Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Megváltozhat-e a Löverek neve?

„Térjünk vissza az eredeti Lőver szó használatához”, szorgalmazza dr. Kubinszky Mihály.

„ Térjünk vissza az eredeti Lőver szó használatához", szorgalmazza dr. Kubinszky Mihály napokban megjelent építészeti albumában. A névváltoztatás kérdése nem először merül fel városfejlesztési, építészeti fórumokon, keresztülvitele azonban nehézkes, tudtuk meg a Magyar Tudományos Akadémia jogi osztályán.

Az érvényben levő magyar helyesírási szabályzat Sopron legendás zöldövezetének leírására a Lövér szót írja elő, ennek a használatára kötelezi a sajtót is. Az igényes építészeti album szerzője azonban következetesen a Lőver szót használja a soproni klasszikus zöldövezetre, sőt külön fejezetet is szentel e kérdésnek: „A könyvem egyik fő mondanivalója, hogy térjünk vissza az eredeti Lőver szó használatához" – olvasható a kötetben.

Dr. Kubinszky Mihály példákat is felsorakoztat: kimegyek a Lőverbe, almát szedtem a lőveremben, építettem egy kis lővert. „Ehelyett azonban a köztudatban hibásan Lövér, Lövérek szó szerepel", fogalmaz a professzor, utalva arra, hogy a trianoni békeszerződést követően a magyarosítás jegyében történt a fenti változtatás. Hivatkozásul a Soprontól délre elterülő dombvidékre telepített királyi íjászokat hozták fel, de a teóriát a lövér-lövész-nyilas szórokonság politikai színezete miatt már a húszas években is parázs vita kísérte. Időközben azonban az is bebizonyosodott, hogy az íjászok feltételezett települése nem itt helyezkedett el.

Egy városrész elnevezésének módosítását az önkormányzat a Magyar Tudományos Akadémiánál kezdeményezheti, a kérés megfelelő alátámasztásával.
1992-ben Sopron képviselő-testülete határozatot hozott ugyan a Lőver szó használatának visszaállításáról, az ügyben továbblépés mégsem történt.

– Nem érkezett nyilatkozat, kérés az Akadémiához a névváltoztatás ügyében az utóbbi két évtizedben – nyilatkozott a Kisalföldnek dr. Demcsik Tamás, a jogi főosztály vezetője. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem rendelkezik jogszabályi felhatalmazással a településekhez tartozó területrészek elnevezésének megváltoztatása, az elnevezés helyességének megítélése kérdésének tekintetében. Az Akadémia szakmai állásfoglalással tud szolgálni: Az MTA Történettudományi Intézete és az MTA Nyelvtudományi Intézete az elnevezés eredetéről, az időszakosan ülésező földrajzinév-bizottság pedig véleményezheti a kérdést, amennyiben hivatalosan megkeresik.
Walter Dezső polgármester szerkesztőségünket biztosította afelől, hogy hivatalosan kezdeményezi a régi elnevezés akadémiai honosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják a nyomortanyát

Magasabb komfortfokozatú lakásokat ajánl fel a soproni önkormányzat a Balfi utca 67. szám alatti ingatlan kilenc bérlőjének és az egy lakástulajdonosnak. Egy 2003-ban született megállapodás alapján a bérlők csak akkor hagyják el jelenlegi lakhelyüket, ha a mostanival megegyező, vagy magasabb színvonalú cserelakást kapnak Tovább olvasom