Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mennyit érnek a pinnyei nyárfák?

Pinnye környezetvédői körében felháborodást váltott ki a tény, hogy a falu határában néhány napja elkezdődött a 25–30 méter magasra nőtt nyárfák kivágása. Az október elején rögzített ötszázezer forintos ár azonban idővel másfél millióra emelkedett...
Pinnye külterülete: A vágásra érett nyárfák várnak sorsukra.
Az idén október 8-án kelt vállalkozási szerződésben foglaltaknak megfelelően elkezdődött Pinnye keleti külterületén a nyárfák kivágása. A pár évtizede elültetett, mára 25–30 méter magasra nőtt fákat sok helybéli sajnálja.
– Amikor láttam dőlni a sudár jegenyenyárfákat, rögtön ötszáz lett a vérnyomásom – mondja Szigetvári Józsefné, aki szívén viseli a természet- és környezetvédelem ügyét. – Pedig ezek a fák szinte szélfogókként szolgálták a falut, amellett festői látványt nyújtottak. Amikor a fák megmentése ügyében a község egyik képviselőjéhez fordultam segítségért, kiderült, a polgármester a korábbi ciklus utolsó képviselő-testületi ülése után és az új képviselő-testület létrejötte előtt kötött szerződést a fák értékesítéséről.

Hetvenet már kivágtak

– Többen is felkeresték a képviselőket a fakivágás ügyében – erősítette meg az elhangzottakat Tornyos Pálné pinnyei képviselő. – Százhúsz fa közül mára mintegy hetvenet már kivágtak. A testület által felvetett „miért" megválaszolására november 30-án rendkívüli önkormányzati ülést hívtunk össze, ahol az is megerősítésre került, a régi fák helyére újat telepítenek.

Felemelték az eladási árat

– Az utóbbi években egy fakitermelő többször is felvetette, megvenné a külterületen lévő vágásérett nyárfákat – mondja Sebestyén Józsefné, Pinnye polgármestere. – Konkrét ár azonban csak idén októberben – a régi képviselő-testület utolsó ülése és az új létrejötte közti időben – született. Úgy gondoltam, a falu érdekében élni kell a lehetőséggel. Vállalkozási szerződést kötöttünk, a vételárat félmillió forintban jelöltük meg. Természetesen nem állt szándékomban kikerülni a képviselő-testületet, s már az első ülésen, egy interpellációra válaszolva, vázoltam a nyárfák helyzetét. Ugyanakkor az is lehet, hogy laikusként alacsony árat szabtunk a fáért. A képviselők ugyanis elhatározták, szakértő bevonásával felbecsültetik a nyárfák értékét, majd november 30-ra rendkívüli ülést kezdeményeztek, ahol bejelentették: a faértékesítés kérdését jóváhagyják, viszont az eladási árat másfél millió forintra emelik. Az egyhangú döntésről azonnal tájékoztattuk a vállalkozót, aki tudomásul vette a határozatot. Mivel a fakitermelő eredetileg betelepítési kötelezettséget is magára vállalt, a vágásérett fák helyén a tavasszal több száz nyárfasuháng ereszt majd gyökeret.

Becsületbeli ügy

Az érintett vállalkozó lapunk érdeklődésére tömören csak annyit mondott: becsületbeli ügynek tartja ígérete betartását, ezért akkor is kitermeli a fát és újakat telepít helyette, ha a megemelt ár miatt veszteségesen jön ki ebből az üzletből. „Szinte nekem van lelkiismeret-furdalásom, pedig három évtizede vagyok a szakmában, tudom, fizikailag képtelenség, hogy ennyit érjen ez a faállomány" – szögezte le. „A harmadik félnek, akinek értékesítem a fát, nem is emelem az árat."
A kérdés már csak az, mi lehet az az ok, amely miatt egy vállalkozót napjainkban egy ilyen mértékű áremelés sem tántorít el egy olyan tevékenységtől, amelyet a faluban élők közül többen eleve elleneznek...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki jól jár, csak az állam fizet

Sopronban az önkormányzattól eddig tizenhárom ingatlant igényeltek vissza az egyházak. Részben… Tovább olvasom