Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megviselte: a támadás után felmondott

Sopron - A soproni Ilyés Andrea ma is remeg, amikor felidézi a néhány nappal ezelőtt történteket. Megtámadták, elvették a pénzét. Annyira megviselték a történtek, hogy otthagyta munkahelyét, kezelésre jár. Nem tud dolgozni és fél este az utcán.

A harminchárom éves nő első munkanapja után fáradtan sétált haza kedd hajnalban, 2 óra körül. Jókedvű volt, mert két és fél hónapi keresgélés után sikerült elhelyezkednie a város egyik jó nevű éttermében. Konyhalányként alkalmazták, tetszett neki a munka, s főnökei is elégedettek voltak vele. Lassan haladt hazafelé, de szívesen gyalogolt, mint mondta, így tudta csak igazán kiszellőztetni a fejét.

– Fájt a lábam, a derekam. Két ételhordót is vittem, úgy csoszogtam, akár egy nyugdíjas. Pár méterre jártam a házunktól a Kaboldi utcában, amikor valaki megszorította a nyakamat és rám kiáltott: ˝Add ide a pénzedet vagy meghalsz!˝ Lebénultam, csak annyit kértem, hadd tegyem szabaddá a kezemet, hogy átadjam a pénzt. Eszembe sem jutott ellenkezni, a szívem a torkomban dobogott. A kétszáz forintomat kevesellte a támadóm, de elkapta és elfutott vele – mesélte a fiatal hölgy könnyek között, aki okulásként osztotta meg velünk történetét.

Évekig járt éjszaka haza, műszakban dolgozott, mégsem bántották. Soha nem félt, igen megviselte az őt ért atrocitás. – Nem tudok bejárni a munkahelyemre, újra munkanélküli vagyok. Tönkretett a támadóm, aki sem magasabb, sem erősebb nem volt nálam, de akár meg is ölhetett volna. Nem tettem feljelentést, mert csak annyit tudok róla, hogy egy fehér kapucnis pulóvert viselt, és az elrabolt összeg sem volt nagy. Most orvoshoz járok, hogy feldolgozzam az esetet.

Ilyés Andreát a régi SVSE-pálya melletti csendes, családi házas övezetben támadták meg. Fotó: Magasi
Ilyés Andreát a régi SVSE-pálya melletti csendes, családi házas övezetben támadták meg. Fotó: Magasi

A régi SVSE-pálya melletti csendes, családi házas övezetben hiányos a közvilágítás, így a terep alkalmas volt a rabló számára. – A támadásokat éjszaka, szürkületkor, esős időben követik el leggyakrabban, a bűnözők keresik azokat a helyzeteket, amelyekben kevésbé felismerhetőek. A potenciális áldozatok a magányos nők, a gyerekek, az öregek, a fogyatékossággal élők. A rablók szeretik az elhagyatott részeket, veszély leselkedhet ránk a drogfogyasztók gyülekezési helyein, a kocsmák és diszkók környékén is – figyelmeztetett dr. Teleki Béla főiskolai tanár, a nemrégiben Sopronban lezajlott Bűnmegelőzési Szabadegyetem egyik előadója. A szakember azt tanácsolja, ne szálljunk szembe a támadóval, mert ha gyengének is látszik, akkor is lehet nála kés vagy fegyver. Próbáljuk ellökni magunktól és fussunk el.

– Hasznos lehet, ha kiabálunk. Meghallhatják a segélykérésünket, esetleg a támadó is megijed és távozik. Ha van elemlámpánk, világítsunk vele a támadó szemébe, így elvakítjuk és egérutat nyerhetünk. Ha spray-t fújunk az arcába, ugyancsak ártalmatlanná tehetjük. Ha pénzt kér, adjuk oda neki, de nem biztos, hogy ezzel futásra bírjuk. A feljelentéstől való félelmében bármire képes lehet, ha megláttuk az arcát. A támadás után nyomban telefonáljunk a rendőrségre, és jelöljük meg a pontos helyszínt, hogy a hatóság azonnal intézkedhessen – javasolta dr. Teleki Béla, a Regionális Bűnmegelőzési Képzési Központ koordinátora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trabi-rali a szabadság napján

Sopron - Az osztrák–magyar határon, Sopronpusztánál az európai barátság és a megértés jegyében… Tovább olvasom