Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Mentik az evangélikusok a 300 éves oltárt

Az összeroskadás fenyegette az evangélikus templom tizenöt méter magas oltárát, de a szakemberek idejében megmentették a közel háromszáz éves műemléket.

Furcsa, pattogó hangok, aztán apró lyukak hívták fel az evangélikus lelkészek figyelmét, hogy valami nincs rendben templomuk tizenöt méter magas oltárával. A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt: bármikor összeroskadhatott volna a hatalmas faszerkezet, aminek tartógerendáit kétféle gomba, valamint a dacos kopogóbogár és a bányabogár támadta meg.

– Műemlék oltárunk közel háromszáz éves. A Bécs melletti Kahlenberg hegyen álló kolostor számára készült 1730-ban. A türelmi rendelet az evangélikusoknak lehetőséget adott a templomépítésre, a kolduló rendeket viszont feloszlatta. Így eleink a kahlenbergi néma barátok oltárát vásárolták meg és hozták Sopronba. Teljes rekonstrukcióját régóta tervezzük, de az 40 millió forintba kerülne. Ennyi pénzünk nincs. Próbáljuk részenként felújítani. Most kénytelenek voltunk a tartószerkezetet megmenteni – magyarázza Gabnai Sándor esperes.

Mindenkit meglepett, milyen rossz állapotban találták a kibontott faanyagot. Magyarország harmadik legnagyobb evangélikus temploma a vizes talaj miatt égercölöpökön áll, a járólapok ma is szinte mindig nedvesek.

Biczó Balázs és Gabnai Sándor már tudják: be kell nézni a burkolat mögé.
Biczó Balázs és Gabnai Sándor már tudják: be kell nézni a burkolat mögé.

– A kórokozók a faszerkezet alsó részét támadják, hiszen itt van számukra kedvező nedvesség – mutatja a feltárásról készült fotókat Biczó Balázs egyházközségi felügyelő. A combnyi gerendákból itt-ott csupán gyerekkarnyi vastagság maradt. Néhol még annyi sem. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szobrok magasságába nem jutottak el a kártevők.

Az oltár megmentése, azaz a fertőzött részek kiváltása hatmillió forintba került. Az összeg egyharmadát sikerült a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyerni, a többit saját forrásból állta az egyházközség. Kismértékben ugyan, de fertőzötté vált a szószék, valamint a padok is, ezek felújítására újabb pályázati forrásokat keresnek.

Elgázosítják a templomot. Az oltármentési munkálatok sajátos fázisa még hátravan. Június 7-től 13-ig speciális gázzal töltik fel az elkülönített és lefóliázott oltárt, így az épület ebben az időszakban nem látogatható. A 13-i, vasárnapi istentiszteleteket a gyülekezeti teremben tartják meg a következő rend szerint: reggel 8 órakor magyar, 9-kor német nyelven, 10-kor ismét magyarul. A terem méretei miatt zsúfoltságra kell számítani, ennek enyhítésére délután háromkor is tartanak istentiszteletet a híveknek. 

Olvasóink írták

 • 8. barka 2010. június 06. 09:13
  „És június 7-én reggel negyed 8-kor lesz áhitat a licistáknak?”
 • 7. kumpala 2010. június 05. 21:24
  „imátjuk janikát :)”
 • 6. Lárika 2010. június 05. 17:45
  „Az oltárt majd megoldják, janika, de Veled mi lesz? Mert tényleg nem vagy egészséges.”
 • 5. janika 2010. június 05. 09:17
  „Mit vagytok oda úgy magatoktól? Miattam /pille palackok/műanyagból is megoldhatják, egyiket sem fogják ellopni a gyűjtögető kereskedők!”
 • 4. SZILAJ 2010. június 05. 08:57
  „Janika egy SZDSZ-es szavazó.... És egy kissé retardált is...
  Néha nem tudja mit beszél... De büszke rá!!”
 • 3. GYMS 2010. június 04. 22:47
  „Janika beteg. Ne bántsd! :)”
 • 2. defg 2010. június 04. 22:22
  „janika!
  Ez komoly?”
 • 1. janika 2010. június 04. 21:12
  „Mintázzák meg és öntsék ki betonból! Azt nem támadja meg a faszú! Mert betonszú nincs! Ha ezek nélkül nem képesek imátkozni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágányfelújítás miatt lezárnak két vasúti átjárót Sopronban

A Somfalvi úti és a Kossuth Lajos utcai vasúti átjárókat 2-2 napra zárják le szombat és kedd között.… Tovább olvasom