Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Mennyire biztonságos? - Teszteltük Sopron népszerű szórakozóhelyét

A soproni Club54 Dáridózóban jártunk, ahol a táncteremtől az illemhelyig mindent szemügyre vettünk. Fő szempontunk a biztonságos bulizás feltételeinek megléte volt.


A soproni Club54 Dáridózó bejáratánál szombaton este tíz órakor nem áll sor, ˝simán˝ jutunk be a szórakozóhelyre. Az előtérben dartsozó társaság képe fogad minket, egyelőre nem érzékelünk különösebb ˝hétvégi˝ hangulatot.

A viszonylagos csendben Zsolnai László és Füzi Kriszta szervezők válaszolnak kérdéseinkre, amelyek többségét a West Balkánban történt tragédia hívta elő, s a biztonságos szórakozásra irányulnak.

Fémkereső, kamera, vészkijáratok, menekülési terv, esetkocsi

- Tizenhét éves kor alatt nem engedünk be senkit, tizennyolc éves korig pedig megkülönböztetett karszalagot kapnak a belépők, ami jelzi, hogy ők nem szolgálhatók ki szeszes itallal és dohányáruval - mondja portálunknak Kriszta. - A belépéskor az őrök átvizsgálják a táskákat, fémkereső is segíti munkájukat. Amennyiben fegyvert, szúróeszközt, gázspray-t találnak az illetőnél, vagy ittas állapotban van, az kizáró oknak számít.

- Minden biztonsági embernek - akik munkavédelmi, tűzvédelmi szabályzattal kapcsolatban is oktatásban részesültek - megvan a saját helye. A vészkijáratoknál - amiből hátul három, elől egy van, plusz a főbejárat - áll egy-egy őr, továbbá mindkét teremben vannak, akik rálátnak a teljes tánctérre - veszi át a szót László.

A menekülési terv jól látható helyen kifüggesztve, az épületben kamerák működnek. A parkolóban is fő a biztonság: külön személy vigyáz az autókra, s a hazaindulókat is figyelik.

- A nagyobb rendezvényeken, amikor hazai és külföldi ˝elit fellépők˝, népszerű lemezlovasok játszanak, tehát az érdeklődés is megnő, esetkocsi biztosítja a helyszínt - tájékoztat László. - A Club54 Dáridózónak ötszáz főre van működési engedélye, ennyien tartózkodhatnak a szórakozóhelyen egyszerre.  

Tizenhét éves kor alatt tilos a belépés. Fotó: Dombay P.
Tizenhét éves kor alatt tilos a belépés. Fotó: Dombay P.

Egy óra körül hág tetőpontjára a hangulat

Tizenegy óra felé már több bulizni vágyó érkezik, így mi is szemügyre vesszük a belső helyszíneket. A két terem táncparkettje egyelőre kong az ürességtől, az azt körülvevő asztaloknál és pultoknál oszlanak szét a vendégek.

A megújulás jegyében

- Az élőzene megszűnik a Dáridózóban, s ˝modernizáljuk˝ a helyet. A zenei választék igen széles: slágerek, progresszívebb zene, house, stb. szerepelnek a palettán. Mindenki megtalálhatja majd a saját igényeinek megfelelőt. A belső teret figyelembe véve tíz éve nem volt semmilyen felújítás, így ez most szerencsésen egybeesik az új törekvésekkel - hallhattuk Krisztát.
- Január a ˝halál˝. A karácsonyi, szilveszteri bulik kiveszik az emberekből az energiát, s az egyetemi vizsgaidőszak sem kedvező számunkra ilyen szempontból - magyarázza Kriszta, majd hozzáteszi: általában egy óra felé szokott ˝beindulni˝ a parti.

Az idő őt igazolja. Éjfélkor pár srác már mozog az ütemre. A két teremben aztán majd egy óra múlva tetőpontjára hág a hangulat: vibráló fények, lüktető zene, kezek a magasban.

Igazi ˝táncművészeket˝ is láthatunk, bőven van helyük kibontakozni. A már kialakuló népes társaság lassan betölti ugyan a táncteret, de nem tapossák egymást az emberek. A kijáratokat is szabadon hagyják, könnyű megközelíteni azokat.

Akiket viszont egyáltalán nem látunk: tizennégy-tizenöt éves, felnőttre sminkelt, kihívóan öltöző lányokat, s hasonló korú fiúk sincsenek. A belépési korhatárt tehát maximálisan betartották a karszalagot osztogatók.

