Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Méltó ünnepre készülnek

Sopron - Koszorúzással, koncertekkel, a Várkerületen „utcabállal” ünneplik meg a Páneurópai Piknik és határáttörés tizenkilencedik évfordulóját, valamint az államalapítást. A Várkerületet le is zárják.

Sajtótájékoztatón ismertették tegnap az augusztus 19-i és 20-i, soproni programokat. Fodor Tamás polgármester elmondta, a mostani rendezvénysorozat a következő évi jubileumi megemlékezés felvezetése lesz. Kötelességünk megőrizni és átadni az utókornak az akkor történteket. Méltó ünnepre készülünk tehát.

– A hagyományoknak megfelelően idén is lesz kiállítás a Pannónia Med Hotelben – vette át a szót Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke.

– Augusztus 19-én az emlékhelyen koszorúzást tartunk, majd a fertőrákosi Barlangszínházban Európa-koncert lesz.

A soproni eseményeket többszöri bejelentkezéssel, élő adásban közvetíti a Duna Televízió. Kalocsai Andrea, a televízió főmunkatársa hozzátette, a műholdaknak köszönhetően a világ szinte összes tájára eljutnak az itteni képek. Így bárhol éljenek a magyarok, láthatják a városi történéseket.
A jövő heti rendezvényekhez kapcsolódóan lezárják a Várkerületet, ahol színpadot állítanak fel. Mosonyi Melinda, a VOLT fesztivált is szervező iroda helyi munkatársa elmondta, a zenekarok kiválasztásánál az volt a fő cél, hogy minden korosztály jól érezze magát. A hazai együttesek mellett jönnek osztrák és német fellépők is. (A két nap részletes ünnepi programját a Kisalföld a jövő hét elején közli.)

Autóval ne!
A Várkerületet augusztus 19-én 23.30-tól augusztus 21-én 4 óráig lezárják. A Torna és Árpád utca zsákutca lesz. Az Ötvös utca felől csak balra lehet kanyarodni, a Lackner Kristóf utca felől az Ikva-hídig kétirányú lesz a forgalom. A buszok az Újteleki utca, Rákóczi utca, Széchenyi tér, Erzsébet utca útvonalon közlekednek. A Mátyás király utca felől a Széchenyi tér, Rákóczi utca, Táncsics utca, Selmeci utca irányban haladnak.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Téma 2008. augusztus 19. 10:19
  „Csak azoknak szabad lenne ott lnni akik abban a nehéz időszakban mertek valamit tenni. Ebből a jelenlegi vezetésnek csak politikai a ahszna, semmi más”
 • 32. /joco1 2008. augusztus 19. 06:07
  „"a kifigyelt..." az a ip.cimed csak Nálad jelenik meg.Különben is a "Mail cim" -ed magadásával magad "járulsz" hozzá, hogy "regisztráljanak" Ja és olvasd el azt is amit beX-elsz"a felhasználoi szabályzatot elfogadom" résznél. Ha elolvastad és valami miatt "nem jo" Neked, nem kell hozzászolnod.Ja és a hozzászolásoaidat nem a "saját felelöségedre" szoktad irni?”
 • 31. Csaba Zsuzsanna 2008. augusztus 19. 06:01
  „Memento!

  Erre gondoltam én is!

  Nem azok lesznek ott az ünnepen, akik "csinálták", hanem azok akik ebből politikai tőkét akarnak kovácsolni!

  Semmi bajom (ez nem Neked szól) a várkerületi banzájjal, csak, ha nincs pénz ebben a városban semmire, akkor minek!

