Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Megyei borok versenye

Sopronban kedden került megrendezésre a 2004. évi megyei borverseny. A hivatalos eredményhirdetésre ma este kerül sor. A megye legjobb fehér- és vörösbora címre a 128 benevezett borminta közül hat pályázik eséllyel.

– Az idei megyei, Sopronban megrendezett borversenyre, 128 olyan bormintával neveztek a termelők, amelyek már kiemelkedő eredményt értek a borvidéki megmérettetéseken – tudtuk meg Sárosi Miklóstól, a rendezvény főszervezőjétől. – A soproni történelmi borvidéket 89, Pannonhalma-Sokoróalját pedig 39 nedű képviseli. Összesen 50 fehérbor, 8 rozé és siller, valamint 70 vörösbor került a bírálóbizottság elé. A legnagyobb számban (29) kékfrankost és cabernet sauvignont (21) neveztek. Olaszrizlingből 14 mintát vizsgáltak a szakértők, de volt zöld veltelini és zweigelt is. 
 
A borbírálat húszpontos rendszerű volt. Az öttagú bizottságok (három volt) két-két bort jelölhettek a csúcsbizottságnak (bizottsági elnökök), amely eldönti, hogy a három fehér és három vörös közül melyik lesz ebben az évben a megye bora. A verseny nyitóján jelen volt Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, a borverseny ötletgazdája is.

A megyében két rangos borvidék is található kiváló borokkal, ezért született az ötlet, hogy rendezzünk megyei versenyt is, amely rangot adhat az itt termett boroknak. A megyei önkormányzat a legjobb fehér- és vörösbort egy éven át reprezentatív célokra használja fel. Az idei verseny már a negyedik. Az első tiszteletére elkészíttettük a megyei borkönyvet, amely százoldalas, tehát száz esztendőre készült. Ebbe jegyezzük be merített papírra az évenkénti nyertes borokat. Dr. Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke a bírálók között foglalt helyet.

A 2003-as kékfrankosok nagy reménnyel indultak, végül azonban csak jó közepesen szerepeltek mondta Molnár Tibor.  Volt közöttük nagyon szép, de csúcsborral nem találkoztunk. A 2002-es évjárat jobban szerepelt, a cabernet-kből viszont nagy csodákat láthattunk, és kiválóan szerepeltek a merlot-k is. A fehérborok sem szereztek nagy érdemeket, kivéve egy-kettőt. Mindent összevetve azt tapasztalhattuk, hogy rendeződnek a sorok, beteg és hitvány borokat nem neveztek, de az igazi nagy borokra még várnunk kell.

A megyei borverseny programja ma 15 órától szakmai előadásokkal folytatódik a konferencia-központban. Szó lesz többek között a szőlészet és borászat uniós irányelveiről, a jövedéki törvényről és a mezőgazdaság EU-s támogatási rendszeréről. A megyei borverseny eredményhirdetésére és a díjak átadására 17 óra 30 perckor kerül sor.
 
Együttműködési megállapodás

A soproni önkormányzat, valamint a városkörnyéki hegyközség és a Fertő menti hegyközség tegnap délután együttműködési megállapodást írt alá. A két hegyközség összesen 930 hektáron gazdálkodik, tagjaik száma pedig közel kétezer. A szerződés ünnepélyes aláírásán elhangzott, a felek konkrétumokban is megállapodtak. Ennek megfelelően az önkormányzat még a szüret előtt rendbe teszi a borvidék lelkébe vezető Fehér utat és a város előtti körforgalmi csomópontban felállítják egy 300 éves prés hasonmását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb földrengés Ausztriában

A Richter-skála szerinti 3,1-es erősségű földrengés volt tegnap az ausztriai Kobersdorfnál nem… Tovább olvasom