Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Megvette az állam a sopronbánfalvi kolostort

A szállodaként üzemelő sopronbánfalvai épülettel az állami vagyonkezelő a Fertő-tó környéki turizmusba akar pénzt fektetni.
  
A vs.hu arról írt, hogy a magyar államé lett április elején a sopronbánfalvi kolostor, amelyet öt évvel ezelőtt több mint egymilliárd forintból hozott rendbe egy magyar milliárdos, a mecenatúrájáról és a Kogart művészeti központjáról ismert Kovács Gábor.

A vállalkozónak azonban az elmúlt években nem ment olyan jól az üzlet, több milliárd forint veszteséget halmozott fel. Ezt követően érkezett az állam vételi ajánlata a kolostort tulajdonló Nistema Kft.-re.

Egyedülálló elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították az épületet. Fotó: kisalfold.hu archívum
Egyedülálló elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították az épületet. Fotó: kisalfold.hu archívum


Az ügylet a május 14-ei Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból derült ki, amely szerint a cégben a jövőben az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont gyakorolja az államot megillető tulajdonosi jogokat. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) honlapja annyit írt, hogy januárban megbízták a Kugler Ügyvédi Irodát, hogy 12 millió forintért világítsák át a céget.

A vs.hu érdeklődésére az MNV megerősítette, hogy a magyar állam április 9-én megvette a Nistemát.

A „mennyiért" kérdés azonban megválaszolatlan maradt.

A portál felidézte, A sopronbánfalvi kolostort, amely a kft. atulajdona, Kovács Gáborék a kétezres évek második felében újítottak fel, részben a Norvég Alap 544 millió forintos támogatásával, ami az elszámolható költségek 45 százalékát fedezte. Ebből állították helyre a barokk stílusú pálos, illetve karmelita kolostor épületét és a körülötte lévő ősfás parkot.

A kormány mindenesetre maga is az idegenforgalmi hasznosításban gondolkozik, ez derült ki a vs.hu-nak adott válaszból. "A kormány azért döntött a társaság megvásárlása mellett, mert a Fertő-tó és Sopron környékén olyan műemléki-, kulturális- és turisztikai portfóliót kíván működtetni, amely nagymértékben hozzájárul a térség turisztikai bevételeinek a növeléséhez".

A kolostor átépítése 2010-ben fejeződött be. Akkor megírtuk a felújítás másfél év alatt történt meg mintegy 1,2 milliárd forintból.

A fejlesztést Izland, Liechtenstein és Norvégia is támogatta. A Norvég Alap 1,8 millió eurót adott, a költségek több mint 55 százalékát Kovács Gábor cége biztosította. Egyedülálló elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították az épületet, az egykori szerzetesi cellákból 23, fürdővel ellátott vendégszobát hoztak létre, a létesítményben étterem, két meditációs helyiség, előadó- és konferenciaterem, egy alkotó- és egy kiállítóterem, könyvtár is helyet kapott.

Az épületet akadálymentesítették, újjáépítették a parkot. Egyéni és csoportos megrendeléseket is fogadnak az egykori kolostorban, ahol a pálosok története mellett időszakos kiállítás is látható.
              

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete hétvége az utakon - A 85-ösön, Peresztegnél volt a halálszakasz

A tragikus balesetek sorozata pénteken kezdődött, hétfő reggelig ketten meghaltak, tucatnyian… Tovább olvasom