elkerülő útja, a városba csak a 84es vezeti be a forgalom nagy részét!

  Ezek a problémák!”
 • 1. Kukac40 2009. szeptember 09. 17:58
  „Akkor ez miért kérdés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidelitas - Junge ÖVP - közös kerékpártúra

A hétvégén tartották a Fidelitas soproni és Junge ÖVP bécsi csoportja rendezésben az immáron 3.… Tovább olvasom