Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Melyik ház Sopron szégyene?

Sopronban – akármennyire is állítják a turisták, hogy ez a legszebb magyar város – sajnos, akad jó néhány épület, mely kiérdemelhetné az "ez a ház a város szégyene!" címet. Ön melyiknek adná?

Ez a ház a város szégyene – hirdeti valaki egy Schármár Károly utcai, épp összedőlni készülő ingatlan falán. A sommás ítéletet az illető valamikor egy évtizede sprézte fel a düledező falra, azóta senki sem vette a fáradságot, hogy eltávolítsa, a ház felújításáról már ne is beszéljünk.

A kisalfold.hu összegyűjtött még néhány közízlést és városképet romboló ingatlant, mely méltó ellenfele lehet az említett épületnek.

A Hátsókapu utca 1.
Több, mint tíz éve került az önkormányzattól magántulajdonba, de – többszöri tulajdonosváltás után – még mindig nem újították fel. Most legalább már a balesetveszélyt elhárították.

Hátsókapu utca
Hátsókapu utca

Paprét 18.
Kővel bedobott ablakok, düledező kerítés, omló vakolat, a tulajdonosnak mégsem bántja a szemét.

Paprét
Paprét

Torna utcai "gödör"
Ugyan nem épület, ám úgy véljük, mégis beszállhat a vesenybe, tekintve, hogy a vízzel elárasztott gaztenger a Várkerülettől mindössze néhány méterre található. Akár halastavat is kialakíthatnának itt.

Torna utca
Torna utca

Pócsi utca
A kaput és az ablakok bedeszkázták, a rajta lévő érdekes falragaszokat letépték, de még így is abszolut "versenyképes".

Pócsi utca
Pócsi utca

Kossuth utcai bakterház
Korábban hajléktalanok éjjeli melegedőjeként szolgált, mára kissé kipofozták. Laikus szemeink szerint akadna még rajta teendő...

Bakterház
Bakterház

Ez a ház a város szégyene
Ki ne ismerné a klasszikust? Önnek tetszik?

Ez a ház a város szégyene?
Ez a ház a város szégyene?

Rózsa utca, Nap Fogadó
Évtizedes a probléma, de jó hírrel szolgálunk: az udvarról betonkeverő és építkezés zaja szűrődött ki. Van remény?

Nap Fogadó
Nap Fogadó

Halász utcai "Pucér Ház"
Ki tudja, mióta áll vakolat nélkül ez a ház... Szégyen?

Halász utca
Halász utca

Szent Mihály utca
Milyen szép lehetne ez az épület, persze gondosan felújítva...

Szent Mihály utca
Szent Mihály utca

Ön szerint melyik a legrondább? Írja meg!

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Hozzászóló 2009. szeptember 28. 15:15
  „Kedves otromba! Tippeld meg kérlek, hogy hányan dolgoznak a műemlékvédelmi hivatalnál. Véletlenül tudom egy előadásból, hogy Sopron közel 500 műemlékére és egyéb ilyen területekre 1 ember van. Milyen feleslegesen eltartott alkalmazottakról beszélsz? Ha másról tudsz, kérlek jelezd!”
 • 36. otromba 2009. szeptember 21. 17:26
  „A műemlék védelem,és a Holding is a sok felesleges, eltartott alkalmazott képviseletével,a munkamorál:egyenlő
  a semmivel!A pénz lényeg,ami a zsebbe megy!”
 • 35. Hozzászóló 2009. szeptember 18. 11:00
  „#34.
  1. Mi köze a műemlékvédelemnek a Holdinghoz?
  2. Honnan veszed ezeket az idiótaságokat? Mint minden hivatalnál, ott is eljárási határidők vannak. Ha nem teljesítik, panaszkodni kell a főnököknél. Egyébként pont múlt héten mesélte egy ismerősöm, hogy a cserepezésre 1 hét alatt kapott engedélyt.
  3. A tulajdonosok és nem a műemlékesek dolga házakat felújítani.
  4. Az előző városvezetésnek esze ágában sem volt a tűzoltó laktanyából bármit is megtartani. Nézz utána a terület fejlesztési terveinek! Nyilvánosak. Jött volna a dózer. Szerinted miért ment több évig a vita meg a védéssel kapcsolatos huzavona, ha mindenki annyira meg akarta tartani azt a házat?
  5. Még mindig nem értem, hogy miért is nem lehet helyrehozatni az ablakokat. Egyáltalán egyeztetett bárki is ebben a témában az illetékesekkel vagy inkább csak megy a szokásos hallottam valahol valamit duma.
  Elég gáz az ilyen félinformációkra alapozott okoskodás.”
 • 34. pernyekergető 2009. szeptember 17. 19:30
  „Hozzászóló
  Sajnos nincs igazad. Igaz hogy a Kisalföld irt ezt-azt, de járjál utána a dolgoknak. Sajnos tűzmanónak igaza van. Ha azt nézem csak, hogy a tűzoltóság kinőtte a laktanyát minden szempontból, már igaza van. Ráadásként pont a műemlék részt nem lehet felújítani az előírások miatt elfogadható módon és bizony befütyül a szél az ablakokon, kiesnek az ajtók a helyükről. Ha jobban odafigyeltél volna a régi városvezetés tervezte új laktanya építését, úgy hogy a jelenlegi laktanya egyes régi részei (1914 ig. épült szárnyra gondolok) megmaradtak volna, mint városi nevezetesség.
  Amúgy én is műemlék házban lakom. Bármit akarok csinálni (csak a felújításra gondolok) egy vagy akár több éves utánajárást jelent, hogy a műemlékvédelem engedélyeit megkapjam és a tervezett munkák tizedét esetleg jóváhagyják. Amikor beázott a tető befóliáztam a törött cseréplécek helyét és 2 hónap múlva csak azért csinálták meg, mert megtaláltam a holdinghoz a kiskaput.”
 • 33. Hozzászóló 2009. szeptember 17. 12:22
  „Kedves tűzmanó! Ha nem lenne a "műemlék", ahogy itt nevezik, akkor nem lenne ma a soproni tűzoltóság épülete sem. Olvass (legalább Kisalföldet) mielőtt baromságokat írsz!!!
  Kedves coolzsu és soproni! Menjetek Jerevánra lakni, aztán azt tesztek és oda, ahová akartok. Akár egymásnak is! Ne a belvárosban rontsátok a levegőt (meg a házainkat)!!!”
 • 32. vitriol2 2009. szeptember 17. 06:03
  „Hát Uraim/Hölgyeim!!!

