Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megyei fenntartásban marad a Soproni Múzeum

Jelenleg nincs napirenden a Soproni Múzeum városi fenntartásba adása – jelentette ki Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke. A város azonban megkapta a Rejpál-házat.
Elvben sikerült megállapodnia 2004 szeptemberében az akkori városvezetésnek és a megyei közgyűlésnek arról, hogy a Soproni Múzeum és a Soproni Levéltár, valamint a múzeumi gyűjteményeknek otthont adó épületek önkormányzati tulajdonba kerüljenek. Ma már nehéz eldönteni, volt-e valóságos alapja a kérdés felvetésének, vagy a felek csupán politikai okokból tárgyaltak, tény, a kérdés rövid időn belül – pénzügyi okok miatt – lekerült a napirendről. Így minden maradt a régiben, vagyis a Soproni Múzeum és a levéltár fenntartója napjainkban is a megyei önkormányzat.

És marad is, annak ellenére (vagy éppen azért), hogy minden fenntartó igyekszik szűkíteni intézményi körét.
– Jelenleg nincs napirenden a Soproni Múzeum és a levéltár átadása – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés elnöke. Ilyen kérés újabban nem érkezett hozzánk.

– Valóban nem – mondta Abdai Géza alpolgármester. – A megyei önkormányzat és a megyei jogú városok januári egyeztető fórumán ugyan szóba került a múzeum, kérték, hogy a város járuljon hozzá fenntartásához, de ezt nem vállalhattuk a mostani helyzetben. Arról viszont megállapodás született – és a megyei önkormányzat múlt heti ülésén megszavazták –, hogy a Rejpál-házat átveszi a város. Itt szeretnénk otthont biztosítani a Liszt-alapítványnak, a Páneurópai Piknik-kiállításnak és az éremgyűjteménynek. Előtte azonban felújításra szorul, ennek pénzügyi feltételeit pályázattal teremtjük elő.
Vegyes tulajdon

A soproni múzeumi gyűjtemények épületei közül csupán a Tűztorony és a Patika Múzeum a városé. A többi állami és megyei tulajdonban van. A levéltár a városházán és a volt megyeházán működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összegző munka a műegyetemi katasztrófáról

Lajtai József (70 éves) soproni tűzoltó alezredes, nyugállományú parancsnok harmincoldalas anyagot… Tovább olvasom