Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Mélyen a zsebbe kell nyúlni a mélygarázsért

Sopron - Röpködnek a számok a 230 férőhelyes Petőfi téri mélygarázsról, amelyet – bár elkészült, de nincs használatbavételi engedélye – még nem nyitottak meg az autósok előtt. A kérdés: drágán épült, rossz üzletet kötött az előző városvezetés vagy megéri az árát?
Még javában tart a bírósági eljárás a mélygarázsról, de bármi is lesz a végeredmény, biztos, hogy előbb-utóbb üzembe helyezik. Függetlenül attól, hogy sokba került vagy reális áron építették, s hogy az önkormányzat a bérleti szerződés lejártáig (ez huszonnégy év) mennyit fizet a beruházónak. Az önkormányzat állítja, a kamatokkal és egyéb költségekkel együtt sokat, aránytalanul sokat. Egyes számítások szerint legalább 3,6 milliárd forintot. Fodor Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, eredetileg 1,1 milliárd forintba került volna a mélygarázs, azonban a szerződést már 2,2 milliárd forintról kötötték meg, napjainkra azonban 2,3 milliárdra emelkedett az összeg. A munkafolyamatokat azonban rendszeresen dokumentálták, és egy általuk felkért igazságügyi szakértő mindössze egymilliárd forint körüli összegre becsülte a tényleges költségeket.

A Kisalföld szeretett volna független szakértőktől véleményt kérni, de mindannyian elzárkóztak a véleménynyilvánítástól. Volt, aki azért, mert még tart a bírósági eljárás, mások pedig azért, mert ahhoz, hogy felelős véleményt mondhassanak, ismerniük kellene a kiviteli terveket és a tervezett költséget. Ismét mások etikai problémákra hivatkoztak, mondván, nem lenne korrekt mások munkáját a részletek tudása nélkül elemezni.

Annyit azért sikerült megtudnunk, hogy számos, a tervezés időszakában még nem ismert körülmény tehet az eredetinél is drágábbá egy ilyen beruházást. Az viszont a szakértők dolga – vitatott esetben –, hogy minden részlet és a megvalósult műszaki tartalom ismeretében eldöntsék, reális áron készült-e el az adott épület. Az pedig, hogy az előző városvezetés milyen szerződést kötött a visszabérlésre, éri-e anyagi hátrány a várost, ugyancsak a bíróság dolga kimondani vagy cáfolni.
Van tehát és nincs is mélygarázsunk, mert az épület ugyan elkészült, de nincs használatbavételi engedélye. Ráadásul a kivitelező jelenleg szünetelteti a győri építéshatóságnál az eljárást, mert tisztázniuk kell néhány kérdést a tér alatt húzódó közművek tulajdonosaival is. Miután a liftházat magasabbra építették a tervezettnél, valószínűleg csak fennmaradási engedélyt kaphatnak. A térfelszín burkolása nagy felháborodást váltott ki, ezért az önkormányzat – amennyiben a kivitelező nem vállalja – kijavíttatja a hibákat, s a költségeket az SPT Mélygarázs Kft.-re terhelik.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Jógyerek 2008. február 24. 09:30
  „Egy másik fórumban valaki ezt írta:
  körforgalmak, inkubátorház. több mint 100 bérlakás, stadion, sportcentrum felújítása, Deák-tér,játszóterek, Széchenyi gimnázium, 3 db kilátó(Sörházdombi, Szárhalmi, Hubertusz) utak rendbetétele, mentőállomás, kórház eszköz és müszerbeszerzés (1 mrd Ft ), Uszoda utcai családsegítő , állami ingatlanok visszaszerzése (1 mrd Ft), egyetemi fejlesztések ( több mrd Ft ), GLOBEX ügy lezárása pénz visza szerzéssel (1 mrd Ft)!!!!!!!!!!!!!!!
  Mi történt ezzel szemben az elmúlt időben ? PERVESZTESÉGEK SOROZATA, TEHETETLENSÉG , VÁDASKODÁS, STAGNÁLÁS, HOZZÁ NEM ÉRTÉS ,KAPKODÁS, GYÜLÖLKÖDÉS,”
 • 33. Jógyerek 2008. február 23. 12:55
  „Feri!
  Nálam a vállalkozó nem feltétlen a butikost és a kis élelmiszebolt tulajdonost jelenti. Vállalkozó még a műkörmös a fodrász a kőműves az asztalos és hadd ne soroljam tovább akik emaitt hogy bejöttek a multik nem fognak tönkre menni.”
 • 32. Feri 2008. február 22. 10:08
  „Ha tényleg vállalkozó akkor nem hiszem, hogy nagyon örül a multiknak. Nagyon sok üzlet ment tönkre miattuk. Jóból is megárt a sok. De ez egy másik dolog.
  Igaz, jól tették, hogy sok körforgalmat építettek. Mint írtam, a jelenlegiek is akarnak építeni, de hiányzik az állami szándék. Walterék jókor kezdtek bele, mert akkor az állam még költekezett szórta a pénzt. Az nem hiszem, hogy a városvezetők hibája, hogy a kormány nem "tudja" finanszírozni a költségek rá eső hányadát.
  A Deák teret ennyi pénzből szebben kellett volna megcsinálni. De ez az én magánvéleményem.
  Sajnos most is azt mondom, hogy a város pénzének nem voltak jó gazdái. Mint vállalkozó sosem tették volna azt a sajátjukkal, amit a város - a mi - pénzünkkel megtettek.
  Én nem azért utasítom el őket, mert szocik, hanem azért, mert az én adómat is átjátszották a támogatói körnek. És ezért had legyek mérges.”
 • 31. Jógyerek 2008. február 21. 21:21
  „Hitel nélkül nincs fejlődés. Itt vagyunk mi válallkozók akik eltartjuk a várost és fizetjük a helyi adókat amit elb@szhat a városvezetés vesztésre ítélt perekre! Az önrész az elvesztett perekben van! A Walter polgármesterságe alatt hány körforgalom épült?
  A Walter polgármesterságe alatt hány multi cég jött a városba és épített üzletházat, boltot magának és mennyi jön jelenleg?

