Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Merénylet Sopron testvérvárosában: nem elég az izraeli sajnálkozás

Elégtelennek minősítette az egyiptomi kormány az öt egyiptomi rendőr lelövése miatt hangoztatott izraeli sajnálkozást.

Az egyiptomi kormány - a MENA hírügynökség által vasárnapra virradóra ismertetett - közleményében úgy vélekedett: első ránézésre kedvező az izraeli álláspont, de (a sajnálkozás) mégsem áll arányban az incidens súlyával és az egyiptomiaknak az izraeli akciókkal kapcsolatos felháborodásával. Kairó mindazonáltal üdvözölte Izrael azon kezdeményezését, hogy folytassanak le közös vizsgálatot a történtek feltárására.

Az egyiptomi rendőrök halálának körülményei máig tisztázatlanok. A nyolc izraeli életet követelő, csütörtöki eilati merényletek után az izraeli hadsereg és biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a feltételezett elkövetők - a Népi Ellenállás Bizottságai nevű, a Gázai övezetben működő radikális palesztin csoport tagjai - ellen.

Az egyik akcióban az izraeli-egyiptomi határon csütörtök este tűzpárbaj robbant ki az izraeli erők és az üldözött fegyveresek között. Azt még nem tudni, hogy az egyiptomi rendőröket tévedésből lőtték-e le, vagy kereszttűzbe kerültek. Egyiptom szombaton közölte, hazarendeli izraeli nagykövetét mindaddig, amíg Izrael ki nem vizsgálja a történteket, és bocsánatot nem kér azokért a nyilatkozataikért, amelyek szerint az egyiptomi hadsereg vezetői elvesztették ellenőrzésüket a Sínai-félsziget felett, s ezzel lehetővé tették, hogy a palesztin szélsőségesek egyiptomi területről hajtsák végre az eilati merényleteket. Ezt követően Ehud Barak izraeli védelmi miniszter országa nevében mélységes sajnálatát fejezte ki az egyiptomi rendőrök halála miatt. Izrael remélte, Barak nyilatkozata elegendő lesz ahhoz, hogy az egyiptomi kormány visszavonja döntését izraeli nagykövetének hazarendeléséről, és a diplomata nem hagyja el tel-avivi állomáshelyét.

Az egyiptomi rendőrök halála miatt szombat este több mint ezren tüntettek Kairóban az izraeli nagykövetség előtt. Az egyik tüntető felmászott az épület tetejére, s az ott lengedező izraeli zászlót egyiptomira cserélte.

Olvasóink írták

 • 18. Pistike 2011. augusztus 27. 11:45
  „17. SC
  Az, hogy te mit hiszel el és mit nem, az a te dolgod...”
 • 17. SC 2011. augusztus 26. 22:05
  „pistike:-)
  Csak egy felvételt...Én nem tudok ilyent prezentálni neked,mert nincs.De te azért próbáld meg.Ha nem megy,nem kéne valótlanságokat állítani,van itt már elég nagyot mondó pistike...”
 • 16. Pistike 2011. augusztus 24. 22:04
  „15. SC