  Csak egy példa: több szemétgyűjtő kellene, a Petőfitér jobb oldalán(bankos) egy sincs, s így a szemetet a kint lévő fák tartójába szórják!!!”
 • 30. húha 2008. augusztus 18. 14:26
  „Kérem egyszersmindenkorra zárják le a Várkert!”
 • 29. coolzsu 2008. augusztus 18. 13:21
  „Egész egyszerűen kezd hihetetlen rémálom lenni, hogy ebben a városban senkinek nem jó semmi. Akármilyen rendezvény van, nem örülnek neki az emberek, hanem köpködnek, utálkoznak, kötekednek. Nem lehetne csak úgy simán, hogy jólérezzük magunkat? Három gyerekes soproni anyukat vagyok, és a fiaimmal együtt örülünk annak, hogy idén végre nem csak az alkoholisták ünnepe lesz aug.20, hanem a miénk is. Örülök neki, hogy a volt-osok gondoltak a városban sétálókra, és úgy tervezik a rendezvényeket, hogy mindenkinek legyen "fogára való" program. Is-is. Templomi esemény éppúgy lesz, mint koszorúzás az emlékhelyen, vagy eklektikus koncert a városban. Inkább így, mint a részegek között lavírozva ünnepeljünk, a 60 fokos ún. sörsátorban. De szeretném jelezni, hogy aug.20. azért mégiscsak több, mint a sör, a kenyér, vagy a piknik ünnepe... Hja, ezt már csak az tudja, akit nem csak az előzőek lekicsinylése érdekel, pártállástól függetlenül.”
 • 28. Memento 2008. augusztus 17. 21:27
  „A határnyítás 19. évfordulóira, azokat a korábbi NDk-ás , ma NSZK-ás állampolgáokat kellett volna meghívni és azokkal együtt ünnepelni, akik áttörték annak idején az elktromos zárat. Azokat a katonákat akik ezen a napon sa határnyítás során zolgálatot teljesítettek Sopronpusztán. Velük kellene emlékezni és nem azokkal akik a 19. év során kisajátitották, magukénak vallják ezt a világtörténelmi eseményt.Sopronba nem kell piknikl, mert ezt összehasonlítani a korábbival sem lehet. 19. évvel ezelőtt sem ezért jöttek össze az emberek, hogy szalonát süssenek. Sokan jó helyen voltak jó időben. Csak később tudták meg hogy nem pikniken, hanem az elktromos határzár lebontásán vettek részt,amihez az akkori vezetés - egyéb most nem részltezendő okból - hozzájárulását és beleegyezését adta.”
 • 27. valakimás 2008. augusztus 17. 17:16
  „Nem egészen értem, hogy mi a fanyalgás tárgya. Ja, hogy 1 napig nem tudtok a merdzsókkal és a Walter-Skodákkal átmenni a Várkerületen? A szívem szakadjon meg. Én egyébként tényleg elgondolkodnék azon, hogy milyen szintű függőséget jelent, ha valaki egy napig nem tudja letenni az autót. Erre hivatkozni elég bárgyú dolog. A fő baj az, hogy 3 szocialista érzelmű ember (képviselő és rokonok) nyolc álnéven irogat és megpróbálja úgy beállítani a dolgot, mintha a soproniaknak ez lenne a véleményük. Persze áltathatják magukat, az ő dolguk. Walter Dezső is elhitte hogy őt minden soproni szereti, aztán a választások éjszakáján rádöbbent a valóságra. Egy ilyen rendezvényt más városban tárt karokkal fogadnak itt pedig a szocialisták megpróbálják elvenni az emberek kedvét a szórakozástól. Ne vigyünk oda is politikát ahová nem kell kedves balos elvtársak. Egyszerűen csak érezzük jól magunkat a rendezvényen!”
 • 26. /joco1 2008. augusztus 17. 11:35
  „Bete: KÖSZI a 18-as reagálása, én egy kicsit "durvábban" reagáltam a "szélsöjobb-gázfröccs" 17-re.De tudja valahol ö/ök ezeket a dolgokat/szavakat nem tudják MEGÉRTENI/FELFOGNI, csak ocsmánykodni tudnak”
 • 25. Virgács 2008. augusztus 16. 21:49
  „Idén a sörsátor, sörkupa elmarad? Vagy csak a városi vendéglök helyzetén próbálunk javítani?”
 • 24. Csaba Zsuzsanna 2008. augusztus 16. 20:43
  „Béta (18)

  Teljesen egyetértek veled.

  Én is ott voltam, fényképeim is vannak, de azokon nincsenek rajta akikiket Te is említettél!
  Ez a "Piknik" már nem AZ A PIKNIK..., HANNEM A RÉGINEK A MEGCSÚFOLÁSA!

  Atöbbieknek!
  Igen, lehet lazítani. Válogatni: utcabál v. körmenet, v. mind a kettő!

  Egy kérdés? Mennyire örülnek a Várkerületen lakók az utcabálnak? Főleg azok, akik másnap hajnalban kelnek és mennek dolgozni...Hm...???”
 • 23. Feri 2008. augusztus 16. 18:31
  „20
  http://portal.sopron.hu/upload/onkormanyzat/20080819_20meghivo1000.jpg
  Lesz augusztus 20-i Szent István városi ünnepség.”
 • 22. "Panen et circenzés" 2008. augusztus 16. 17:00
  „Akik korábban a vársért tettek és erőn felül cselkedtek, azok nem a Várkerületen a pikniken fognak ünnepelni. Ez megint Lobenwein péztárcájába hajtja a pénzt akár a VOlt fesztivál.”
 • 21. a kifigyelt ip cím 2008. augusztus 16. 16:53
  „Ez a szöveg már megfélemlítés eszköze, kedves Kisalföld !? :

  Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Ön a(z) 184.022.238.112 IP címről szól hozzá.”
 • 20. SZENT ISTVÁN ünnepe 2008. augusztus 16. 16:31
  „Egyébként az idén sem lesz Sopronban aug.20-i SzentIstván városi ünnepség.
  Mert máshol van mindenhol a Kárpátmedencében a legkisebb falutól a fővárosig.
  A PIKNIKESEK teljesen kisajátították Sopronban ezt a legnagyobb magyar ünnepet, akár a kommunisták, akik újkenyér-ünnepet csináltak ebből.”
 • 19. /joco1 2008. augusztus 16. 15:12
  „"szélső-gázförccs" láttom figyelemmel kiséred"alkotásaimat", csak egyet nem tudsz jelzös minösitgetések nélkül a leirtakra válaszolni.Tudod az ilyen "érved", hogy"ami a két mülábad között fityeG" a magad ocsmányságát jelzi.Tudod szerencsére nincs "két mülában" de ha lenne akkor sem illö, söt ocsmányság ezzel "térfálkozva" "nagyságodat"-inkább aljasságodat-jelezve válaszolni.És igazad van inkább "választok egy "szegfü vörös polot" mint egy feket nyilas polot.Hát itt talán egyett tudok érteni veled-nem"baromarcu- hanem egysejtü- maga utolso szavai után szabadon- szélsöjobbos fasiszta .”
 • 18. Beta 2008. augusztus 16. 15:10
  „Kedves Bal-fék !

