Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Melocco Miklós, Sopron díszpolgára: "Nem siratnivalónak állíthattam emléket"

Melocco Miklós alkotása a sopronpusztai Páneurópai Piknik emlékműve, az Áttörés.
  
– Meghatódva fogadtam a kitüntetést, amelyet a hűség, egyszersmind a világot megrengető 1989-es határáttörés városától kaptam – nyilatkozta lapunknak Melocco Miklós, a nemzet művésze, aki lakhelyének, Zsámbéknak is díszpolgára.

A határnyitás emlékműve a diadalívek rokona, mert itt egy rab nemzet engedett szabadságra egy másik rab nemzetet.

– Sopron két okból is emlékezetes az életemben. Az egyik, hogy a budapesti Képzőművészeti Főiskolán évfolyamtársam volt Sz. Egyed Emma, Sopron híres szobrász- és éremművésze, a másik pedig egy, a határsávos időszakból való utazással kapcsolatos.

Kő Pál szobrászművésszel voltunk hivatalosak a városba zsűrizésre, amikor a vonaton beállítottak a határőrök, hogy igazoltassanak bennünket. Kő Pál elküldte őket a csudába, mondván: „ha nem lehet elmenni Sopronba zsűrizni, akkor menjenek zsűrizni maguk, úgyse értenek semmihez, jók lesznek helyettünk".

A határőrök azt hitték, nem akárkikkel állnak szemben, ha így mernek velük beszélni, s így békén hagytak bennünket. Ez az emlék igen élénken él bennem, így kiváltképp örültem, amikor megbízást kaptam a Páneurópai Piknik emlékművének elkészítésére.

Melocco Miklós a díszpolgári címmel. A vele járó érem Soltra E. Tamás képzőművész alkotása.
Melocco Miklós a díszpolgári címmel. A vele járó érem Soltra E. Tamás képzőművész alkotása.


Magyarországon ahhoz vagyunk szokva, hogy ha emlékezünk, akkor az csak tragédia, szomorú dolog lehet. Az Áttörés című kompozíció végre másról szólhatott, végre nem siratnivalónak állíthattam emléket. A határnyitás emlékműve a diadalívek rokona, mert itt egy rab nemzet engedett szabadságra egy másik rab nemzetet.

A rangosabbnál rangosabb elismerésekkel övezett szobrászművész tervéről is szólt. Elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István budapesti főpolgármester szóban elfogadta elképzelését, hogy emléket állítson Makovecz Imre építésznek.

A sikló aljában tizenkét méter magas, különleges építmény vár megvalósításra, amelyen kétméteres Makovecz Imre-arc is helyet kap. Körülötte pedig – mi mást is, mint fákat – jegenyefákat ültetnének, amelyek idővel szép magasra nőnek.  
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örömkönnyek viszonzásként

Az adakozás és a rászorulókon való segítés öröme töltötte be a hétvégén a Szent György-plébániát. Tovább olvasom