  Te meg cáfolj meg engem, hitelt érdemlően...”
 • 15. SC 2011. augusztus 24. 20:54
  „Pistike,ez csak városi legenda...Kérlek cáfolj meg,hitelt érdemlően...”
 • 14. Pistike 2011. augusztus 24. 12:02
  „Amikor annyira sajnáljátok a "civileket", elfelejtitek, hogy sokan önként mennek a tűzvonalba "mártírhalált halni" (és viszik oda a gyerekeiket is), hogy utána a többiek hőzönghessenek, hogy "nézzétek ezek mennyi civilt megöltek"”
 • 13. SC 2011. augusztus 22. 17:17
  „Ha visszaolvasol,mindkét felet megemlítettem.És a CIVILEKRŐL beszélek főként.Ők az igazi és többségben lévő áldozatok!Aki katonának áll ott,számoljon az erőszakkal.”
 • 12. KLJ_54 2011. augusztus 22. 17:04
  „10. SC 2011.08.22. 15:41
  A kasszam rakéták sem válogatnak!
  Amellett kár itt rágódnunk.
  Én nem akarlak meggyőzni, csak a véleményem írtam le!
  Te azt gondolsz a magyarságról is amit akarsz, mert attól függetlenül (és az én véleményemtől függetlenül is!) a föld holnap is forogni fog.”
 • 11. SC 2011. augusztus 22. 15:49
  „9. KLJ_54
  Légy büszke magyar!
  Államiságunk több mint ezer éves,folyamatosan ezer éve államot alkotunk,ugyanazon a helyen!Igaz,már kisebb területen.És minket sem sikerült "kiirtani".Pedig próbálták,nem kevesen.Csodás történelmünk van,a maga "kormával" és csillogásával.Egy csoda maga az országunk!Hegyeinkkel,alföldünkkel,vizeinkkel,hatalmas termőföldjeinkkel,népszokásainkkal,kultúránkkal,történelmünkkel.És ne hidd el senkinek aki azt mondja,nem jó magyarnak lenni.Éld meg,beszélni kevés róla...
  És még egy szó,ne hidd,hogy ott a sivatagban akkora az összetartás.Olvass,és rájössz magad is!”
 • 10. SC 2011. augusztus 22. 15:41
  „És mégegyszer kiemel nagy betűvel,az aránytalanságnak a legtöbb áldozata CIVIL! Főképp asszonyok,gyermekek és aggok!
  "Ezen apróságok ismeretében én bizony igencsak mérsékeltnek vélem az őt támadó erők elleni visszacsapás mértékét!"
  Én pedig felháborítónak ezt a fajta gondolkodás módot!Nem európai,nem emberi.”
 • 9. KLJ_54 2011. augusztus 22. 15:37
  „7. n_gery 2011.08.22. 14:57
  Csupán jelezni akartam, nem vagyok zsidó.
  Nem szégyellném, sőt büszke lennék rá mert évezredek alatt sem bírták őket kiirtani!
  Lenne mit tanulnunk tőlük, az összetartást az összetartozás érzését.
  Mert bár nem vagyunk már tízmillióan de húszmillió felé húzunk:(”
 • 8. SC 2011. augusztus 22. 15:36
  „6. KLJ_54
  Minden normális államban a törvények kimondják,hogy az önvédelemnek arányosságban kell állnia a támadás mértékével!
  Tehát ha pofont kapsz és te lelövöd az illetőt,hát bizony börtönbe kerülsz.Ha késsel támadnak meg a konyhádban,jogosan böksz vissza a nagy kenyérszelővel.Nagyon fontos szó az arányosság!A zsidó állam eltúlzott aránytalansággal válaszol az őt ért támadásokra.Ebből kifolyólag,az első mondatom ellentétjét látom benne.Parittyás fiatalokra sem lövöldözünk,nálunk sem lövik le a csúzlis, bármi,bárki ellen tüntetőket a rendőrök.Az utolsó két mondatoddal nem tudok mit kezdeni.Az én szüleimet,nagyszüleimet soha nem kérték semmilyen bizonygatásra.Se pro,sem kontra.Miért sajnálod,hogy zsidómentes a családfád,ahogy te említetted?Milyen megfontolásból írtad ezt,ha megkérdezhetem?Köszönöm.”
 • 7. n_gery 2011. augusztus 22. 14:57
  „KLJ_54 hogy jönnek ide a zsidó törvények?
  A bosszúállás, és az igazságszolgáltatás nagyon nem azonos. Természetesen nem akarom az arabokat védeni, mindkét félnek van a számláján. Én az egyoldalú nézőpontokkal nem értek egyet. Aki csak az egyik fél problémáit veszi észre. Izrael államot úgy hozták ott létre, hogy előtte csak a múltban volt közük azon területekhez. Kaptak egy államot a 2. vh. szenvedései után "fájdalom díjként". Nem gondolom, hogy valaha béke lenne azon a környéken. Mindenesetre a két fél jelenlegi hozzáállásával biztosan nem.
  Még szerencse, hogy vannak törvényeink amik mértéket szabnak a visszatartás mértékének. :) Mi lenne, ha mindenki kénye-kedve szerint eldöntené, hogy mit is tart arányos válaszlépésnek.”
 • 6. KLJ_54 2011. augusztus 22. 12:40
  „Emberek, tegyétek félre az összes előítéletet és próbáljatok teljesen kívülállóként, minden tényt figyelembe véve véleményt alkotni.
  Aki ismeri a történelmet az tudja, hogy nem véletlen van folyamatosan gond a közelkeleten. Az angolok szabták meg a mai országok határát.
  Ők voltak azok, akik amikor már képtelenek voltak gyarmataikon uralkodni, úgy hagyták el volt gyarmataikat, hogy ott békesség ne lehessen!
  Lásd: India / Pakisztán.
  Ugyanez van ma Izrael állam körül.
  Ott a büdös életben nem volt sem egységes palesztin állam sem zsidó állam.
  Erre aljasul úgy szabták meg a határait az új államnak, mely három világvallást sért!
  Ezen apróságok ismeretében én bizony igencsak mérsékeltnek vélem az őt támadó erők elleni visszacsapás mértékét!
  Másképpen fogalmazok:
  Ha az én lakásomba valaki be akar jönni az én utasításom ellenére, akkor én bizony nem vagyok hajlandó mértéket szabni a visszatartás mértékének! És ezt a valóságban is így gondolom Izrael állam részére.
  Köszönje meg az arab világ, hogy nem Golda Mayer mama vagy Mose Dajan szellemisége érvényesült, mert akkor Egyiptomot ma Izraelnek neveznék!
  Még valami:
  A második zsidó törvényekkor szüleimnek igazolniuk kellett hetedíziglen, hogy zsidó mentes a családfa.
  Sajnos az.”
 • 5. n_gery 2011. augusztus 22. 09:00
  „KLJ_54, mert az nem elegendő fenyegetés, hogy atomfegyvere van?
  Remélem van annyi eszük, hogy nem fogják használni!