  A Walter polgármesterságe alatt nemcsak az egyetem kapott egy halom pénzt, hanem adott a kórháznak is, rendőrségnek is, stb...
  A Walter polgármestersége alatt hány körforgalom épólt és mennyi épól most?
  A Walter polgármestersége alatt épült a Deák tér ami szerintem nem is lett csúnya. A jelenlegi vezetés az ígéretéhez híven nem bírja befejezni a suli elötti részt! A Walter idejében kezdték díszburkolattal ellátni a Várkerület egy részét. Fejlesztették a távhő vezetáket, ezzel szemben amikor lehetőség lenne rá a helenlegi városvezetés nemigen csökkenti a díjakat!”
 • 30. Feri 2008. február 21. 09:11
  „27.
  "A jelenlegi vezetés pereskledett és mindd elbukta! Azon az elbukott több 10 millió Fton sokmindent lehett volna csinálni!"
  Hát még mi mindent lehetett volna csinálni, ha nem veszik meg az " új tüzoltólaktanyát" azok után, hogy egy egyértelmű szakértői jelentést kapott az expolgármester mely szerint ez az épület nem alkalmas tüzoltólaktanyára. Vajon kitől vették meg?
  Mi mindent lehetett volna csinálni, ha a mélygarázsra a jelenlegi állás szerint nem kellene plussz 1.5 - 2 milliárdot fizetni!
  Jól olvastad: milliárdról írtam!
  De ha jól értesült vagy és véletlenül sem szemellenzős, akkor nézd meg a költségvetést, ha ezeket a hiteleket vissza akarjuk fizetni, akkor szigorú költségvetésre van szükség.
  A kultúrától pedig ne sajnáld a pénzt!
  Szerencsére a mostani városvezetés gondol a jövőre is, nem költekezik túl. Nem csinálja azt amit a kedves kormányod . Nézd meg az államadósság alakulását.
  A körforgalmakról pedig annyit, hogy a városi akarat megvan, csak az állami pénz önresz nincs meg hozzá. Vajon hol van?”
 • 29. király 2008. február 21. 07:49
  „ALAJOS!Engem a város adosága nem érdekel engem az érdekel hogy az autom ne menyen tönkre és a bisztonságos uton és körforgalomba tudjak autozni!”
 • 28. Jógyerek 2008. február 20. 21:28
  „Elnézést a helyesírási hibákért és a betű elütésekért, de talán elolvasható az elöbbi hózzászólásom.”
 • 27. Jógyerek 2008. február 20. 21:26
  „Az előző városvezetés csinált utat, körforgalmat, stb... A jelenlegi vezetés pereskledett és mindd elbukta! Azon az elbukott több 10 millió Fton sokmindent lehett volna csinálni! Persze, az egyetem fejlődik...
  Eladósodott a város? Nézőpont kérdése! H hitelt vett fel az előző vezetés annak oka volt. Az ok, hogy szepp élhetőbb városunk legyen! ha annyira el vagyunk adósodva akkor miért is csükkent a kommunális adó? Ha anni az adósság akkor miért is utazhatnak a kismamák ingyen a buszon? Ha annyira el vagyunk adósodva akkor az iskolásoknak miért veszik meg még mindig a havi bérletet? ha annyira el vagyunk adósodva akkor a sorra elbukott perek után miért pereskednek újra és újra és újra?
  Aztmondja a jelenlegi vezetés (aki szerint szarba a város az adósság miatt), hogy megcsinálják tavaly október végéig a deák téri suli elötti teret, noha az nem tartozik igazán a Deák térhez...
  ja, jó időre várnak mert talán tavaly ősszel nem volt olyan jó idő, hogy meg lehetett volna csinálni... Ha 1x megcsinálják végre akkor azt milyen pénzből fogják? Abból ami álítólag nincs?
  A női énnekórus idén csak azért kap 1 millió Ftot meret ha jól tudom akkor 10 éves?! na, persze gondolom ezen felül még kap valamit. A soproni rezesbanda mag ha jól sejtem akkor kap 4 millió körül?! Ezzel szemben a polgárőrség csak másfél milliót, a rendőrség 7 milló Ft körül...Hol vannak itt az arányok az elvégzett munka fontosságát és értelmét illetően?! Sorolhatnék még dolgokat amik nagy tervben vannak a városban, hogy mire szánnak (és adnak is) nem milliókat hanem tízmilliókat...

