Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Menekülés a pofonok elől

Sopron - A családon belüli erőszak elleni törvény tervezete szerint akár az intézkedő rendőr is elrendelhetné a bántalmazó távoltartását. Az érintettek szerint ez nem megoldás, legjobb örökre eltűnni az agresszív családtag szeme elől.
Az erőszakos esetek egyik legaljasabbja a családon belüli erőszak. Az ütlegelők abban a tudatban élik ki bűnös hajlamaikat, hogy a falak mögött a tetteikre sohasem derülhet fény. Hazánkban minden ötödik nőt vernek otthon, a bántalmazottak öt százaléka férfi.

A tengerkék szemű, babaarcú Anna élete eddigi 25 évében rengeteg félelemmel teli napot és megszámlálhatatlanul sok pofont hagyott maga mögött. Ma már békében neveli gyermekeit.

– Amikor már ütést kaptam azért, mert bor helyett bébiételt vettem, tudtam, hogy menekülnöm kell

– kezd bele fordulatokkal teli élettörténetébe. – A fiam igazi szerelemgyerek, de én beleőrültem a kismamaságba. Hisztiztem, kiállhatatlan voltam, a páromat el is zavartam, ő pedig nem ellenkezett. Egyedül maradtam, a szüleimmel neveltük a babát. Később a munkahelyemen megismerkedtem egy fiúval, akkor váltottam belépőt a pokolba. Alig dolgozott, a pénzemet elvette. Ha nem adtam, ütött, mindenre képes volt néhány liter borért. Évekig tűrtem a verést – talán a közös kislányunk miatt –, aztán amikor már az ő rokonságából is azt tanácsolták, hogy tűnjek el a szeme elől, fogtam a gyerekeimet és az ország egy távoli anyaotthonába költöztem. Éjjel fél 11-kor kászálódtunk le a vonatról egy kelet-magyarországi városban, a fiam ovis, a kislányom pár hónapos volt. Pár hét után visszajöttünk és eljutottam a soproni otthonba, ide, ahol most élünk. Takarékoskodom, munkát keresek és szeretnék albérletbe költözni a gyerekekkel.

Kerényiné Kovács Judit figyelemmel kíséri a Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek sorsát. Fotó: Magasi Dávid
Kerényiné Kovács Judit figyelemmel kíséri a Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek sorsát. Fotó: Magasi Dávid

Sopronban a Családok Átmeneti Otthonában (Vasvári P. u. 2.) jó illat, tisztaság, gyermekzsivaj és tüsténkedő anyukák fogadják a betérőt. A húsz férőhelyen szülők és gyerekek találhatnak nyugalmat krízishelyzetben. Ide menekülhetnek a bántalmazott nők is.

– A nyolc szobában most tizennyolcan élnek, nyolc gyermek és nyolc felnőtt. Többnyire egyedülálló mamák, mint Anna is, akik voltak olyan erősek és szakítani mertek addigi életükkel. A problémáik megoldásában szociális szakemberek segítik őket, életvezetési tanácsokat kaphatnak tőlünk, de programokat is szervezünk nekik – mondta el Kerényiné Kovács Judit, a Családok Átmeneti Otthonának vezetője. – Alkalmazkodni kell, de a kötöttséget szívesen vállalják, hiszen melegben, biztonságban, tisztaságban tudhatják gyermekeiket. Takarékoskodniuk is kell, a gondozók segítik bölcsibe, oviba íratni a csemetéket, a szülőknek munkahely után kutatnak. Önkormányzati bérlakást keresünk nekik, s ha valaki állásinterjúra megy, úgy izgulunk érte, mint a saját rokonainkért. Minden segítséget megadunk nekik, hogy boldogan nevelhessék gyermekeiket – tette hozzá.

Segítenek, ha ön is akarja

Aki olvassa, adja át: léteznek otthonok krízisben lévő anyák, apák, családok számára. Ha kiszolgáltatott helyzetben van, családon belüli erőszak áldozatává vált, hívja az ingyenes segélyvonalat: 80/205-520.