  városunk szégyen foltjainak egyik "oka", feladta magát:

  "4. botman 2009.09.09. 09:01." szétdobáltam az ablakokat kővel

  és hány hasonló lehet még !!!”
 • 31. levi-levi 2009. szeptember 16. 17:50
  „Mindegyik! Lehetne bővíteni is.
  Már nem sopron a legszebb város a turisták szemébe sem!! Csalódottan távoznak, mi nap a Várkerületen megállitottak turisták , kérdezték ,hogy hol van a centrum?
  - hát elgondolkodtam. hol is van a centrum, ahol szépen izlésesen levan térkövezve , ahol izléses teraszok vannak , sok-sok zöldel és nem a kipufogógázokkal kell elnyalni egy fagyit vagy megenni a süteményt, esetleg egy ebédet . Elgondolkodtató ,hogy az emberek mennyire nem figyelnek az egészségükre és képesek leülni a Szécsenyi téren a legnagyobb autos forgalomban étkezni .
  kérdezem én is Sopronban hol van a Centrum?
  Aki járt Debrecenbe ,Szegeden Egerben mindegyik város hatalmas fejlödésen ment keresztül , és Sopron ? Sopron maradt ugyan úgy semmivel sem lett szebb a rendszerváltozás óta. Amire sikerült pénzt szerezni mint a Deák tér, mint a Petőfi tér ,- hát mind mondjak nem a centrum.A strandról nem is beszélve .Elszomoritó ,hogy nem törekednek a Várkerületen az autós forgalom kiszorítására, hogy a gyönyörü müemlék épületek nincsenek felújítva, hogy kevés a játszótér, a zöld terület, a színház elött is szép parkot kellett volna építeni padokkal ,nem járhatatlan, apro fekete kővel lerakni az egészteret, ami gazos szemetes ,nem beszélve az iskola épület állapotáról ,azt szépen felújítva lehetne a Könyvtár ,helyett cserélve az iskolával.

  A Hüség városa bizony nem sokat szépült ,fejlődött, talán jobban jártunk volna ha őseink akkor nem így szavaznak.”
 • 30. SAmu 2009. szeptember 16. 16:36
  „Gratulálok a konstruktív, előremozdító cikkhez. Némely háznak ismert a tulajdonosa. Van milliárdos is köztük....
  Mindegyikre szavaznék, ha lehetne....”
 • 29. fcsopron60 2009. szeptember 16. 10:18
  „Igen az a abaj,hogy csak beszedik a drága lakbért és nem csinálnak semmi felujjitást hova megy el az a sok lakbér?

