Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Megvonták a családi pótlékot a családtól

Megszüntette a magyar állam a családi pótlék folyósítását annak az anyának, akinek házastársa Ausztriában dolgozik.
Megszüntette a magyar állam a családi pótlék folyósítását és hivatásos anya sem lehet az a magyar édesanya, akinek házastársa Ausztriában dolgozik és férje családi támogatást igényelt az osztrák államtól. Az illetékes magyar hatóság szerint nem jogsértő az intézkedés és az ügyfeleket sem éri kár.

– Több mint egy éve nem kapunk családi pótlékot, és egyik hivatalból a másikba küldözgetnek bennünket – mondja a kétgyermekes Baumgartnerné Gabi, akinek férje 1990 óta dolgozik hivatalosan Ausztriában, Mödlingben. – Az ügyintézés eddig csak a pénzt vitte, és még további hónapokat kell várnunk arra, hogy folyósítani kezdjék a juttatást. Az is bizonytalan, egy összegben kapjuk-e a pénzt évente vagy kéthavonta részletekben.

„Senki nem tud semmit"

– Se ide, se oda nem tartozom, pedig én magyar vagyok – panaszolja Gabi, akit hivatalos határozatban értesített a Magyar Államkincstár győri hivatala: április 1-től nem jogosult az állampolgári jogon járó családi pótlékra és gyermeknevelési támogatásra (gyet). – A zavaros helyzetben senki nem tud semmit, pedig nem könnyű hétköznapi emberként jogi kérdésekben eligazodni. Beadtuk a fellebezést, de nem tudjuk, van-e egyáltalán értelme.

A háromgyermekes fiatalaszony férje tizennégy éve dolgozik hivatalosan Ausztriában, az uniós csatlakozást követően jogosulttá váltak az osztrák államtól az úgynevezett Kinderbeihilfére, azaz családi pótlékra. – Idén februárban adtuk be Ausztriában a papírokat, ahol előre tájékoztattak minket, hosszadalmas az eljárás, de a csatlakozás időpontjáig visszamenőleg is folyósítják a támogatást az elbírálást követően.

Két hónapon belül felmondták

A magyar állam jóval gyorsabban reagált az Ausztriában elindított ügyre, két hónapon belül már postázták a felmondó határozatot a családnak: – Az intézkedés nem jogsértő – hangsúlyozta Takács Tibor, a Magyar Államkincstár családtámogatási és szociális ellátási irodának vezetője. – A különböző európai uniós tagállamok ugyanis egyidejűleg nem folyósíthatnak családi támogatást. Koordinációs rendelet szabályozza az illetékességet, attól függően, hogy melyik országban tevékenykedik a dolgozó házastárs. A soproni család esetében így minden családi ellátást Ausztriában, az osztrák államszabályok szerint kell folyósítani.

Családi ellátás Magyarországon

Állampolgári jogon jár Magyarországon a családi pótlék, a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermeknevelési támogatás (gyet) és anyasági támogatás. Biztosítási alapon jár a gyermekgondozási díj (gyed) és terhességi gyermekágyi segély. A gyetet a köznyelv főállású anyaságként emlegeti és azok a legalább három kiskorú gyermeket nevelő családok igényelhetik az állami költségvetésből, akiknél a legkisebb utód háromévesnél idősebb és nyolcévesnél fiatalabb.
Az irodavezető kiemelte, a rendelet kiegészítő szabályában garantálják, hogy ne érje kár az ügyfelet. Eszerint évente egy alkalommal egybevetik a támogatást a hazai rendszerrel, és ha az osztrák családi ellátás együttes összege kevesebb, mint a Magyarországon járó, akkor a magyar állam a különbözetet folyósítja az ügyfeleknek. A családi ellátás közé tartozik a gyermeknevelési támogatás (gyet) is, melyet a köznyelv főállású anyaságként ismer, tehát ennek az összegét is figyelembe veszik az összehasonlításkor.

M.-né Gabi főállású anyaként az elmúlt évben havi 22 ezer forintot keresett, ami nem nagy összeg, de számára fontos szempont volt, hogy munkaévnek számított ez az időszak.

– A családi pótlék felmondása érthető számomra, de zavaros helyzetet teremt a gyerekek után járó kedvezmények igénylésében is. Ingyenes tankönyvre és étkezési hozzájárulásra voltunk eddig jogosultak a családi pótlék szelvényének felmutatásával, most ez sem jár már nekünk?

Munkaviszonyban maradhat

A nyugdíjbiztosítónál megtudtuk: a hölgy a felmondást követően is szerezhet szolgálati időt, amennyiben a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál megállapodást köt erről. Ez azt jelenti, megállapított havi járulék (melynek legkisebb összege a jelenleg 57 ezer forintos minimálbér 26,5 százaléka) befizetésével  továbbra is munkaviszonyban maradhat.

Győr-Moson-Sopron megye a legérintettebb magyar megye ebben a kérdésben. Tavaly májustól közel 1400 család folyamatosan kapja kézhez a családi ellátás megszüntetéséről szóló határozatokat, Győrben eddig 2–3 beérkezett fellebbezésről tud az iroda vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz sürgősségi Sopronban?

A soproni kórház vezetése már tavaly foglalkozott a sürgősségi betegellátó osztály megvalósításával. A szakminisztérium részéről 2004 őszére ígérték a pályázat kiírását, azonban azt a mai napig nem hirdették meg. Ugyanakkor információk szerint idén Győrben, Zalaegerszegen, Miskolcon és Szolnokon hozhatnak létre sürgősségi betegellátó egységeket.  Tovább olvasom