Olvasóink írták

 • 11. Zaraki_Kenpachi 2009. január 21. 23:25
  „Elítélem a családon belüli erőszakot, de ugyanúgy a nőket sem kell félteni. Mint tudjuk a statisztika csalások és hazugságok számokkal kifejezett értéke. Ergo az 5%-os férfi arány, mint bántalmazott is eléggé alacsony, ugyanis bennünk férfiakban hatalmas nagy a büszkeség, és netán, ha egy férfit páholna az asszony, ugyanmár ki merné bevallani? A baráti társaság célpontja lenne az ember és éveken át ezzel cukkolnák, ami a férfira nézve pszichés következménnyel is járhat : a la papucs pasi.

  Egy nő ugyanannyira tud alkoholista lenni, mint egy férfi, és ugyanannyira el tudja venni az eszét, mint egy férfinak. Ha balhé van a családban, akkor mindenki úgy mondja el a sztorit, ahogy az ő érdeke akarja, jó döntés pedig nem hozható, mert csak tippeljük, hogy ki lehetett a hóhér és ki az akasztott. Volt rá példa, hogy nő verte a férjét, csabazs hozzászólására reagálva van olyan nő is, névszerint is tudok egyet, aki ki is mondta, hogy neki csak addig kell pasi, amíg ki nem forgatja mindenéből.

  Mielőtt annyira ezt a törvényt forszírozzuk, ki kéne vastagon emelni az ártatlanság vélelmét, azaz ártatlan mindenki, amíg ennek ellenkezője be nem bizonyosodik. Ez fontos tényező. Ha bizonyított, hogy az egyik fél támadta a másikat, fel kell ellene lépni, de attól még nem szabad elfelejteni, hogy az aggresszió és az alkoholimádat nem nemiségtől függ.”
 • 10. Csabazs 2009. január 18. 17:06
  „feri1(8)!
  Ebben viszont neked van igazad!
  Nő létemre mondom,hogy van elég szemét nő, aki mondvacsinált ürüggyel kisemmizné a férjét,élettársát!”
 • 9. Fedayn 2009. január 18. 11:05
  „Az a barom,aki szóba áll olyannal,akinek a bor a legfontosabb!”
 • 8. Feri1 2009. január 18. 09:33
  „Kedves Csabazs

  Számomra nem mérvadó az sem, hogy a Fidesz is megszavazta. A törvényhozás munkája kritikán aluli. Ebben mindenki benne van. Én is támogatom a célt, de a törvényt pontosan kell megalkotni, arra is fel kell készülni, hogy ne lehessen kihasználni, megkerülni. Amikor viszont szükség van az intézkedésre, akkor pontosan és következetesen be kell tartatni, tartani. Az intézkedő rendőrnek pontos útmutatást adjon.
  Jó törvényeket következetesen kell betartatni! Mindannyiunk érdeke.”
 • 7. Csabazs 2009. január 18. 08:37
  „Azért a válás nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják!

  Az alkotmány kimondja, hogy minden embernek joga van a méltó élthez!
  Hát ezt valahogy a K:E. elfelejtette!
  Az ő olvasatában a törvényt azért küldte az AB- hez mert a bántalmazó jogai sérülnek!Hmmm....
  Pont egy olyan törvényt küldött tovább,melyet az egész parlament(két tartózkodással) elfogadott!

  A www.alon.hu-n olvastam egy KDNP szombathelyi ök. képviselő nyilatkozatát, melynek lényege az volt, hogy nem kell annyit foglalkozni a családon belüli erőszakkal, mert rontja a házasság szentségét! Ez már a képmutatás és a pofátlanság teteje!!!

