Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Mélygarázs helyett inkább büntetést fizetnek Sopronban

A soproni önkormányzatnak tavaly a parkolási pótdíjakból hatszor annyi bevétele volt, mint a mélygarázsból.

A soproni önkormányzat nyilvánosságra hozta az elmúlt évi parkolásból származó bevételeinek alakulását. Lentebb a főbb összegeket ismertetjük, kerekítve.

A jegybevételek, lakossági bérletből, a pótdíjakból és járulékus bevételekből, valamint a mélygarázs használatból az elmúlt évben mintegy 335 millió forint bevétel származott. A felszíni parkolás ebből 184 millió forintot tesz ki. A büntetések összege pedig eléri a 73 millió forintot. A mélygarázs használat csupán 12 millió forintot jelent.

A bevételek havi szinten arányosan oszlanak meg, 28-30 millió forint között mozognak. A pótdíjak és a mélygarázs használat között viszont hatszoros a különbség.

A parkolással foglalkozó szakemberek szerint, az, hogy ilyen magas a pótdíjbevétel összege, annak is köszönhető, hogy jól működik az ellenőrzés. A becsületes autósok ugyanis joggal várják el, hogy a nem fizetőket kiszűrjék, és bírságot szabjanak ki.

A teljes kimutatás itt érhető el >>

A parkolással kapcsolatos költségekre, kiadásokra egy későbbi cikkünkben térünk vissza.

Olvasóink írták

 • 18. igazember 2012. február 01. 10:57
  „Nos ,én mindig a mélygarázsba szoktam letenni a kocsit,ha arra van dolgom.Viszont mindig lemegyek a mäsodik szintre,ugyanis,amikor az elsö szintröl jön felfelé az ember, ott a kártyaleolvasónál van egy derékszögü kanyar,HÁT AZT A KANYART VEGYE BE AKI TERVEZTE,annak sem a lába fáj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Csak meg kell nézni a falat hányan húzták meg miatta a kocsijukat.Na a másik, amikor az Ógabona tér felöl jövünk az is lehetett volna kicsit szélesebb,minek akkora sziget ott?Szintén meg lehet nézni a falat,az a mérce.Ha ezekre kicsit odafigyelnének,(csak egy kicsit),akkor állitom sokkal jobban menne a mélygarázs.”
 • 17. Csabazs 2012. január 31. 19:35
  „No a plusz pénzből lehet adni a Volánnak!”
 • 16. bennevagyok 2012. január 31. 15:25
  „A kihasználatlanság egyik oka szerintem az, hogy csak az tudja, hogy ott van, aki itt él.
  Nincsen semmilyen információs rendszer, ami oda vezetné mondjuk az Ógabona tér felől érkezőket.
  Én egy táblát láttam, a Mátyás felől érkezők tudják elolvasni, ha megállnak és közel mennek a táblához, mivel meglehetősen kicsi betűket használtak a tábla készítői.