  Már azon gondolkodunk éakok nem fizetünk lakbért és azon felujitsuk a házunkat!!”
 • 28. tűzmanó 2009. szeptember 12. 19:03
  „Ha műemlékisek egy kicsit lazábban vennék, nem lenne ilyen a város képe. A legtöbb épület miattuk nézz ki így. A tűzoltóságot sem lehet normálisan felújítani, mert műemlék, de nem a kornak megfelelő. Ez kib..ott sok pénzbe kerül, amit senki sem tud megfizetni, még az önkormányzat sem.”
 • 27. coolzsu 2009. szeptember 11. 21:05
  „26.
  Egy dolog, hogy duplájába kerülne minden az előírásokat betartva, de biza vannak olyanok is, amiket képtelenség betartani... Pl nézz utána, hogy egy belvárosi lakáshoz hány db és mekkora ablak lehet - egy vicc! Normális lakásban a wc vagy a spáju ablaka akkora, mint amekkorát egy műemlék házikó szobájához lehet rakatni... Hallottam már olyat is, hogy ki kellett venni a frissen berakott műa ablakokat (épp az egyik cikkben szereplő házban, az ún csupasz házban), mert a műemlék belekötött. A nénike évekig rakosgatta a kisnyugdíjából az aprót, hogy a régi sz.r nyílászárókat kicserélhesse, erre kiszedették vele. De a házat bevakolni ugye nem kell, az nem randa...”
 • 26. soproni 2009. szeptember 11. 19:11
  „coolzsu!
  Tökéletesen igazad van. Ragaszkodnak az épületek műemlék jellegének a megőrzéséshez,amivel nincs is gond,de mindenbe belekötnek,még a lakásokon belüli festéshez is engedély kell(elvileg)a műemlék házakban. Az épületek egyre romosabbak,az abalakok,ajtók kirohadnak a falakból ,az épületek bejárati kapui úgyszintén. Mi is műemlék házban lakunk és dupla ablakaink vannak,több mint 50 évesek.Szerettem volna csak a belsőket kicserélni műanyagra,mert lassan már becsukni sem lehet ezeket az elavult sz@rokat,de még azt sem engedélyezik,a városképre hivatkozva. Akkor nézzék csak tovább,hogyan rothad és korhad,mert nem fogok százezrekkel többet kiadni fa ablakokra csak azért,hogy megfeleljen az ő előirásuknak és 3 év múlva megint cserélhessem őket.Gondoljunk csak bele,hogy mennyibe kerülne egy belvárosi ház felújítása,ha pontosan követnénk a műemlékfelügyelőség előírását. Nos.....ezért van annyi omladozó ház sopronban.”
 • 25. Hozzászóló 2009. szeptember 11. 11:50
  „#23. mert azok olyanok...”
 • 24. otromba 2009. szeptember 11. 07:58
  „Én elmentem volna fotózni a 30.néhány éves Jerevánba is!Van látnivaló kívülről is! Bemenni néhányba csukott szemmel,vagy farral előre érdemes bemenni! Persze van szépen takarított,rendbetett épület is.
  Ez függ a takarító hozzáálásától nagyban!!!Persze a lakók trehányságán is sok múlik!!!”
 • 23. coolzsu 2009. szeptember 10. 20:55
  „Ami magántulajdon, azzal nem tud mit kezdeni a város. Hiába köteleznék a tulajt a felújításra, ha annak nincs pénze rá ... Viszont ha van is pénze, akkor a műemlékfelügyelet köt bele mindenbe. Tán még a mozgó fűszálba is... Nehogy már valami logikusan működjön ebben az országban. ..”
 • 22. hehe08 2009. szeptember 10. 20:24
  „A műemlékvédelem talán eljárhatna tanulmányutakra, hogy hogy is csinálják ezt nálunknál kevésbé bürokratikus országokban.....
  a régi házak fullosan felújítva, miközben a műemlék jellegű dolgokat kiemelik.....
  ott még büszkék is a múltjukra.....”
 • 21. mediator 2009. szeptember 10. 11:36
  „Találós kérdésre, találó válasz.
  Hogy melyik ház a város szégyene?
  Hát a Városház.
  :)”
 • 20. Tmoha 2009. szeptember 10. 10:14
  „Szeretnék egy ilyen oldalt Mosonmagyaróvárról is!”
 • 19. neuhauser 2009. szeptember 10. 07:58
  „Az önkorm által eladott ingatlanok adás-vételi szereződésébe rövid határidőn belül érvényesíthető pontként kerüljön bele a karbantartás-felújítás kötelezettsége.
  Ha meg önkorm tulajdon, adja bérbe egy-két évre ingyen és ennek fejében a bérlő vállalná a felújítást.
  Rossz ötlet? vagy inkább túl messze van a harácsoló habitustól...?”
 • 18. creat 2009. szeptember 10. 07:13
  „A Szélmalom utcában is van hasonló kaliberű épület.
  Teljesen egyetértek abban, hogy ezekkel a házakkal valamit kezdeni kellene, főleg a turisztikailag preferált helyeken. Abban is egyetértek, hogy ha a tulaj nem intézkedik, akkor az önkormányzatnak kellene intézkednie. Viszont abban nem értek egyet, hogy a hanyag, nem törődöm, esetleg pénztelen tulaj helyett a közpénzből tegyük. Ilyen alapon akkor én is (meg más is) elvárhatnám, hogy az én házamat is felújítsa az önkormányzat!
  Jó ötlet a felújítás költségeit jelzálogként bejegyeztetni. De még jobb lenne talán, természetesen megfelelő jogi háttérrel, ha ezen ingatlanokat az önkormányzat megvehetné és csak felújítva, átépítve adhatná tovább, elkerülendő evvel, hogy ne történjen a házakkal semmi.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már tervezetben a tarifák

Sok vita, per és torzsalkodás után július végén megnyílt a Petőfi téri mélygarázs, ami eddig ingyenesen működött. Arra voltunk kíváncsiak, mennyiért használhatjuk október elsejétől a parkolóházat. Tovább olvasom