Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Mérgező növények közterületeken - halált is okozhatnak

Sopron - Parkokban, intézmények udvarán ma sem ritka, hogy mérgező növények díszítik a közterületet. Erre is figyelmeztet a Sopronban történt eset: óvodások ettek a rendkívül mérgező aranyeső terméséből. Az ártalmas növények elsősorban a környezetet felfedező kisgyermekekre jelentenek veszélyt. Szerencsére többségük csak viszonylag nagy mennyiség elfogyasztása után káros, ráadásul az ízük is elrettentő...
Mérgező növények utcákon, tereken

Sopron - Az óvatosság nem árt, mert a pici gyermekek esetében a kisebb mennyiség is veszélyes lehet. Nem szükséges azonban minden mérgező növényt száműznünk a parkokból vagy saját kertünkből, lakásunkból, viszont alaposan meg kell ismerjük mindet, mielőtt társunkká fogadjuk őket. Ha pedig idejében megtanítjuk gyermekeinket arra, hogy virágot, füvet, fát és bokrot nem szabad megkóstolni, az ilyen s a hasonló jellegű balesetek megelőzhetők.

Sopronban a múlt héten kilenc gyerek került kórházba, mert az óvoda udvarán a mérgező aranyeső terméséből ettek. Szerencsére nem történt nagyobb baj, a gyomormosás és a megfigyelés után másnap hazatérhettek. De hogy kerül egy gyermekintézmény udvarára mérgező cserje?

Aglája és Rebeka számára anyukáik már elmagyarázták, hogy a Deák tér bokrai is veszélyt jelenthetnek.
Aglája és Rebeka számára anyukáik már elmagyarázták, hogy a Deák tér bokrai is veszélyt jelenthetnek.


Mindössze néhány éves az a rendelet, ami tiltja, hogy a közterületekre, parkokba, játszóterekre mérgező vagy tüskéik miatt veszélyes növény kerüljön – tudta meg a Kisalföld Nagy Zsolt városi főkertésztől.

– A parkosítás során ma már igyekszünk megfelelni ezeknek az elvárásoknak és még enyhén mérgező növényeket sem ültetünk gyerekek által látogatott helyekre. Mindemellett vannak többéves fák, cserjék és bokrok, amelyek esetleg veszélyesek lehetnek, mégsem várható el, hogy azonnal fűrészt, baltát ragadjunk.

Ettől sokkal fontosabb lenne a gyerekek felvilágosítása, hogy bármilyen csábító növények, bogyók, virágok vannak a közelükben, ne vegyék a szájukba ezeket. Megszívlelendő tanács a kisgyermekes szülőknek, nevelőknek, hogy a kertben, az intézmény udvarán lévő vonzó küllemű, színes terméseket hozó bokrokat és a körülötte játszadozó gyerekeket mindig kísérjék fokozott figyelemmel – tanácsolta a szakember.
A Kisalföld online kiadásának fórumozói közül is csak kevesen okolták a pedagógusokat a balesetért, inkább ők is azt firtatták, vajon miként kerülhet mérgező növény az óvoda udvarára. Egyesek szerint még a felnőttek sincsenek tisztában azzal, melyik növény mérgező s melyik ártalmatlan környezetünkben, de a legtöbben egyetértettek abban, hogy már a legkisebbeket is figyelmeztetni lehet a veszélyre.

Mérgező növények

Leggyakrabban a legszebb, a legnagyobb díszítő értékkel bíró növényeink a legveszélyesebbek. Vannak, amelyek elfogyasztása akár halált is okozhat. A különösen mérgező kategóriába tartozik például a leander, a gyöngyvirág, a kökörcsin, a kikerics, az aranyeső, a lilaakác, a gyűszűvirág, a rododendronok, a puszpáng, a szellőrózsa, a hunyor, a borostyán, a tiszafa, a sisakvirág, a tűztövis, a kutyatej, a magyal, a mák, a nehézszagú boróka, a ricinus vagy a kecskerágó.

Olvasóink írták

 • 5. tollas 2008. június 17. 16:00
  „Van olyan cikk amit igen is többször el kell ismételni.
  A növényekbe,mnt az állatokba (csigák,békák)
  a legdíszessebbek a mérgezők !

  A kis gyereket én is féltem,- türelemmel, megkell magyarázni
  hogy pfuj mérgező,- ha egy két szemet lenyel még különösebb
  baja nem lehet.

  A parkokat igen is tegyük még változatosabbá !”
 • 4. tricse 2008. június 17. 11:13
  „Neked nem ajánlom a STOP.hu-t,ha ezen kiakadsz:)
  Én hihetetlenül nyugis ember vagyok,de azon a weboldalon még én is morgok sokszor!:)
  Itt a kisalfold.hu-n legalább nem használják a "döbbenet" címszót minden harmadik hírnél!:)”
 • 3. K.L. 2008. június 17. 10:31
  „Aha persze vagy nincs fantázia vagy idő vagy kedv esetleg mindhárom újat írni .... kipofozzuk a régit bevágjuk a fökertész szavait azt jó ... mai meló kipipálva ...

  de a cikk adatokat nem közöl olyan téren hogy melyik oviba történt esetleg ? nyilvánosan á ilyeneket minek leirni !még megharagszik lehet hogy az ovi Rám.pedig sok embert érdekelt. mellesleg ha bárhol bárkivel elöfordulhat akkor nem tök mindegy hogy megtudjuk épp most kivel és hol fordult elő . A mélygarázsos cikkek is ilyenek. rágják a semmit mer nincs új információ de azért mindig bedobják ha valaki momd valamit róla ....”
 • 2. tricse 2008. június 17. 10:15
  „K.L. kedves!

  Ismétlés a tudás idesanyja:)

  A témához csak annyit,hogy az okos média nem is olyan rég mutogatta,hogy milyen szuper ehető virágok is vannak---mesterszakácsok adták hozzá nevüket! Gyerek látja a tv-ben,másnap lelegeli a parkot!”
 • 1. K.L. 2008. június 17. 09:47
  „Köszönöm Kisalföld !
  Ennyire nincs téma hogy ugyanazt kétszer is le kell írni kicsit másképp meg esetleg egy nyilatkozatot belefüzve ! Megint meggyözödtem arról hogy a wc papir versenyképesebb egy bizonyos célra !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy kötete jelent meg

A Zsirán élő Czetthoffer Csaba a munkája mellett folyamatosan ír verseket. Eddig négy kötete jelent… Tovább olvasom