Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Menüsor aprópénzből

Évek óta nem változtak az élelmezési nyersanyagnormák: egy soproni napközis számára 265 forintból, a kórházakban fekvő betegeknek napi 550 forintból, míg a sopronkőhidai fegyintézetben ülőknek 400 forintból kell biztosítani a napi háromszori étkezést.


Tízóraira májkrémes kenyér rostos ivólével, ebédre csontleves, babfőzelék  fasírozottal és  Túró Rudi; majd uzsonnára sajtkrémes  kenyér   jégretekkel – ezt a menüsort szolgálták fel tegnap a soproni napközisek számára. Fejenként mindössze 265 forintja van a gyermekkonyhának, hogy nap mint nap kihozza a diákok számára az ilyen és hasonló háromszori étkezést.

Naponta 4300 adagot főznek a soproni gyermekkonyhán. Tegnap ebédre csontlevest, babfőzeléket, fasírozottat és Túró Rudit kaptak az iskolások.
Naponta 4300 adagot főznek a soproni gyermekkonyhán. Tegnap ebédre csontlevest, babfőzeléket, fasírozottat és Túró Rudit kaptak az iskolások.

A nyersanyagnormákkal foglalkozó szakemberek szerint a versenyhelyzetet teremtő közbeszerzési eljárás teszi mindezt lehetővé. – A különböző termékcsoportok – így a pékáru, tőkehús, zöldség-gyümölcs, tejtermékek – beszállítására általában három-négy cég jelentkezik, s a legjobb ajánlat győz – magyarázza Áder Frigyes, a 4300 személyre főző soproni központi gyermekkonyha vezetője. – Ennek köszönhetően két éve nem kellett változtatnunk a nyersanyagnormákon. 

– Aki csak ebédet kér, annak 184 forintból főzünk. A normákat mindig a helyi önkormányzatok állapítják meg, tehát azok településenként eltérőek lehetnek, viszont a minimum-tápanyagszükséglet táblázata az irányadó – tette hozzá Áder Frigyes, a soproni központi gyermekkonyha vezetője.

– 2007 szeptemberétől napi négyszáz forintból kell kihozni a fogvatartottak háromszori étkeztetését, s ez így van Sopronkőhidán is – tudtuk meg Szalai Tímeától, a büntetés-végrehajtás szóvivőjétől. – Emellett a fiatalkorú, továbbá a könnyű vagy nehéz testi munkát végzők és a beteg fogvatartottak ellátására az alapnormán felül plusz 60–205 forint fordítható. A nyersanyagnorma meghatározása az országos parancsnok hatáskörébe tartozik.

A gyermekkonyhán sorakoznak a tegnapi babfőzelékhez adott, sütésre váró fasírozottak. Fotó: Magasi
A gyermekkonyhán sorakoznak a tegnapi babfőzelékhez adott, sütésre váró fasírozottak. Fotó: Magasi

A kórház betegeinek élelmezési nyersanyagnormáját napi 550 forintban határozta meg a miniszteri rendelet, amely elvileg egyformán érvényes valamennyi gyógyintézményre. Viszont az összegek kigazdálkodása már az intézmények feladata, élelmezésre a kórházak ugyanis nem kapnak külön keretet. – A betegek visszajelzései az étkezésre is kitérnek. Innen tudjuk, nem is annyira a mennyiséget és a minőséget kifogásolják, hanem azt, hogy néha elhűl és kilötyög az étel – említi Tiborcz Sándor, a kórház gazdasági igazgatója. – Ennek a kórház pavilonrendszere az oka.

Enyhítik a gondot az osztályok konyháján elhelyezett mikrohullámú sütők, bár a megoldás a legkorszerűbb speciális szállítási rendszer eszközeinek több tízmillió forintos beszerzése lenne. A jelenlegi körülmények között ez csak a jövő egyik feladata lehet. 

Olvasóink írták

  • 2. KicsiCsíra 2010. március 13. 20:51
    „Érdekesek a számok. A gyerekeim ovijában 700 Ft-ból gazdálkodnak. Hasonló a menü és szerintem amit kapnak az csak arra elég, hogy haza érve már keresik, mit lehet még enniük.”
  • 1. kadinka 2010. március 12. 13:42
    „Azt gondolom,hogy egy gyerek étkeztetése fontosabb,mint egy bűnözőé!Van gyerek aki kiesik a padból,mert otthon nem sok jut,az iskolába meg nem tudják kifizetni a étkezést a szülők.Ezen ellehetne gondolkozni egy kicsit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-évforduló az államfővel Nagycenken

Idén lesz 150 éve, hogy gróf Széchenyi István elhunyt. Az április 8-i évforduló nagycenki… Tovább olvasom