Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Megyénél maradó soproni múzeumok

A soproni önkormányzat mégsem veszi át a helyi és a város környéki megyei fenntartású múzeumokat.

 „A levélben arról értesítik a megyei önkormányzatot, hogy
a város egyelőre eláll a megyei tulajdonú múzeumok átvételének szorgalmazásától."
Ivanics Ferenc
A korábbi elképzelésektől eltérően a soproni önkormányzat egyelőre mégsem veszi át a helyi és a város környéki megyei fenntartású múzeumokat. Az erre irányuló szándékot azonban nem vetették el, a tárgyalásokat folytatni szeretnék.

A soproni városvezetés még tavaly nyáron kereste meg a megyei önkormányzatot, hogy a soproniak igényt tartanának a város, illetve a vonzáskörzet megyei fenntartású múzeumainak tulajdonjogára. E kategóriába tartozik – például – a Deák téri néprajzi gyűjtemény épülete, a fertőszéplaki falumúzeum, a brennbergbányai bányászati múzeum, a Lábasház, a Rejpál-ház.

– A soproniak kezdeményezését a megyei önkormányzat megtárgyalta, s decemberben olyan határozat született, hogy kezdjünk megbeszéléseket az érintett múzeumok átadásáról – mondta Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke. 

– Ezt a döntést anyagi forrásaink szűkössége is alátámasztotta – folytatta Ivanics Ferenc. – A soproni térség megyei kezelésű múzeumainak éves költségvetése ugyanis meghaladja a százharmincmillió forintot, de az összegnek csak az egyharmadát biztosítja az állam, a többi részt a megye állja. E hét elején hivatalos levelet kaptunk Sopronból.


– A megyei önkormányzatnak küldött levél tartalma nem jelenti automatikusan az átvételi szándékról való lemondást, hanem keressük a megye vezetésével együtt azokat a finanszírozási lehetőségeket, amelyek hosszú távon is jobb körülményeket teremtenének a szóban forgó múzeumok számára – nyilatkozta Kalmár István alpolgármester. – A pénzügyi kérdéseket előtérbe helyező tárgyalások várhatóan tovább folytatódnak. A megyei tulajdonban lévő múzeumok átvétele több szempontból is hasznos lenne Sopronnak. Egyrészt ingatlanvagyonnal gazdagodna a város, másrészt bővülne az az intézményrendszer, ami turisztikai szempontból jelentős, s ami fölött már a város gyakorolhatná az igazgatási, rendelkezési jogkört.

Mi nemcsak a működtetést szeretnénk átvenni, hanem a fenntartásra hozzárendelt állami pénzeket is. Elképzeléseink szerint ezeket az összegeket – önerőből és pályázati forrásokból – kiegészítenénk, hogy emelhessük a múzeumok színvonalát, szolgáltatási eszközrendszerét. Ezáltal még vonzóbbá tehetnénk a soproni régió turisztikai kínálatát, kulturális célzatú idegenforgalmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök később érkeztek?

A Győri Igazságügyi Szakértői Intézet laboratóriumában sem tavaly, sem idén nem fordult elő, hogy más ember vérével akartak tisztázni egy ittasan karambolozó személyt. A rendőrség közlése szerint az intézkedő rendőrök felelőssége nem állapítható meg. Mint arról beszámoltunk, egy soproni sportorvos ellen bűnpártolás miatt indult eljárás. Tovább olvasom