Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mehetünk csobbanni: átmentek a vizsgán a megyei strandok

Már csak a jó idő hiányzik ahhoz, hogy élvezhessük a megyei strandok nyújtotta örömöket. A megyei létesítmények biztonságosak.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a társszervekkel közösen hét strandot ellenőrzött a közelmúltban. Az akciót összehangoltan, egyidejűleg több városban hajtották végre.

A szakemberek kisebb hibákkal találkoztak, s egyúttal felhívták az üzemeltetők figyelmét. Úgy tudjuk, hogy a hibákat már a nyitás előtt kijavították.

Az ellenőrzés kapcsán annak jártunk utána, hogy a strandokon milyen biztonsági előírásoknak kell megfelelni, illetve mi szükséges ahhoz, hogy a lehetőleg ne történjen baleset? Ebben a Soproni Vízmű Zrt. volt segítségünkre.

A soproni strand egyelőre üres, de minden adott, hogy fogadja a fürdőzőket. Fotó: kisalfold.hu archívum
A soproni strand egyelőre üres, de minden adott, hogy fogadja a fürdőzőket. Fotó: kisalfold.hu archívum


A közegészségügyi feltételek mellett gondoskodni kell a fürdőhelyeken megtalálható műszaki berendezések megfelelőségi vizsgálatairól, napi ellenőrzéséről is - közölték portálunkkal. - Ilyen eszközök lehetnek a csúszdák, játszótéri elemek, vízi élményelemek.

Fontos kitétel, hogy a fürdők területén vízi mentők, úszómesterek vigyáznak kikapcsolódók biztonságára. A munkájukat elsősegély készlet, elsősegély hely, automata defibrillátor készülék, a Fertő-tavi vízitelepen, illetve a Tómalom fürdőn mentőcsónak segíti.

Megtudtuk, kiemelkedő szerepe van a fürdőhelyeken elhelyezett tájékoztató tábláknak. Leolvasható a vízmélység, vízminőség, vízhőfok, az elsősegélynyújtó elérhetősége, továbbá tájékozódhatunk a fürdő specifikus strandolási tanácsokról. Vízminőségi ellenőrzéseket az érintett jogszabályban rögzített paraméterekkel, az előírt gyakorisággal végzik.

A tájékoztatóban leszögezték, a jogszabályoknak való megfelelésen túl, kiemelt figyelmet fordítunk az elvárható minőségű higiéniai körülmények fenntartására, valamint a balesetmentes strandolás feltételeinek teljesítésére.

A természetes fürdőhelyek is kiválóak

A hazai természetes fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) friss összegzése szerint, azonban három strand vízminősége a kifogásolt kategóriába került – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

A nagyobb tavak közül a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Tisza-tónál található fürdőhelyek túlnyomó többsége kiváló minősítést kapott, továbbá a Duna évek óta javuló vízminősége lehetővé tette, hogy a folyó főágán is fürdőhelyet jelöljenek ki Gödnél.

A kifogásolt fürdőhelyek a Tisza mentén, Gergelyiugornya szabadstrandján, valamint a Kettős-Körös mentén, a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon találhatók – közölte az ÁNTSZ.

A tájékoztatás szerint az idei adatközlés az első, amely már mindenben maradéktalanul megfelel az Európai Unió elvárásainak és uniós értékelési rendszer alapján történt – közölte az ÁNTSZ, hozzátéve, egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer.

A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodása.

A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

Az OKI közzétett listája szerint többek között kiváló minősítést kapott még a Hévízi Tófürdő, a veresegyházi és az orfűi strand, a dunavarsányi Rukkel-tó és a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő.

Jó minősítést kapott még Fadd-Dombori három strandja, a soproni Tómalom-fürdő, a Szelidi-tó és a soltvadkerti Vadkerti tóstrand is.
Az ÁNTSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mert ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt is tiltott a fürdés.

A tisztiorvosi szolgálat közleményében arra is figyelmeztet: a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet, továbbá minden esetben kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páneurópai Piknik: elkészült a jubileumi programtervezet

Idén ünnepeljük a Páneurópai Piknik és határáttörés 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból több… Tovább olvasom