Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Megújult a nagycenki Széchenyi-kastély kiállítása és parkja

Mintegy 150 millió forintból fejlesztették és felújították a nagycenki Széchenyi-kastély kiállítását és parkját.

Ezzel az intézmény visszakapta emlékmúzeumi statuszát - mondta a Magyar Nemzeti Múzeum fenntartásában működő Széchenyi István Emlékmúzeum megbízott vezetője hétfőn sajtótájékoztatón.

Aczél Eszter kifejtette: a korábban muzeális kiállítóhelyként működő kastélyban a 20. századi feltételeknek megfelelően alakították át a 70-es években létesült kiállítást; új vitrinekben láthatók ezentúl a Széchenyi családhoz köthető dokumentumok, fotók, levelek.

A meglévő bútorokat és a műtárgy állományt nem cserélték le, csak új koncepció szerint rendezték el.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója elmondta, hogy a jövőben a településsel együtt kidolgoznának egy olyan koncepciót, amellyel egységesen lehetne bemutatni a Széchenyi-hagyatékot.

Azt szeretnék elérni, hogy a külföldi turisták mellett minél nagyobb számban általános és középiskolás diákok is lássák a kiállítást. Ehhez múzeumpedagógiai programokat is kidolgoznak.

Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG Zrt.) erdészetvezető helyettese hozzátette: a kastély parkja a 70-es évektől a soproni parkerdő része, amelyben ekkora méretű fejlesztés még nem volt.

A barokk kertben kicserélték a gyertyán labirintus állományát, az elkorhadt fákat kivágták, helyükre újakat ültettek. Restaurálták a szökőkutat és rögzítették a virágládákat.

Az angolkertben rendbe tették az elcserjésedett részeket, pótolták a rododendron ágyásokat.

A kiállítás és a park felújítása mintegy 150 millió forintba került, amelynek nyolcvan százalékát az Európai Unió finanszírozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schuberttel ünnepel a 185 éves soproni zenekar

Magyarország egyik legrégibb zenekara az 1829-ben alapított Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus… Tovább olvasom