Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mélygarázs: hasznot kell hoznia

A leendő soproni mélygarázsnak hasznot kell hoznia a városnak – mondta Walter Dezső polgármester.

– Egyet már biztosan tudunk: a leendő soproni mélygarázsnak hasznot kell hoznia a városnak – mondta Walter Dezső az ellenzéki felvetésekre. 
– Annak örülünk, hogy a Petőfi téri mélygarázs tervezetét, annak szükségességét a képviselő-testületben senki nem vitatja. Aggodalomra ad viszont okot, hogy ezzel összefüggésben a valóságot torzító állítások láttak napvilágot az ellenzék részéről – mondta Walter Dezső polgármester. – Esetünkben mélygarázsok építésére specializálódott projektmenedzser cég valósítja meg banki finanszírozás mellett a létesítményt, a törlesztőrészleteket a majdani üzemeltető fizeti vissza.

– Egy belvárosi parkoló jó üzlet: természetes, hogy az ebből származó hasznot a város szeretné gyümölcsöztetni – utalt Walter Dezső polgármester Havas András fideszes önkormányzati képviselő nyilatkozatára (Kisalföld, június 2., Havas András a mélygarázsról).
– A „miért nem építünk magunknak mélygarázst, ha nekünk van szükségünk rá" kérdést eleve alaptalannak kell tekintenünk – hangoztatta a polgármester. – Egy önkormányzat még soha nem épített semmit, létesítményeit úgy építteti, s majdan üzemelteti. A közgyűlési előterjesztésből pedig egyértelműen kitűnik, az üzemeltető kérdését egyelőre nyitva hagytuk.

Azt az ellenzéki felvetést, miszerint „Sopron városvezetésének nem szabad segédkeznie egy magánbefektető kockázatmentes nyereségszerzéséhez", visszautasítom. Szó sincs magánbefektetőről, szó sincs arról, hogy valakinek segédkezzünk. A valóság az, hogy azt a területet az önkormányzat bérbe adja, s erre a területre a vállalkozó megépíti saját kockázatára a mélygarázst. Amikor az elkészül, együttesen megállapodunk az üzemeltetés kérdésében. Hogy egy példával éljek: építünk szociális bérlakásokat, de még nem tudjuk, ki fog beköltözni. A mélygarázzsal kapcsolatban is ez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy egyet biztosan tudunk: a szociális bérlakással ellentétben, a mélygarázs profitot kell, hogy termeljen a városnak. Az előkészületeknél pedig semmi szabálytalan nem történik: ahhoz teremtjük meg a feltételeket, hogy a parkolódíjakból származó bevétellel a város gyarapodjék. Arról pedig szó sincs – miképp azt az ellenzék hirdeti –, hogy a létesítmény megépítője mindenképpen jól jár, mert az üzemeltetés esetleges vesztesége nem őt, hanem a várost fogja terhelni. Ezzel kapcsolatban annyit mondhatok, Sopron egyedül nem képes finanszírozni egy ilyen nagyszabású beruházást. Természetes hát, hogy a megtérülés idejéig – számítások szerint húsz-huszonöt évig – a forrást biztosító bankkal osztozni kell a nyereségen. Ugyanakkor nekünk – a tulajdonjog megszerzéséig – nem lehet pénzben kifejezni annak hasznát, hogy a belváros, illetve a konferenciákra, más rendezvényekre érkezők parkolási gondjai hosszú távon megoldódnak. Mindezek persze gazdasági, várospolitikai kérdések, ezért is éreztem úgy, hogy válaszolnom kell rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a szörfbázis

A Fertő tavi vízitelep egykori kölcsönzőjének területén a strandidő beállta előtt évek óta megjelennek a széllovasok. A soproniakon kívül Szombathelyről és Győrből is érkeznek fiatalok a rákosi öbölbe, akik tavaly megalapították Sopron első szörfös egyesületét, a Heavy Tours Surf Clubot. A terület kezelője a szezon végén azonban felmondta a klub bérleti szerződést. Tovább olvasom