További pozitívum, hogy a poharak, üvegek az asztalokon sorakoznak, nem a földön heverésznek darabokra törve. A táncolók sem hadonásznak itallal a kezükben.

Balesetveszélyesnek maximum az a lépcső mondható, amely az egyik teremben ˝magaslati˝ ülőhelyek felé vezet. Ám mivel lefelé jövet senki sem mutatott be Stohl András-féle esést, s mi is kipróbáltuk, e téren is megnyugodtunk.

˝Itt, ha történik is valami, azt egyből látják a biztonságiak˝-szórakozókat kérdeztünk

Carmen már három éve a Dáridózóba jár, legfőképpen a jó társaság
miatt, s mert biztonságban érzi magát.

˝Amikor hallottam a West Balkánban történtekről, nagyon megijedtem, s bár eddig sem vágytam arra, hogy nagy tömegben bulizzak, ezután biztosan nem szeretném. Itt, ha történik is valami, azt egyből látják a biztonságiak. A szórakozók is figyelnek egymásra, ha meglökök valakit, akkor bocsánatot kérek és ez fordított esetben is igaz˝ - mondta Carmen.

Szandi és Zoli egy párt alkotnak, s egyezik a véleményük a budapesti tragédiáról is:

˝Szörnyű, ami történt, szerintünk egyértelműen a szervezők a hibásak˝- vélekedtek portálunknak, majd hozzátették: már öt éve buliznak itt, fontos számukra, hogy ez egy biztonságos hely. A nagy tömeget ők sem szeretik, riasztónak tartják.

Összességében mi is azt tapasztaltuk, hogy Sopron egyik legnépszerűbb szórakozóhelye biztonságosan, az előírt szabályokat betartva működik. A tizennyolctól kezdve a harminc éves korosztályt sokan képviselték, s láthatóan jól érezték magukat. 

Ági mama WC-je

Az illemhelyet tekintve sem érhet csalódás senkit. Ági mamának köszönhetően a női mosdóban még hajlakk és egyéb kozmetikai szerek is megtalálhatóak a maximális tisztaság mellett.

