Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Megújult Kópháza központja

A Petőfi tér és a Szent Márton templom környezetének teljes felújítására a kópházi Horvát Egyesület és az Önkormányzat két nyertes pályázatnak köszönhetően kerülhetett sor.

A Horvát Egyesület és a Kópházi Önkormányzat összefogásának köszönhetően a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetében a Kerékpáros Mintatérség és Naturama Túraútvonalak térségi programokhoz kapcsolódóan egyrészt a Szent Márton templom környezetének rekonstrukcióját végezték el, másrészt pénzt nyertek a közösségi tér kialakítására.

Az átadó ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Paulik Antal főosztályvezető-helyettes és Grubits Ferenc polgármester mondott köszöntőt. A nemzetiszínű szalagot Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője,– aki a kópházi testület tagja is –, vágta át.- A hely – itteninek, átutazónak, vendégnek egyaránt- azt üzeni, hogy itt a közösségért összefogással, munkával tenni akaró, gondos, tisztességes és szorgalmas emberek élnek, akik tudják, hogy a jelen felelősségével a jövőt szolgálják - fogalmazott Grubits Ferenc polgármester, aki kiemelte: a számokon és adatokon túl a látható eredményen kívül egy másik eredményről is szólni kell, "arról, hogy a sikert csak összefogással érhettük el. Az önkormányzatok és a Horvát Egyesület összefogásának eredményeképpen valósulhatott meg az a tér. A siker az összefogás eredménye, amelyben jelentős szellemi erőt és értékel képvisel a civil terület.

- A mai eredmény rámutat arra az erőre, ami a civil szervezetekben munkál, az elkötelezettségre, a munkabírásukra, az akaraterejükre, a tapasztalatukra, mindarra, ami nélkülözhetetlen a közösségi értékteremtésre.Grubits Ferenc köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta a megvalósulást. Pályázatonként 5-5 millió forintból valósulhatott meg a fejlesztés, önrész nélkül. A kivitelező a Viat Kft Pereszteg volt, köszönet hangzott el a Leier Kft-nek és Brieber Lászlónak.

-Kópházán minden a tervezés és a racionalitás mentén történik – emelte ki Horváth Tibor, a Leader társulás elnöke köszöntőjében: Kópháza tudja, hogy honnan hova akar eljutni. Olyan polgármestere van a településnek Grubits Ferenc személyében, aki össze tudja fogni a civileket és az önkormányzatot a közös siker érdekében és a falu érdekét jól tudja érvényesíteni. A mai avató is ennek bizonyítéka és az is, hogy Kópháza egy újabb pályázat nyertese lett.

A minisztérium összefogja a közösségeket – hangsúlyozta Paulik Antal, aki emlékezetett arra, hogy Magyarország közjogi rendszere megújult az Alaptörvénnyel, a sarkalatos törvényekkel. Mindezek közül három törvényt emelt ki: az egyházi törvényt, a civil szervezetekről szólót és a nemzetiségi törvényt, amelyek fontosak a közösségek számára. A kódexjellegű törvények összefoglalnak minden jogot és kötelezettséget, amelyek az állam a közösségek viszonyát meghatározzák, ugyanakkor pénzügyi átláthatóságot is teremtenek és lehetőséget a támogatásra. A megújulást, a korszerűsítést szolgálják a közösségek igényei szerint, a jövőteremtést. Az kívánta, hogy érezze mindenki magáénak a fejlesztéseket, a közös eredményeket, a sikert.

Az ünnepségre, amelyen sok fiatal is jelen volt, az eső miatt a kópházi kultúrházban került sor, de a tér felszentelésének idejére az eső elállt. Németh Antal esperes horvát és magyar nyelven kért áldást a megújult közösségi térre és szentelte fel azt.

Az ünnepség fényét emelte a Nakovich Mihály Általános Iskola tamburásainak műsora.