  Mellesleg mit vártatok? Le lett szavazva a Walter féle vezetés... Azt várjátok az államtól, hogy egy Fideszes városnak bőkezűen osztogassa a pénzt? Ez soha nem így volt. ha MSZP van hatalmon akkor a balos városok járnak jobban ha a Fidesz van hatalmon akkor a jobbos városok járnak jobban.”
 • 26. Alajos 2008. február 20. 19:09
  „19 " TE NEM JÁRSZ A VÁROSBA AUTOVAL EZEK SZERINT!MIT CSINÁLT A MOSTANI VÁROSVEZETÉS IDÁIG?"
  Nyögi a tartozásokat, hitelből könnyű építkezni, de azon is el kell gondolkodni, hogy fizeted vissza. És sajnos most ez van.
  Walter és csapata rendesen eladósította Sopront. Teljesen szükségtelen volt ez a mélygarázs, ahogy még sok más is.
  Nem is értem ti hol éltek, nem hiszem el hogy Sopronban, mert aki egy kicsit is kinyitotta a szemét az látta mi folyt itt. Ja tudom már MSZP csodaországban.

  17.,,Össze fideszes B!Mit csináltatok idáig?Semmit?Mi lessz az utakal?"

  Az utakról arról inkább ne beszélj, mert walterék még ahhoz is hülyék voltak hogy mikor és kivel kell utat építetni.
  Télen megcsinálták, tavasszal újrakezdték, ez aztán a szakértelem. Ilyen alapon 2x ennyi utat lehetett volna felújítani abból a pénzből.”
 • 25. n....bau 2008. február 20. 17:38
  „Tisztelt soproni4

  Nem tudom honnan veszed a bátorságot engem és az ott dolgozó cégeket minősíteni mikor nem ismered a körülményeket. Milyen megbizható forrásra gondolsz (amit terjeszt a sok "szakértő" ?)
  Kiváncsi lennék rád meg a pontos vélrményedre ha mered vállalni magad. Az n....bau@gmail.com e-mail cimre leírhatod .

