Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megyét cserélne a falu?

Szakony - Megyét cserélne Szakony. A helybéliek szerint a határt már régen átlépték, sok szállal kötődnek Vas megyéhez. Szívük szerint azonban mégis maradnának. Farkas Gyula, Szakony polgármestere szerint elérkezett az idő, hogy komolyabban foglalkozzanak a váltás kérdésével.

Az önkormányzat a következő hetekben előzetes véleményt vár a helybéliektől. Ezt követően várhatóan március végén lakossági fórumot tartanak. Amennyiben akkor is támogató lesz a hozzáállás, elindítják a leválást.

– Évek óta úgy érezzük, bennünket itt, a viharsarokban elhanyagolnak – mondta a Kisalföldnek Farkas Gyula. –  Sopron és a megye központja, Győr tőlünk messze van, a vasi székhely gyorsabban és egyszerűbben elérhető. Autóbusszal Szombathelyre húsz perc, míg Sopronba háromnegyed óra az út, Győrt már ne is említsük, mert oda olyan bonyolult eljutni.

Szakony közvetlenül a megyehatáron fekszik, de lakói – Csepreg és Bük közelsége miatt is – több szállal kötődnek Vashoz, mint megyénkhez. Fotó: Magasi Dávid

– Közvetlen járat Győrbe nincs, az átszálláshoz pedig nem igazodik a menetrend – mondta a Kisalföldnek Farkas Gyula, Szakony polgármestere. – Csak példaként: a hivatalos ügyek elintézése a távolság miatt csaknem egy teljes napot vesz igénybe. Abban az esetben, ha Vas megyéhez tartoznánk, mindez leegyszerűsödne, hiszen Szombathely alig húsz kilométer, Csepreg pedig a település szomszédja. Az egészségügyi ellátást is sokan itt veszik igénybe, valamint a munkahelyek többsége is az egy-két kilométerre lévő kisvárosban található. Sopron gazdasági hatása hozzánk már nem ér el. Az általános iskolások Bükre járnak át, míg a középiskolások, gimnazisták zöme Csepregen és a vasi megyeszékhelyen tanul. Értük onnan a Vasi Volán külön járatot indít. Tudjuk, meglepőnek tűnhet a megyeváltás gondolata, de valahogyan fel kell hívni a figyelmet a helyzetünkre.

A kérdés a helyieket élénken foglalkoztatja, támogatnák is, meg nem is a megyeváltást. Szívük szerint inkább maradnának, ha az eszükre hallgatnak, akkor váltanának. A megkérdezett szakonyiak szerint az élet már régen átlépte a megyehatárokat, számukra a régiós rendszer lenne az előnyös. Bizonyításként megemlítik, az ügyeletes orvos Sopronból jön a településre, ami több mint háromnegyed órába telik, ezért a helyiek sokszor inkább átmennek Bükre és fizetnek az ellátásért. Így jóval gyorsabb.

– Szakony mindig is Sopronhoz tartozott, ezért jómagam nem támogatom a megyeváltást – mondja a nyugdíjas Németh Sándor.
 – Egészen biztosan lesz népszavazás, és akkor eldől, mit szeretnének a szakonyiak. A legjobb persze az lenne, ha akár Sopron, akár Győr jobban odafigyelne ránk, nem hagyná magára kis falunkat.

Amennyiben Szakonyban hivatalosan is elindul a megyeváltás ügye, akkor kötelező kiírni az ügydöntő népszavazást. Hatástanulmányokat kell készíttetni, amelynek ki kell térnie arra, hogy a csere milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, továbbá a település fejlődését mennyiben segítené elő. A két megye közgyűlése ezután állást foglal a kérdésben, a végső döntést pedig az általános választások évét kivéve az önkormányzati és településfejlesztési miniszter hozza meg. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta, ez ügyben mindeddig még nem kereste meg a megyei közgyűlést a szakonyi önkormányzat. A kérdéssel éppen ezért addig nem tudnak foglalkozni.

Tizenhárom új település

A kilencvenes évek elején ismét Győr-Moson-Sopron megyei település lett Csikvánd, Szerecseny, Gyarmat. 1999-ben jött át Bakonypéterd, Lázi. Legutóbb, 2002-ben hat település váltott megyét: Veszprémvarsány, Sikátor, Románd, Bakonygyirót, Bakonyszentlászló és Fenyőfő.

Érvek: Farkas Gyula, Szakony polgármestere Vas megye és a csatlakozás melletti adottságokat mutatja a térképen.

Olvasóink írták

  • 1. Kis Tamás 2008. március 06. 14:20
    „Nagyon meg kell gondolni a megye-váltást. Minimum 10 év míg az új megyében minden ügyet el lehet intézni.Eddig is lehetett a szomszédos megyében bármilyen ügyet intézni. A faluban nem ez a legfontosabb.Nézzen körül a szomszédos településeken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett büntetés a gázolóknak

Sopron–Győr - Két, annak idején nagy port felvert közúti baleset miatt indított büntetőeljárás… Tovább olvasom