  Feri1! Válaszom az 5.sorban van!!! most mellélőttél!”
 • 6. jockey 2009. január 17. 20:23
  „A törvénytervezet szerint a rendőr is eltávolíthatná az erőszakoskodót 72 órára a lakásból. Ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerül. Az eltávolítást követően a rendőr kit illetve mit fog őrizni? A lakást, hogy az elkövető ne menjen vissza? Az elkövetőt követi, hogy 72 óráig ne bántalmazza a családot? A családot követi 72 órán keresztül, hogy ne tudja őket elkapni a bántalmazó? Vagy egyiket sem teszi? Akkor mi az értelme az egésznek? Ha bármelyiket is tenné a 3 variáció közül, akkor van erre elég rendőr és rájuk elég pénz? Ha 72 óra múlva hazatárhet a bántalmazó, minden bizonnyal megjavul és soha többé nem tesz ilyet. Ugyan már!
  A titok nyitja roppant egyszerű. Elsősorban nem kell idiótával összeházasodni. Ha mégis sikerült, sürgősen el kell válni tőle. Ennyi.”
 • 5. setretmc 2009. január 17. 19:05
  „Az a legnagyobb baj hogy akit bántanak nem mer tenni semmit! Az összes ilyen embert felkéne csak akasztani had logjon nyamvadt alkesz agressziv férgek csak egyszer látnék ilyet a kezembe eső első tárgyal verném rommá!!!!!!”
 • 4. TancsKaszabell 2009. január 17. 18:29
  „Véleményem szerint,és ez egy nem jogász véleménye :
  -A törvényeinknek az embereket,az igazságot,rendet,a harmóniát,a gyengék védelmét kell szolgálnia !!
  A hideg kiráz amikor és ahogyan bevonulnak a terembe.A tévedhetetlenségükbe vetett hitük lerí az arcukról.
  Az ország alkotmányos érdekeinek védelme némi alázatot is szükségeltet!!!
  -Szüksége van az ország demokratikus berendezkedéséhez erre a szervezetre de nem ilyen szellemben.
  -Amit ez a társulat létrehozása óta tesz hemzseg a hibáktól,nem segít hanem jegeli a problémákat.
  -Hogy teljesen világos és védhető legyen a véleményem: Oktalanul,feleslegesen túlterjeszkedik a feladatain.
  -Álláspontjuk károkat okoz,sima jogászkodás bűvészkedés a logika határain.”
 • 3. Feri1 2009. január 17. 18:14
  „Kedves Tancs
  Talán a szeretett kormányodnak olyan törvényt kellene alkotnia, amely kiállja az alkotmányosság próbáját is. Ha odafigyelsz , nem vakít el az ellenszenved, akkor észrevennéd, hogy ő alkotmányossági aggályok miatt küldte vissza a törvényeket. Tehát a törvényhozók végezzenek rendes munkát!”
 • 2. Intel 2009. január 17. 17:47
  „Tancs!
  Ez a törvény amit alkottak, nyugat Európába sikeresen működik.
  Nagyon sok szakember jónak tartja, és hatásosnak.

  Sajnos köztársasági elnökünk nem így gondolta...
  Nem szeretném részletezni a dolgokat, mert sajnos ezt azon emberek akikért hozták nagyon jól tudnánk.

  Egy dolog ami biztos, nagyon sajnálom ezen hölgyeket, és hiba, minden egyes perc elkotyavetélése...”
 • 1. TancsKaszabell 2009. január 17. 16:37
  „Igen,aki olvasta adja tovább! Valamint jusson eszébe hogyan viszonyul a kérdéshez az ország első embere?
  Amikor elé került a "távolságtartásról" intézkedő,az összes párt egyetértését bíró,törvényjavaslat előtört belőle az alkotmányjogász ,no és kit véd? Hát nem a veszélyeztetett családot!
  De hát miért is csodálkozunk?
  Néhány vélemény az internetről:
  "Minden országnak olyan köztársasági elnöke van, amilyent megérdemel."
  "Jól lejáratta magát, de mindig ezt teszi, ahányszor megszólal."
  "A megválasztása is erkölcstelen, a demokráciával össze nem egyeztethető volt."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert vesztett az önkormányzat

Sopron - Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elsőfokú részítéletét,… Tovább olvasom