Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Méltó megemlékezések a forradalom évfordulóján

Sopron - A jánostelepi emlékhelyen tiszteletadással, az egyetem kertjében ünnepi megemlékezéssel, a Hűségzászlónál berzsenyisek műsorával, majd fáklyás felvonulással és a Fő téren kultúrműsorral köszöntötték Sopronban 1956 évfordulóját.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi általános iskola és alapfokú művészetoktatási intézmény tanulói közreműködésével tartottak tiszteletadást a jánostelepi ’56-os emlékhelyen. Az évfordulós ünnepségek – szakadó esőben – az egyetem 1956-os emlékhelyein folytatódtak. Az Egyetemi Forradalmi Tanács emléktáblájánál Bujdosó Alpár, az 1956-os MEFESZ elnöke személyes hangú előadásában idézte fel a történelmi napokat s azok utóéletét. Az őrtüzeknél meggyújtott fáklyákkal az ünneplők az ’56-os emlékműhöz vonultak, ahol az akkori forradalmár egyetemistákra utalva – s történetükön túlmutatva – dr. Faragó Sándor rektor egyebek mellett így fogalmazott: „Nem volt viszálykodás, de volt jobbító vita; kimúlt a széthúzás évezredes magyar átka, hisz mindenki egyet akart, szabadságot a hazának. Nem volt ügyeskedés, de volt személyes példamutatás, áldozatvállalás."
Ezt követően a tavaly felavatott egyetemi ’56-os emlékműnél koszorúzással tisztelegtek a hős fiatalok és a szabadságharc évfordulója előtt.

A városi megemlékezések a Hűségzászlónál folytatódtak, a rossz idő ellenére is százak és százak hallgatták a Berzsenyi-líceum diákságának műsorát. Ezt követően fáklyás menet indult a korabeli felvételek kinagyított másával, valamint az ünnep tiszteletére emlékfallal ékesített Fő térre. Az egybegyűltek előtt Fodor Tamás polgármester és Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője méltatta az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét, a kontinensen betöltött történelmi szerepét, a Sopronban lezajlott események közösségi jelentőségét. A megemlékezés kultúrműsorában Piros Ildikó Jászai-díjas színművésznő, T. Horváth József előadóművész, Keresztes János színész, Fajkusz Attila és zenekara, valamint Fohner János Gárdonyi-iskolás diák is fellépett.

Olvasóink írták

  • 1. vitriol2 2011. október 23. 09:51
    „a fülkés megemlékezésekhez hasonloan itt- a forumon is- "sokan" emlékeztek meg a jelenlegi hatalomrol(is)- SENKI”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni hegymászó a hó fogságában

Stájerország - Az osztrák hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy életben találhatják azt a … Tovább olvasom