Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Mennyit nyerhetünk a foci EB-vel?

Győr-Moson-Sopron - Közös megbeszélést tartottak a soproni szállásadók, az önkormányzat képviselői, valamint a turisztikai szakemberek a közelgő futball Európa-bajnokság kapcsán. A fő téma az volt: a város mennyit profitálhat a kontinensviadalból. Mosonmagyaróváron az EB ideje alatt forgalomnövekedést remélnek.
Az Ausztria és Svájc által közösen szervezett Európa-bajnokság mérkőzéseiből hatot rendeznek Bécsben, így számos olyan szurkoló akadhat, aki nem tudja megfizetni a magas osztrák szállásköltséget vagy éppen nem talált szabad helyet az ottani hotelekben.

– Az önkormányzat részéről felvetődött: Sopron összehangolt kampányt indíthatna, hogy minél több turista érkezzen a városba – mondta el Taschner Tamás, a Tourinform-iroda vezetője. – A szállásadók szerint ez már megkésett lenne, két évvel ezelőtt kellett volna elkezdeni a marketingakciót. Az előfoglalásokból az látszik, hogy a szállodák az EB ideje alatt csaknem telt házzal működnek, azaz sok vendéget nem is tudnánk fogadni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az osztrák hatóságok a futball-Európa-bajnokság ideje alatt visszaállítják a rendes határellenőrzést, így a kiutazás is nehezebb lesz.

Taschner Tamás, a soproni Tourinform-iroda vezetője hozzátette: a szállásadók azt javasolták, hogy ne az EB kapcsán legyen marketingkampány, hanem a holtszezonra – október-novemberre, valamint január-februárra – koncentráljanak, így több turista érkezhet a városba.

A Best Western Pannonia Hotel azon kevés szállásadók egyike, ahová több külföldi csoport is érkezik a kontinensviadal ideje alatt. A turisták innen utaznak át az EB mérkőzéseire, nekik már nem volt hely Bécsben, ezért választották Sopront.

– A jegyek nagy része elkelt, azaz tömeges foglalásra már nem lehet számítani – fogalmazott Rakaczki Péter, a szálloda vezetője. – A szurkolók nagy része ugyanis a jegyvásárlással együtt a szállást is lefoglalja. Ugyanakkor az EB ideje alatt a térségbe is érkeznek olyan turisták, akik nem kíváncsiak a mérkőzésre, de szeretnének kikapcsolódni. Inkább ebből a körből számítunk vendégekre.
Hasonlóak a tapasztalatai Sándorfi Róbertnek, a Hotel Lövér igazgatójának is.

– Sopronnak is nagy lehetőség lenne az Ausztria és Svájc által szervezett Európa-bajnokság, ugyanakkor a szomszédos országban is jelentős a szabad szállodakapacitás – folytatta az igazgató. – A jegyek elosztási rendszere miatt Sopronba eleve nem érkeznének tömegesen szurkolók. Azokra pedig nem lehet alapozni, akiknek nincs belépőjük. Az sem mellékes, hogy a turisták döntő többsége utazási irodák szervezésében érkezik majd Bécsbe, az egyéni vendégek pedig Hegyeshalomnál lépnek be az országba. Így Sopron ebből a körből is kiesik.

A szurkolók nagy része a jegyvásárlással együtt a szállást is lefoglalja. Sopronba kevés focirajongó turistát várnak. Fotó: Magasi Dávid
A szurkolók nagy része a jegyvásárlással együtt a szállást is lefoglalja. Sopronba kevés focirajongó turistát várnak. Fotó: Magasi Dávid

A mosonmagyaróvári szállásadók ezzel szemben bíznak abban, hogy az EB ideje alatt megnövekedik a forgalom, és sokan választják a Lajta-parti  települést. Bár igaz az is, hogy a nyári időszakban előreláthatóan közel telt házzal tudnak majd működni.

– Bízunk benne, hogy megnő júniusban a forgalmunk a labdarúgó Európa-bajnokság idején, és az átlagosnál többen igényelnek ekkor szállást nálunk – hangsúlyozta Husz Szilvia, a Lajta Park Hotel vezetője. – Ugyan erre az időszakra nem terveznek különleges akciókat, az év folyamán viszont több kedvezménnyel is élhetnek a vendégek. A szállodavezető továbbá elmondta: jelenlegi tapasztalatuk, hogy április-májusban már sokan foglaltak szállást, és remélik, ez lesz jellemző a nyár további részére is. A Lajta-parti hotelben elsősorban a hétköznapok telt házasak – az üzletembereknek, a fogászati vendégeknek köszönhetően hétvégén itt könnyebb szobát találni.

Mészely Réka - P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miből fizeti ki a GYSEV a MÁV Cargo rá eső üzletrészét?

Sopron - Csak azt követően kell döntenie a GYSEV-nek a MÁV Cargóban szerzett részesedéséről, ha az… Tovább olvasom