Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Mennyi Sopron adóssága?

Éles vita bontakozott ki Sopron adósságáról a soproni alpolgármester és a pénzügyi bizottság elnöke között.
A legutóbbi közgyűlésen éles vita bontakozott ki az önkormányzat adósságállományáról Hruby József (MSZP) alpolgármester és Havas András (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke között. Az általuk emlegetett számok közötti különbség közel 2,5 milliárd forint. Miből adódik az eltérés? – kérdeztük a két politikust.

– Én azt állítom, hogy az idei költségvetés és a már aláírt hitelszerződések szerint az önkormányzat adósságállománya az év végére elérheti az 5 milliárd 265 millió forintot – jelentette ki Havas András. – A város hitelállománya évről évre nő. Míg 2001-ben 488, 2002-ben 499, 2003-ban 882 millió forint volt, addig 2004-ben már elérte a 2 milliárd 585 milliót. Ezek tényszámok, a kimutatás a polgármesteri hivatalban készült.

Az idei év a „nagy ugrásé", mert gyakorlatilag megduplázódik Sopron tartozása – tette hozzá Havas András. – A közel 5,3 milliárd forintból másfél milliárd működési, a többi pedig fejlesztési hitel. Ez utóbbi lehet, hogy csak késve, jövő nyárra teljesül, mert a beruházások megvalósítása késik, áthúzódik a következő évre és akkor kell teljesíteni a kifizetések egy részét is.

Június 30-án a városvezetés előterjesztésére elfogadásra került egy „program", amely szerint a működésre fordított kiadások trendjét – amelyeket, mint láttuk, jelentős részben hitelből finanszíroz a város 2010-ig, figyelembe véve a várható inflációt is – meg kell fordítani.
Eszerint öt év múlva már 413 millió pluszt kellene, hogy eredményezzen majd a működés, ezzel biztosítva a hitel visszafizetését is. Ebben az évben az előirányzat még mínusz 641 millió volt, de az október 27-i költségvetés módosítása szerint ez mínusz másfél milliárd is lehetne.

Terheket ró a költségvetésre

– Reálisan év végére nagyjából egymilliárd forintra várható a működési hiány. Mindent összevetve: rohamosan emelkedik a város adósságállománya, nincs program a visszafizetés forrásának megteremtésére, mindez rendkívüli terheket ró a következő költségvetésekre.

Másképp látja a helyzetet Hruby József alpolgármester.
– A mostani városvezetés előtt két út állt. Vagy nem fejlesztünk és akkor viszonylag alacsony szinten tartjuk a város adósságállományát, vagy még kezelhető és finanszírozható összegre emeljük és olyan beruházásokat valósítunk meg, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a város működéséhez – mondotta az alpolgármester. – Gondolok például a kórházi műszerbeszerzésekre, a stadion befejezésére, vagy a nagy ütemű útfelújításokra. Véleményem szerint önmagában, hogy egy város hitelből (is) gazdálkodik, nem probléma, ha garantált a részletek visszafizetése.

Kezelhető hitelállomány

– Márpedig Sopronban az adósságállomány kezelhető. Tény, hogy elvben az összes tartozásunk az év végére elérheti a közel 5,3 milliárd forintot, de a számok azt mutatják, hogy szeptember 30-án csak 2,8 milliárd forint volt. Hogy mi lesz december 31-én, az majd csak jövő márciusban derül ki.

22 milliárd a költségvetés

A város idei költségvetése 22 milliárd forint, ebből az adósságszolgálat 300 millió. A két számból is látszik, szó sincs arról, hogy eladósodik a város. Arról nem beszélve, hogy a mostani állapot szerint 2,8 milliárdos adósság a költségvetésben tervezett 3,3 milliárdos saját működési bevételt sem éri el. De nézzük tovább! A hiteleinkből másfél milliárd forint az úgynevezett – működésre fordítható – rulírozó hitel. Ez egy keretösszeg, amelyből akkor hívunk le, ha szükséges. Az adósságállomány része az a 600 millió forint is, amelynek részleteit – mert az előző önkormányzat készfizető kezességet vállalt – az RDMB Kft. helyett fizetjük, mert miután 2002 nyarán eladták a kft.-t, nem teljesítette fizetési kötelezettségeit. A tények alapján állíthatom, felelőséggel gazdálkodunk, úgy, hogy közben a fejlődik a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csend a szanatórium körül

Nem csak az Állami Szanatórium kertje alussza téli álmát, elcsitultak az intézmény körüli viták is. Úgy tűnik, a szanatórium – egyelőre – marad állami tulajdonban. – Az Állami Szanatórium ügyében nincs újabb fejlemény – nyilatkozta lapunknak Walter Dezső Sopron polgármestere. – Egyelőre nem teszünk újabb lépéseket a szanatórium megszerzése érdekében. Tovább olvasom