A kópházi települési központ felújításával kapcsolatban Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselőjeként, de egyben kópházi képviselőtestületi tagként és lakosként is elmondta: Az eseményre szóló meghívó címlapján a kópházi Sinkovics Mátyás költő idézete olvasható. A mai tér átadásához igen is illenek gondolatai az otthonszeretetről.

A gyarapodás, a „Leader"-pályázaton való indulás az önkormányzat és az egyesület összefogása álat jött létre, amelynek az alapja az érték, a szellemi-lelki-közösségi érték, ami időtálló, életet szolgáló.
- A közösségünk nem csak többre jutott, de „többé vált". Többé váltunk, mert közösségként összefogásban gyarapodtunk.

Mindennek kapcsán egy bibliai idézet jutott az eszembe: „Minden féltett kincsnél jobban őrizd meg a szíved, mert abból indul ki minden élet". A faluközpont a falu szívének számít. Ezért kívánom, hogy féltett kincsként őrizzük közösségünk szívét. Legyen ez a hely az élet, a pezsgés helye mindig.

A felújítás részletei

A Petőfi téren található Szent Márton római katolikus templom, melyet 1785-ben építették. A templomban található szentélyfreskókon keresztül Wosinszky Kázmér mutatatta be szent Márton életét. A Via Sancti Martini, Szent Márton Út, az Európa Tanács nagy kulturális útvonalának részét képező Via Vindobona útvonal mentén található, annak része. A támogatásnak köszönhetően megújult a templom környezete.

A beruházás keretében padok, kerékpártárolók, hulladékgyűjtők, a Szent Márton templomot bemutató információs tábla került a térre. A területrendezés során térkövezés és zöldövezet kialakítására került sor. A beruházással nemcsak a templom környezete vált méltóvá a templomhoz, hanem kialakítottak egy turisztikai szolgáltatást biztosító pihenőhelyet is. A Szent Márton templom, alig két perc alatt megközelíthető a Deutschkreutz-ot a Fertő tóval összekötő kerékpárútról, szinte annak részét képezi. A templom a Petőfi tér vasút utcai lezárását jelenti, s ebből adódóan az ide érkező turisták, kerékpárosok számára lehetőség nyílik arra, hogy egy olyan európai szintű pihenőhelyen álljanak meg, ahol a pihenés mellett lehetőségük van különböző szolgáltatást igénybe venni pl: élelmiszerbolt, étterem, orvos, posta, Horvát Tájház.

A kópházi Horvát Egyesület célul tűzte ki, hogy aktívan közreműködik a zarándokok között igen kedvelt Szent Márton templom környezetének rendbe tételében, ezzel is öregbítve nemzetiségi településünk jó hírnevének öregbítésében.

A „Multifunkcionális tér kialakítása Kópházán" című pályázatott az önkormányzat adta be. A Petőfi tér Ausztriát, Deutschkreutz irányában a Fertő tóval összekötő kerékpárútvonal mellett található, annak szerves részét képezi. A Petőfi tér felújításának első szakasza 2010-ben megvalósult. Ennek keretében nem került sor kerékpáros pihenőhely kialakítására, ami most megvalósulhatott. A multifunkcionális pihenőhely lehetőséget biztosít az Ausztriából a Fertő tóhoz vagy éppen onnan Ausztriába tartó kerékpárosok számára, hogy egy olyan európai szintű pihenőhelyen álljanak meg, ahol a pihenés mellett lehetőségük van különböző szolgáltatást igénybe venni pl: élelmiszerbolt, étterem, orvos, posta. Lehetőség nyílik a közelben lévő Horvát Tájház megtekintésére is. A beruházással egy öko-aktív turisztikai szolgáltatás biztosító pihenőhelyet alakítottak ki. A pihenőhely kialakításának keretében elhelyezésre kerülnének padok, kerékpártárolók, hulladékgyűjtők, a kerékpárutat bemutató információs tábla. A területrendezés során térkövezés és zöldövezet kialakítására kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a zenepavilonban a koncert

A soproni Lövér körúton felújított zenepavilon mára tervezett ünnepélyes átadása és az első koncert… Tovább olvasom