Olvasóink írták

 • 17. AriErika 2011. február 11. 15:16
  „Gondoltam,mint volt dolgozó én is hozzá szólok pár szót ennek a "szuper" diszkónak a híréhez...
  Sok mindenről esik szó a cikkben és a kommentekben is,DE az Ági mama WC-je csak pár mondatot érne???
  Sokan csak az itt működött wc miatt jöttek ebbe a szórakozó létesítménybe,mert őket idézve:"Nem kell hajnalban térdig járni a pisiben,meg a hányásban",de miután az Ági mamát kirúgta az új vezetőség a 4 alkalmazottjával együtt ,ez már másképp lesz ezek után.
  Még a colossó vezetője csalta ide a Mamit Budapestről,hogy színvonalat vigyen a wc-be,ezzel is népszerűsítve a diszkót.
  Ez jól is működött 1 évig,tudom mert én is a Mami dolgozója voltam, volt minden földi jó dolog a wc-k használóinak,hiszen azon túl,hogy a hajukat rendbe tarthatták a fiatalok a Mami által kínált különböző hajhabokkal és lakkokkal,azontúl az illat deók tömkelege várta őket úgy a lány,mint a fiú wc-k területén ,krémek,fésűk stb.
  Sőt,még olyan ellátásban is részesültek a tinik,hogy ha véletlen a harisnya felfutott,ingyen kaptak egyet cserébe,ha leitták a blúzukat azt is kaptak ingyen,sőt bugyit,zoknit,alsónadrágot és inget is kaptak a fiúk is.
  E mellett,elsősegélyben részesültek amikor elvágta az üvegszilánk a kezüket,vagy fájdalomcsillapítót kaptak,ha fájt a fejük,görcsöltek a lányok,szemcseppet,ha a sok füsttől kiszáradt a szemük,varró eszközök, kötszer stb.
  Mindez 1 évig működött és jó volt,ráadásul 4 embernek volt munkája is,ha csak hetente pár napot is,de lelkiismeretesen elvégeztük a dolgunkat,soha nem volt panasz,miért dobtak el bennünket egyik napról a másikra előzetes megbeszélés nélkül???
  Szerintem így a diszkó hírneve is romlani fog ,mert ezt a kiszolgálást csak a Mami tudta és beleegyezése mellett tudnák folytatni,hiszen ez a kiszolgálás az országban CSAK az Ági mama neve alatt futhat,hiszen le van védve.
  Még néhány gondolat a biztonságiakról,igen pár komment már jelezte,hogy pár biztonsági nagyobb hangsúlyt fektet a lányok simogatására és szórakoztatására,mint a biztonság felügyelésére!
  Ezt a Lacinak észre kéne venni és nem ezért fizetni őket,tisztelet a kivételnek.
  A colosso, volt biztonsági emberei előtt le a kalappal,ők tényleg jól végezték a munkájukat!
  Azért sok sikert a vezetőségnek a továbbiakban!”
 • 16. ursula 2011. február 03. 16:37
  „Kedves banfitoto!
  Február 1-e, ezen a héten kedden volt, a cikk első mondatában pedig ez áll:"szombaton este". Tehát 29-én. De mindegy, nem ez a lényeg!”
 • 15. pantani86 2011. február 03. 16:25
  „Toretto99:
  Évek óta elég rendesen rálátásom van a soproni éjszakai életre (szervezői munka), sok helyen meg is fordulok, és bizton állíthatom: Sopronba nincs olyan hely, ahol bármilyen fajtáját a kábítószerezésnek tolerálnák! Halkan jegyzem meg, az általad említett Zanza sem szent hely, de a wc fülkékbe nyilván nem lát bele senki....”
 • 14. banfitoto 2011. február 03. 12:20
  „Ha február elsején vette át az új vezetés a helyet, akkor a szerdai buli volt az első. Tehát ezen voltak ott, erre enged következtetni a a cikk feltöltésének az időpontja is. Mondanom sem kell, hogy azért szerdán hál´istennek igen nehéz tinilányokat fogni, azt hétvégén érdemes kipróbálni.
  Mindenesetre gratulálok az új vezetésnek ez egy ügyes PR fogás volt, szerintem a többi szórakozóhely azóta kamillázik, hogy ilyet is lehet :)
  A dáridó helyében azért a biztonsági őrök körmére néznék, mert néhányuk nem valami úriember és most igen finoman fejeztem ki magam. Már többször megpróbálták elvenni a kedvem, hogy ott költsem el hülyeségekre a pénzem.”
 • 13. m 2011. február 03. 08:48
  „11. Szerintem meg pont azért mentek a zanzába, mert az nem szórakozóhely, hanem étterem! Befogadóképessége max. 50 fő lehet.”
 • 12. ursula 2011. február 03. 07:48
  „Nagyon sajnálom, hogy az egyik leglényegesebb információ, miszerint az új vezetés igazából február 1-től vette át a szórakozóhely üzemeltetését, nem szerepel a cikkben. Minden korábbi dologért ők nem hibáztathatók és nem az ő fejükre kell ráolvasni. Inkább drukkolni és gratulálni kellene nekik, hogy kísérletet tesznek arra, hogy Sopronnak is legyen egy színvonalas, modern szórakozóhelye.”
 • 11. toretto99 2011. február 02. 21:34
  „Tisztelt Kisalfold és Tisztelt cikk író !!!

  Ezt maguk se gondolják komolyan , hogy amiket leírtak az fedi a valóságot ???
  Mi az h 17 év a korhatár?
  Tele van állandóan 15-17 éves lányokkal fiúkkal club54 és dozó is pénteken szombaton !!!
  Ha 17 éven aluliakat nem engednének be nem is menne a szorakozóhelynek ezt mindenki tudja jól és tisztába is van ezzel , mivel csak ideengedik be őket !!!
  Ennyit erről de ha már az ellenőrzéseknél tartunk a hétvégi nagyobb razzia miért nincs itt benn?
  Igen 2010.01.29-én a Soproni Zanza-ba volt razzia kb 30 rendőr lezárva minden, parkolóval együtt!!!
  De persze nem találtak semmit és hogy miért is nem ?
  Mert nem engednek be soha 17 éven aluliakat !!!
  Csatlakoztak a drogellenes disco akcióhoz !!! Sorolhatnám még.....

  De hát itt a rendőrség ugy is mindent tud mi folyik itt Sopronba hol és mikor.
  Mennének razziázni inkább mondjuk a Free, Hangár , a Microforms és Secretfusion partyknak helyett adó szorakozóhelyek -re sok szabálysértést és bűncselekményt deríthetnének fel, amivel újságba kerülhetnének ott is a címlapra de hát ez nem érdekük hogy mi miatt ??? azt inkább hagyuk !!!