  "Ha megéred" Te is leszel 58 éves, és akkor az akkori fiatalok
  fognak téged leszólni, Te sem leszel fiatalabb. Mindenki megöregszik egyszer, ha nem lesz beteg, és megéri.
  Itt nem politikai hovatartozásról van szó.
  Ha le lehet zárni a Várkerületet, és nem okoz gondot a
  forgalomnak, akkor miért nem maradt egyírányú, ami sokkal
  jobb volt, és a belvárost is védte a portol, piszoktól.
  Nem lehet sétálni olyan szennyezett a levegő.
  Az egész lényege az, hogy az Úrak nem akarnak sétálni,
  be a munkahelyükre, kényelmesebb autóval odamenni.
  Nem politizálni kellene, hanem a városért közösen tenni.
  Kihalt, koszos, piszkos, szemetes a város.
  Azt mondták nincs pénz szemetes gyűjtők kirakására,
  az ünneplésre fordított pénzből erre is lehetne fordítani.
  Én is ott voltam az eredeti határmegnyítón, ami nem arról
  szólt, amit most ünnepelnek azok, akik ott sem voltak.
  Akik ott voltak, azok nem itt fognak ünnepelni.”
 • 17. bal-fék 2008. augusztus 16. 10:48
  „Persze jocó1, Te nem nyilasból lettél komcsi, hanem munkásőrből, az meg tök mindegy! Tudod, hogy Neked ki a haverod? Az, ami a két műlábad között fityeg, azzal ugyanis egyidős vagy! Bár, amilyen töketlen vagy, ez az előző mondat nem biztos, hogy megállja a helyét! Ja, és mondtam már, hogy ne idegeskedj, mert még 58 évesen el találsz szállni egy stroke-ban! Baromarc! Gyere ki az eseményre, és vegyél fel egy szegfű vörös pólót, amin van egy nagy WALTER felirat, hogy mindenki tudja az itt fórumozók közül, hogy Te vagy az az az ökör, aki jocó1 néven írja be a szélsőbalos, komcsi, ávós szövegeit!”
 • 16. juhé 2008. augusztus 16. 08:51
  „Én igenis elmegyek a várkerre kocsival!Babakocsival.És a főtérre is.És jól fogja érezni magát a családom,remélem úgy mint az ünnepi hetek alatt!


  ÁMEN”
 • 15. ómármegintasírás 2008. augusztus 16. 07:27
  „Azt hiszem a magyarokra ráférne dr.Csernus Imre szépen egyesével mindenkire....
  Megfásult,irigy,rosszindulatú,keserű,örülni, vígadni képtelen magyar.
  És ezt a melankóliás magyar vérvonalat adjuk továbbb és tovább a gyerekeinknek, és most már ott tartunk hogy alig látni az utcákon igazán boldog, mosolygós embereket.
  Végre történik valami a városban,ami jó és színvonalas.

  Igenis menjünk és érezzük jól magunkat politikai hovatartozás nélkül,mert egyszerüen másképpen belefásulunk a dolgos, hajtós hétköznapokba:"Próbálj meg lazítani.."

  Minden magyart köteleznék félévente 2 hétre a mediterrán országokba nyaralni hogy töltődjenek,tanuljanak meg örülni,lazítani és egyáltalán legyen életörömük!!!!”
 • 14. Csodabimbó 2008. augusztus 16. 00:47
  „Zsuzsa,

  Először be kell fektetni, aztán lehet kaszálni. Mindenképpen jól fog járni a város ezzel a rendezvénnyel. Szted hol nem dolgoznak feketemunkások, vagy okoskodnak a járulékokkal, kék könyvecskével? Ez nem az ő hibájuk, több annál, a túlélésre berendezkedett emberek, vállalkozók küzdelme a megélhetésért.
  A megoldás járulékcsökkentés lenne + combos vagyonadó, na akkor lesz majd sírás rívás. Én még a benzin árába is beleraknék egy minimum korlátot, mondjuk, hogy 300 alá nem mehet, ha például 280 lenne a kisker ár, akkor az a 20 pénz mehetne környezetvédelemre és egy élhetőbb környezet megteremtésére.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uszoda utca – hiba a kivitelezésben?

Sopron - Az Uszoda utca legmagasabban fekvő háza esővízlefolyóinak bekötése kimaradt – állítja… Tovább olvasom