  Kellenének olyan jelzőtáblák, amin látszik, hogy merre van, és van benne még 400 szabad hely.”
 • 15. kumpala 2012. január 31. 15:18
  „Talán segíthetne, ha nem félhomályban meg sötétben kéne bolyongani a parkolóházban, miután letettem az autót, vagy megyek érte, mert ez nem valami barátságos. Ezen spórolni..”
 • 14. Kuvasz 2012. január 31. 15:00
  „Két téma:
  - mikor lesz itt Várkerület rekonstrukció? Ne légy naiv, 50 év múlva, talán.
  - valóban az állomás előtti tér alatt kellene egy mélygarázs, ott a vasúton utazók és a belvárosba sietők is kényelmesen letehetnék a kocsikat. Nem kellene az egész városon át kocsikázni, és ebbe (ügyes tárgyalással) a GySEV-et is, mint az utasszám növelésében érdekeltet is, EU pályázattal be lehetne vonni.”
 • 13. Kuvasz 2012. január 31. 15:00
  „Két téma:
  - mikor lesz itt Várkerület rekonstrukció? Ne légy naiv, 50 év múlva, talán.
  - valóban az állomás előtti tér alatt kellene egy mélygarázs, ott a vasúton utazók és a belvárosba sietők is kényelmesen letehetnék a kocsikat. Nem kellene az egész városon át kocsikázni, és ebbe (ügyes tárgyalással) a GySEV-et is, mint az utasszám növelésében érdekeltet is, EU pályázattal be lehetne vonni.”
 • 12. soproni 2012. január 31. 13:47
  „Az autósok közt nagyon sok a lusta ember,aki csak háztól-házig hajlandó autózni,mert nehezére esik pár perc séta.Sokszor több kört is megtesznek a Széchenyi tér körül helyet keresve,ahelyett,hogy lemennének a mélygarázsba.Azért a sok büntetés,mert még arra sincs idejük,hogy elsétáljanak a parkoló automatáig és abban is sokan bíznak,hogy az ügyintézésük ideje alatt nem kapnak ellenőrzést.A postánál sokszor látom a leparkolókat,akik nem törődnek a mozgáskorlátozott felfestéssel sem.Volt rá példa,hogy szóvá tettem a suttyó gyereknek,de flegmán válaszolt,hogy csak a postára ugrik be,mindjárt jön.Ma Eisenstadtban parkoltam,ahol fél órára 50 centet fizettem ,ami mai árfolyammal számolva 140 ft,nem pedig 200,mint nálunk sok helyen.Az itthoni parkolás nem érint,mert mindenhova gyalog járok.”
 • 11. ÁrtatlanBárányka 2012. január 31. 13:43
  „Arról kéne kimutatás, hogy kik vesznek jegyet.
  Nincs a mélygarázzsal semmi gáz, meg kellene szüntetni a környéken annyi parkolóhelyet, ahány férőhelyes a garázs. Vagy a valamelyik szervízútján a Várkerületnek meg kell tiltani a parkolást, és kész. Mindjárt teli lenne.
  De szerintem valamiért nem is akarják, hogy jól működjön. Erre legalább poplizmusból mindig lehet majd piszkoskommunistázni.”
 • 10. nága 2012. január 31. 11:50
  „A Várkerület rekonstrukciója során az egész belvárost sétáló- és kerékpáros övezetté kell alakítani és nyilvánítani, úgy mint más városokban, s akkor tele lesz a mélygarázs is és üde, kellemes, turistabarát lesz a centrum is!”
 • 9. Nanu 2012. január 31. 11:30
  „Alpokalja! Onnan 5 perc alatt bárhova elgyalogolsz ha nem vagy 130 kiló :) ha meg annyi vagy rádfér a séta :)”
 • 8. Richtig 2012. január 31. 10:30
  „Nem kell messzire menni,az "IKVA aruház"- nál évek óta "privát" parkoló szolgálat van.A jó képűek szedik a parkoló díjakat,aztán délután elszámolnak a fényképezős barátaikkal.szól valaki nekik?senki!nincs miről beszélni..Arra meg én is kíváncsi lennék mire költik honatyáink a befolyt összeget..gondolom a gazdálkodási hézagokat tömögetik..A mélygarázsba meg álljanak be ők,sétáljanak onnan dolgozni!!Több tízmilliót húztak rajt!!A munkahelyük környékéből privát parkolót csináltak, nekünk meg okoskodnak ,hogy hova parkoljunk...130x ezerért??...<moderálva>”
 • 7. Lincsi 2012. január 31. 10:07
  „Szerintem meg nagyon jó a mélygarázs. Ha a belvárosba megyek mindig ott parkolok. Olcsóbb, és közel van azért mindenhez. Szerintem aki messzebbről jön be a városba autóval nyugodtan megállhatna ott. Míg a felszínen 300-400ft egy óra ott 180ft.Ha jól emlékszem, ki lehet számolni mennyit spórólának azok akik a Széchenyi téren, vagy 100m-rel távolabb állnak meg többszörösére, és ennyi sétába még nem halt bele senki. azt az egyet én is sajnálom, h nem lehet parkolókártyával fizetni. Talán majd eljutunk oda is.”
 • 6. Alpokalja 2012. január 31. 08:30
  „A mélygarázsnak egy baja van. Rossz helyen van. Nincs miért bemenni. Talán a posta, ami elérhető távolságon belül van. Esetleg hétvégén a színház, ahova meg sokan nem autóval mennek. A piac környékétől messze van, az állomástól messze van, a Várkerülettől messze van.
  Időnként ugyan használom, de kizárólag csak akkor, ha a postára kell menni valamiért, az meg bele szokott férni a 30 perces díjtalan időbe. Így nem fog pénzt hozni. Ha megszüntetnék a felszíni parkolást a Széchenyi téren - legfeljebb a posta előtt maradna néhány mozgáskorlátozott parkoló, akkor tele lenne a parkolóház. Esetleg ha nem a Paprétre kényszerítenék ki a belvárosi lakókat, hanem a jelenleginél kedvezményesebb áron kaphatnának lakossági bérletet, sokan - főleg, akik a belváros közelebb eső részén laknak - be sem mennének autóval.”
 • 5. laza 2012. január 31. 08:28
  „És még nagyobb lehetne a bevétel ha a parkolóellenőröket nem fizetnék le az üzlet tulajdonosok. Minden második kocsi árút szállít( egész nap). Taxi állomásnál van olyan pofátlan boltos akinek az 5 éves kocsiján még nem volt nem volt bérlet pedig egész nap ott parkol.”
 • 4. 1soproni 2012. január 31. 08:19
  „Azt is elmondhatná valaki illetékes, hogy az újratölthetős parkolókártyával miért nem lehet a mélygarázsban fizetni.
  A későbbi cikkre nagyon kíváncsi vagyok. Remélem azt is megírják, hogy mire fordítják a bevételt. Szerintem nem a parkolóhelyek bővítésére, vagy az utak felújítására.”
 • 3. csalódott1 2012. január 31. 07:32
  „Tisztelt Önkormányzat!Azokat miért nem büntetik meg soha, akik rendszeresen a járdákra parkolnak a mélygarázs környékén? Azért üres a mélygarázs, mert sokan lusták gyalogolni felfelé és inkább elveszik még a gyalogosok és babakocsik elől is a helyet a járdán a saját kényelmük érdekében. Talán nem csak egy helyre kelne el beléptetősorompó, hanem máshová is. Mindjárt megnövekedne a parkolásból származó bevétel és kevesebb lenne a szabálysértők száma is, továbbá a gyalogosok és babakocsis anyukák sem kényszerülnének szinte az úttest szélére. Érdekes, hogy ha a járókelők az úttesten közlekednének,a gépjárművezetők hogy fel lennének felháborodva.”
 • 2. FREDDY/S 2012. január 31. 07:03
  „Az értelmetlen beruházások mindig ilyen célba jutnak, nemde...”
 • 1. vitriol2 2012. január 31. 06:28
  „kicsi ferdités:
  mi a köze a büntetések összegének a mélygarázs használatához?
  talán az volna valos ha a felszini parkolok számát hasonlitanák össze a mélygarázséhoz”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyelmi eljárás indul Fertőd jegyzője ellen

Az polgármesteri munka akadályozása, valamint az utasítások végre nem hajtása miatt fegyelmi eljárás… Tovább olvasom