Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Mélygarázs: A Sopron Bank Burgenland nyitott a tárgyalásra

Sopron - A város tulajdonába adná a Petőfi téri mélygarázst – a beruházás finanszírozója – a Sopron Bank Burgenland – jelentette ki Thomas Radil vezérigazgató. Véleménye szerint ezzel a megoldással feloldható lenne a jelenlegi patthelyzet.
A mélygarázs lényegében már az elmúlt nyáron elkészült, használható lenne, mégsem parkolt még egyetlen autó sem a város legnagyobb vihart kavart létesítményében. Az okok ismertek, ezekről a Kisalföld folyamatosan tájékoztatta olvasóit. A mélygarázs napjainkban is per alatt áll, másodfokú döntés május végén várható. A beruházást finanszírozó Sopron Bank Burgenland álláspontja szerint ez a helyzet nem tartható sokáig, hiszen a költségek napról napra nőnek.

A terveknél nagyobb lett

– A mélygarázsról szóló összes szerződés a birtokunkban van, de a banktitok miatt csak néhány eleméről szeretnék beszélni – mondta Thomas Radil vezérigazgató. – A projekt nettó építési költsége egymilliárd-hatszázezer forint volt, a finanszírozás mértéke pedig jelenleg kétmilliárd-háromszázötvenmillió forint. Ez azért fontos, mert több helyen elhangzott, hogy egymilliárd-százmillió forint volt az induló beruházási összeg. Ilyen szám egyébként nem szerepel a szerződésekben, mert az előző városvezetés döntése értelmében a százhatvan férőhelyes mélygarázst már kettőszázharmincra tervezték. Így megemelkedett az alapköltség, amelyeket növelt még például a tervezés díjazása és más járulékos kiadás.

A Petőfi téri mélygarázs egyelőre „zárva
A Petőfi téri mélygarázs egyelőre „zárva", és senki sem tudja megmondani, mikor vehetik igénybe az autósok. Fotó: Magasi Dávid


Kilépni az ördögi körből

A mostani helyzet véleményem szerint azért is tarthatatlan, mert a költségek havonta tizenhatmillió forinttal emelkednek. Ez egy ördögi kör, amelyből ki kell lépni valahogyan. Megoldás lehetne, ha a város tulajdonba venné a mélygarázst. Ez egy teljesen új helyzet lenne, amelyről bármikor hajlandók vagyunk tárgyalni a mostani városvezetéssel. (Ismert, hogy az érvényben lévő megállapodások szerint az önkormányzat cége, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. lízingelné a mélygarázst húsz évig, s csak azt követően nyílna lehetőség arra, hogy Sopron tulajdonába kerüljön – a szerk. megjegyzése.) Nem szabad(na) még hónapokat-éveket várni, hogy lezáruljon a pereskedés. Ettől függetlenül üzembe lehetne helyezni a garázst, visszaadni a térfelszínt a városlakóknak és a vendégeknek, mint ahogyan tette ezt – szerintem helyesen – a városvezetés az Ógabona téri közúttal, és újra felállíthatnák a Petőfi-szobrot.

Garanciális követelések

Thomas Radil álláspontja szerint a város tulajdonosként is érvényesíthetné garanciális követeléseit, például a térfelszín burkolása és a magasabbra épített liftház esetében, arról nem beszélve, hogy belül talán még senki sem látta a mélygarázst. Arra a kérdésre, hogy melyik megoldás olcsóbb a városnak, a lízingelés vagy a tulajdonszerzés, a vezérigazgató nem említett konkrétumokat, mint mondta, előbb egy asztalhoz kell ülnie az érdekelteknek. Erre a Sopron Bank Burgenland nyitott.

Olvasóink írták

 • 16. szerintem 2008. március 31. 11:27
  „tudomásom szerint az átvételnek vannak műszaki akadályai is.
  sőt, talán csak az van.
  pl. több helyen beázik a garázs, és statikusok repedéseket is észlletek egyes helyeken.
  pedig még egy autó sem volt benn. ha történetesen tömegszerencsétlenség következik mert összeomlik az egész akkor ki lesz a felelős? apolgármester aki megynitotta, annak ellenére, hogy nem volt működési engedély?

  kapjatok már észhez. lehet szúrkálni a mindig aktuális vezetést, de nézzünk már egy kicsit a dolgok mögé is.
  ha te lennél a polgálmester, csak olyanért vállanál felelősséget, amiről meggyőződtél, hogy nem kevered még nagyobb trutyiba a várost. nincs igazam?

  10 év múlva azért anyáznád a jelenlegi vezetést, hogy miért nem tett meg mindent annak érdekében hogy most ne itt tartsunk.

  szóval hajrá tessék nagyon alaposan meggyőződni lehetőleg minden oldalról hogy rendben legyen a projekt. aztán ha minden ok (Jogilag, pénzügyileg és műszakilag) mindenki nagy örömmel, és megyugvással fog parkolászni odalenn. az új városképet meg majd megszokjuk.

  Ez mindannyiunk, és utódaink érdeke!”
 • 15. joshua 2008. március 30. 18:34
  „A helyi népszavazás jó ötlet!
  Lehetetlen parkolni a Széchenyi Tér környékén... Ez mindannyiunk érdeke!”
 • 14. joco1 2008. március 28. 06:21
  „Hát reagált a sokmillás sikerdijas bukott peres polg.mester. "jogiértelemben" -szerinte -nincs mélygarázs, hát akkor milyen pereket bukott el a kicsinyes polg.mester és kicsiny fidesz élcsapata?”
 • 13. Lackner 2008. március 27. 10:30
  „Fodor, Abdai Simon, Havas nincs tisztában azzal, hogy ügyintézésük külsöségeinek is tükrözni kellene. hogy a város közigatása van a soproni emberekért, adót fizető ügyfelekért és nem forditva.
  A mély garázs ügyében hozzártéssel kellene eljárni, nem a korábbi város vezetésre kellene haragudni. A harag mindig rossz tanácsadó.
  Még máma, kellene megnyítani a mélygarázst, a parkolót kereső külföldiek és magyar állampolgárok előtt. Ez lenne a történelmi Város, a soproni polgárok és a demokráciai elsőrendű és halaszthatatlan érdeke .
  Soproniak! Amennyiben a városvezetők továbbra is hajthatatlanok, helyi népszavazás utján szerezzünk érvényt követeléseinknek!

  saját felelőségüket”
 • 12. joco1 2008. március 27. 06:06
  „Kiváncsian várom, hogy a "meggyözödésböl" irányitó polg.mester -ill. az öt irányitó helyi fideszes élcsapat- mikor reagál az ajánlatra.Remélem az eddigi "károkat",már mint a zárvatartás kárait nem fogják "titkositani".”
 • 11. Csaba Zsuzsanna 2008. március 27. 03:35
  „Laza!
  Tényleg NB-I-es csapatot akarnak? Ezt komolyan kérdezem!

  A többiről, meg az a véleményem, hogy tárgyalni kell a Bankkal!
  Na meg dógózni is kéne a városvezetésnek érdemben, a közgyűléseken nem politikai vitákat kellene "indítani"!”
 • 10. sonkástorma 2008. március 26. 20:06
  „A Petőfi tér úgy nem szép, ahogy van. A jelenlegi állapot fenntartása viszont szerintem kimeríti a város elleni szándékos károkozás fogalmát. Most már nem a korábbi városvezetés ellen, hanem a VÁROSÉRT kellene DOLGOZNI valamicskét..”
 • 9. Attila. 2008. március 26. 18:52
  „És mi kerül havi 16 millióba??!!Ez senkit sem zavar?!Vagy ebből is csurran-cseppen valaki(k)nek?”
 • 8. FREDDY/S 2008. március 26. 18:17
  „A legnagyobb szégyen, hogy a mélygarázs akkor épült meg, amikor nincs rá szükség és a városnak nem volt rá pénze, csak egyesek etikátlan érdeke hozta ezt ily érdekesen össze, nemde...”
 • 7. Tér 2008. március 26. 17:28
  „Egy biztos: a Petőfi teret csúnyán tönkretették, szégyellek még arra sétálni is. Ha jól emlékszem, nem "Fodor Úr és társai" ötletei alapján dúlták fel a teret... Deák tér stb., de már unalmas.”
 • 6. LAZA 2008. március 26. 16:34
  „Szerintem meg nem kéne a városvezetést most abajgatni!
  Sokkal nagyobb problémákat kell megoldaniuk pl:valahonnént egy NB-1-es focicsapatot akarnak vásárolni.”
 • 5. papesz 2008. március 26. 14:20
  „Hajrá Fodor Úr és társai!
  Neki lehet állni dolgozni,mert a sok dumával már tele a padlás.”
 • 4. ALEX 2008. március 26. 11:53
  „A városvezetők meddig akarnak várni a mély garázs megnyításával, addig amig lejár a mandátumuk. Szégyen, hogy
  több hónapja nem végzik el azt a feladatot amit vállaltak, amivel a
  soproni polgárok őket megbízták.
  Megindul az idegen forgalmi szezon, mire várunk. Tárt karokkal várjuk a külföldieket és városba látogató magyarokat. Közben mást mondunk és mást cselekedünk.
  Hol parkoljanak a látogatók, az idegenek, ha gépkocsijaikkal nem tudnak, megállni., parkolni. Többet nem fognak jönni városunkba.
  Több parkoló és parkolóházak építésére lenne szükség.A Belvárosból és Várkerületről ki kell tiltani az autósforgalmat.
  Sajnos ez a város vezetés idegenforgalommal kapcsoltaos ellentmondásos, megalapozatlan álláspontja!”
 • 3. Vörös szegfű 2008. március 26. 11:43
  „Örülök, hogy az elvtársaim végre kimozdították a holtpontból a mélygarázst! Ez a bank legalább nem fekszik le ezeknek a sületlen jobboldali politikusoknak. Végre egy igazi balos bank!”
 • 2. SOPRON 2008. március 26. 11:04
  „Szomorú dolog, hogy a város vezetése, nem kezdeményezett eddig megoldásra utaló tárgyalást. Most a Sopron Bank tett egy lépést, amit meg kell ragadni, mert jó ajánlat. Remélem a szülővárosom vezetését, nem az egyéni érdekek, hanem a józan ész vezérli.”
 • 1. látó 2008. március 26. 08:02
  „Az okok ismertek...oh igen!! Tudják nincs ok, okozat nélkül, de leginkább okozó(k) nélkül..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért van a pénznek ekkora hatalma?

Sopron - „Miért van a pénznek ekkora hatalma?" – ezzel a címmel kezdődik csütörtökön az… Tovább olvasom