  Tisztelettel a téren dolgozó cégek nevében
  n....bau”
 • 24. creat 2008. február 20. 13:57
  „miniab
  arany poszáta, asszem én nem minősítettem senkit a hozzászólásommal, hanem kérdeztem
  téged se minősítlek, ezt megteszi a hozzászólásod
  sajnálni sajnállak, hogy csak ennyire telik...
  majd ha lesz normális gondolkodásod, meg érveid is, akkor természetesen leállok vitatkozni”
 • 23. sportos 2008. február 20. 11:06
  „Mi lenne, ha a politikát kizárnánk a városból és az ész dominálna?”
 • 22. zsolesz 2008. február 20. 10:29
  „Te kendermagos te mindenhez hozzá szolsz de csak a hülyeségeket irsz javaslom többet olvasál!”
 • 21. Feri 2008. február 20. 10:17
  „janika
  A hitelből könnyű költekezni, ezt ők nagyon jól tudták. Ezt a soproniaknak kell visszafizetni! Lehet úgy is élni, hogy veszek fel a lakásra ötmiiliós kölcsönt, majd veszek rajt egy BMW-t. De a látszat ellenére nem én vagyok ügyes és gazdag, hanem a bank. A bank már megint jól jár!
  kendermagosnak pedig igaza van, sok pénzt elvontak az önkormányzatoktól, az egészségügyből, az oktatásból.
  Azt pedig Karsai esete is bizonyítja, hogy az EU-s pénzeket is kik irányítják.
  Ha ennyire fel vagy háborodva, reklemálj a Fletóéknál, hogy az igéretük szerint "több pénzt az önkormányzatoknak"!”
 • 20. kendermagos 2008. február 20. 09:55
  „te janika! melyik kormány vont el pénzt az önkormányzatoktól? ki vonta el az illetékbevételek nagy részét? az útfelújításra szánt pénzt elvitte veresjani nála lehet reklamálni a józsef nádor téren”
 • 19. janika 2008. február 20. 09:48
  „FERI TE NEM JÁRSZ A VÁROSBA AUTOVAL EZEK SZERINT!MIT CSINÁLT A MOSTANI VÁROSVEZETÉS IDÁIG?”
 • 18. Feri 2008. február 20. 09:25
  „Itt felesleges vagdalkozni. Ha jobb ill. baloldali az ember, akkor is el kell ismernie, hogy ez a mélygarázs projekt nagyon el lett rontva. Azon lehet vitatkozni, hogy szükség volt-e ilyen mélyre megcsinálni,milyen lesz a kihasználtsága stb. De azon - hogy irreálisan drága lett és a város háromszor fizeti ki úgy, hogy a kivitelezés költségei is a várost terhelik - ne vitatkozzunk már, hogy finoman szólva is botrányszagú. Ha a város megpróbálja ezeket a költségeket lefaragni -akár perrel is- akkor jól teszi.
  Az pedig erkölcsileg nagyon aggályos, hogy az előző városvezetés ilyen szerződésbe belement.
  De ezek a tények a kedves balos hozzászólóknak úgysem számítanak. Csak az a lényeg, hogy mindenért Orbán, helyi szinten pedig Fodor a felelős.”
 • 17. CSÖPI 2008. február 20. 07:53
  „Össze fideszes B!Mit csináltatok idáig?Semmit?Mi lessz az utakal?”
 • 16. joco 2008. február 20. 06:57
  „15. Nálatok miért divat ez a "költözési ajánlatok" tétele? Ismereteim szerint a volt "piroskönyvesek" pont a fidesznél vannak tulsulyban.Más: nem furcsa, hogy az "ujtöbbségü" önkorm. eddig minden "mélygarázsos" pert elbukott, tudjátok a "titkolt" sokmillás ügyvédi sikerdijas ügyekre gondoltam.Egy független-és korekt szakértöi vizsgálat eredményére én is kiváncsi lennék. Valoszinü- már amit egy laikus is észlelhet-sz.r munkát végzett a kivitelező.”
 • 15. miniab 2008. február 20. 03:49
  „Creat, Donat es Jogyerek. Gondoltam vitatkozom az elvetekkel, de bocsassatok meg ti olyan butak vagytok, mint a sGG. Kar minden percert!!! Nektek szabad koltozest ajanlok Cubaba. Hozza jarulok a repulo jegyetekhez is, csak vigyetek magatokkal az osszes piroskonyvest kerlek!!!!! A szerencse, hogy a ti idotok lejart, s lassan az eletetek oraja is eluti a 12-t.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már áramot termelnek a nagy szélkerekek

Sopronkövesd - Várhatóan Csehországba szállítják vissza az elmúlt pénteken Sopronkövesden a… Tovább olvasom