  Ha már itt tartunk mért kell ebbe az országba mindig vmi tragédia ahhoz hogy a rendőrség csak utána intézkedjen ???
  A válasz egyszerű még egy ilyen korrupt ország és vezetőség nincs !!!
  Ha már a rendőrségnél tartunk vki megmondaná h miért van ilyen sok rendőr jan. 1-től az utakon ?
  A válasz szintén logikus és észerű jan. 1-től a bírság nem az állami költségvetésbe (kaszába) megy vissza, hanem a rendőrséghez folyik be !!!
  A legnagyobb pofátlanság az hogy ő maguk se szabályos helyekről végzik az ellenőrzéseket, és így bírságolnak minket meg mikor ő maguk is szabálytalanok !!!
  Kérdem én őket ki bírságolja meg???

  Kedves média miért kell elferdíteni a valóságot és igazságot ???
  Megvezetni az így is tudatlan magyar népet ez a média!!!

  Egy ember azon kevesek közül aki átlátja a dolgokat itt hogy mi is folyik Magyarországon.”
 • 10. ggg 2011. február 02. 18:04
  „hiszti és kamu. erről szól ez a cikk”
 • 9. ujidok 2011. február 02. 10:58
  „Ha jól tudom ezen a napon egy másik szórakozó helyen egy nagyobb razzia volt.
  Arról miért nem írt az újság? Talán mivel rendben volt minden?
  Tény, hogy Sopronban 3-4 helyen kívül más nincs.
  Ha pedig ellenőriznek akkor azt 1 után kell, és főleg a technosabb helyeken, gondolom biztosan lehetne találni
  fiatalt, és minden egyéb dolgot ami a mai világhoz hozzá tartozik.”
 • 8. Samuka 2011. február 02. 10:49
  „A megújult vezetés mit jelent? Eddig a Kriszta nem volt a vezetőség tagja? :)

  2 hét alatt kicserélődik a vendégkör? Ne viccelj, maximum a Colossoból most ide jönnek az emberek.”
 • 7. Szaloncukor 2011. február 02. 10:42
  „Látni, hogy a cikk pr-cikk! 14-15 évesek rendszeres látogatói a helynek! Az alkohol fogyasztást, ha nem is ők kérik ki, de megoldják! Bár lenne úgy, ahogy a szervezők állítják....”
 • 6. bendeguzlacek 2011. február 02. 10:41
  „2 hete teljesen új vezetése van a klubbnak, megváltoztak a szabályok!! Arculatváltás satöbbi. A vendégkör is átalakulóban!”
 • 5. KUK 2011. február 02. 10:31
  „Tizenhét éves kor alatt nem engedünk be senkit, tizennyolc éves korig pedig megkülönböztetett karszalagot kapnak a belépők, ami jelzi, hogy ők nem szolgálhatók ki szeszes itallal és dohányáruval

  hahaha !!

  az egesz cikkben a Stohl videojanak van ertelme. :D”
 • 4. Samuka 2011. február 02. 10:07
  „Kedves Kriszta!

  Mindenki tudja, hogy ezek az intézkedések eddig nem voltak meg. Egyszerűen csak a várható ellenőrzések miatt vezették be. Tény, hogy a szerdai bulikat leszámítva nem volt túl népszerű a hely, ezért óriási óvintézkedések nem kellettek. Eddig bárki bemehetett... Simán kiszolgáltak 14-15 éves kislányokat alkohollal és dohányáruval, nem volt semmilyen megkülönböztetés. Számlát ritkán adnak. Az egyik barátom felszolgáló volt és állítása szerint az alkalmazottak a borravalót nem tarthatják meg, úgyhogy érdemes elgondolkodni azon, hogy adjon-e az ember... Ez egyébként fizetett hirdetés volt? :) Vicces.

  Üdv: Samu”
 • 3. máris 2011. február 02. 09:34
  „Mért CSAK akkor van ellenőrzés, ha tragédia történik ????? Kedves Kriszta ! Ön is tudja, hogy a mostani " óvintézkedés " amiket felsorolt, egy sem volt meg , sőt--- kifejezetten nem volt rá igény az Önök részéről !!!”
 • 2. Gabika22 2011. február 02. 09:32
  „Jah :D Meg unokatesóm 14 éves és múlt szombaton ott bulizott!”
 • 1. Gabika22 2011. február 02. 08:55
  „Mentek volna az előtt, amikor még nem volt összenyitva a Club 54 és a Dáridózó. Anno meg sem lehetett mozdulni a Club 54-ben! Durva volt! De már most jó!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstmérgezés miatt halt meg egy 59 éves asszony Sopronkőhidán

Halálos füstmérgezést szenvedett egy nő Sopronkőhidán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom