Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Mélygarázs-szappanopera

Az ügy már tart egy ideje, s előre láthatóan nem is születik egyhamar végleges döntés.

Még tegnap sem érkezett meg a megyei bírósághoz és az alpereshez az a keresetkiegészítés, amelyre az első tárgyalási napon kötelezték a soproni mélygarázs-ügyben a felperest. Ez azt (is) jelenti, hogy a bíróság nem tudja kitűzni a következő tárgyalást.

A megyei bíróság az első tárgyalási napon (április 11-én) kötelezte a felperes Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. ügyvédjét, hogy nyolc napon belül konkrétan fogalmazza meg, mit is értenek az eredeti állapot visszaállításán.

Az már más kérdés, hogy ez gyakorlatilag szinte lehetetlen, s az új városvezetés többször is kinyilatkoztatta, befejezik a mélygarázst. Ennek ellenére keresetükben többek között az eredeti állapot visszaállítását kérték a bíróságtól. A keresetkiegészítés határideje már a múlt héten lejárt, mégsem érkezett meg az alperesekhez sem – tudtuk meg dr. Szalma Miklóstól, aki a projektet finanszírozó Sopron Bank Burgenland jogi képviselője.

– A kiegészítést nemcsak a bíróságnak, hanem az alpereseknek is el kellett volna küldeni – tájékoztatott az ügyvéd. – Ennek ismeretében nekünk is nyolc nap áll rendelkezésünkre, hogy válaszoljunk. A bíróság a keresetkiegészítés és a válaszok beérkezését követően tudja csak kitűzni a következő tárgyalási napot. A mulasztásnak nincs jogvesztő következménye, viszont lehetőséget ad a felperesnek, hogy elhúzza az eljárást. Elvben elképzelhető, hogy hetekig sem pótolják a mulasztottakat. Ez nem más, mint – a perrendtartás szerint – rosszhiszemű perintézés.

Dr. Szalma Miklós egyelőre még csak megjósolni sem tudja, hogy mikor folytatódhat a per. Közben a mélygarázst továbbra is nagy ütemben építik. Valószínűleg készen lesz – július végére ígérik az építők a befejezését –, mire a bíróság lezárja ezt az ügyet. Abban az esetben, ha a bíróság helyt ad a keresetnek, szakértők szerint a soproni önkormányzatnak, illetve a vagyonkezelőnek ki kellene fizetnie a projekt értékét (ami több mint 2 milliárd forint), vagy annak egy bizonyos százalékát. A jogerős építési engedély alapján befektetett tőkét ugyanis valakinek meg kell téríteni.

Hogy miért nem adták határidőig postára a keresetkiegészítést, azt dr. Bártfai Beatrix ügyvédtől szerettük volna megkérdezni, de tegnap nem értük el. A Sárhegyi és Társa Ügyvédi Irodában ugyan ígérték a visszahívást, de telefonunk néma maradt.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenezer palántát ültetnek ki

Nagy Zsolt, a Sopron Holding főkertésze szerint a családi házak, lakások erkélyeire, ablakaiba már kihelyezhetők az egynyári növények. Az elmúlt napok jó időjárása azonban csalóka lehet, ugyanis reggelente még előfordulhatnak talaj menti fagyok. Tovább olvasom