  Bármilyen lépése arányban áll az őt ért támadással? Hogy állna már arányban bosszúból több száz civil legyilkolása? :(”
 • 4. SC 2011. augusztus 21. 20:28
  „"Bármilyen ellenlépése arányban áll az őt ért támadással!"
  Hát evvel én erősen vitába szállok!
  "1996. április: Izrael és a Hezbollah között 16 napig tartó harc során összesen 137 személy hal meg, legtöbbjük libanoni civil."
  "A katonai és polgári áldozatok számai egyelőre nem teljesek: 5 izraeli katona vesztette szerda estig életét (ebből 4 fő ,,baráti tűz" által) a több mint 600 Hamász-Iszlám Dzsihád katonával szemben; palesztín polgári áldozatok száma 450-500 főre tehető, több ezer a sebesült."
  "A radikális szervezet fegyveresei bosszúból tucatjával lövik a Katyusa rakétákat észak-izraeli városokra, a támadásban két nő meghalt, és 42 személy megsérült.

  Az izraeli hadműveleteknek legkevesebb 52 libanoni halálos áldozata van eddig (közöttük 15 gyermek)."
  stb,stb.Kiemelem a civil áldozatok számát!!!
  Nem vagyok büszke egy kicsit sem soproniként,hogy egy ilyen város a mi békés városunk testvérvárosa.mielőtt még nekem támad bárki,tudjátok,a harcokhoz MINDIG két fél kell!”
 • 3. öröksoproni 2011. augusztus 21. 19:44
  „KLJ-54 igaza van”
 • 2. Filtec 2011. augusztus 21. 18:30
  „Mikor lesz Izrael is Eu övezet tagja?”
 • 1. KLJ_54 2011. augusztus 21. 13:56
  „Ne legyünk farizeusok4
  Izrael államot első percétől kezdve a homokba akarták fojtani.
  Bármilyen ellenlépése arányban áll az őt ért támadással!
  Atomfegyvere van, de eszébe sem jut fenyegetőzni vele.
  Jó lenne ebbe is belegondolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvbemutató a Páneurópai Piknik évfordulóján

A piknik és a határáttörés 22. évfordulóján az egykori szervezők, résztvevők a helyszínen emlékeztek a történelmi eseményekre. Tovább olvasom