Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Megújult a botanikus kert Sopronban

Két éven át tartó munkával, több mint 125 millió forintból, 17,2 hektáron, csaknem 10 ezer új egyed ültetésével újult meg az egyetem botanikus kertje. Több különleges, ritka és védett növény is van a nyilvános parkban.

Egyetemi szinten nem nagy összeg 125 millió forint, a botanikus kert szempontjából azonban mérföldkő az a rekonstrukció, aminek végére szerdán ünnepélyesen is pontot tettek.

Ezerné Lóth Annmária projektvezető mutatta be a felújítás részleteit, a vizes élőhelyek, a gyepszintek rehabilitációját, a sziklakertek felélesztését, a védett növények megőrzését, az erőszakos terjeszkedők visszaszorítását, a madárodúkat, az üvegház korszerűsítését és az örökzöldek kezelését.

A két éven át tartó átfogó munka eredménye nemcsak a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóit; az oktatást és a kutatást szolgálja, hanem minden természetkedvelő érdekét is, hiszen a kert nyilvános, mindenki számára látogatható.

Dr. Rácz István, a Magyar Természettudományi Múzeum kurátora a park botanikai ritkaságairól, dr. Takács Péter rektorhelyettes pedig értékeiről és múltjáról szólt.

A kezdetek A parkot először 1898-ban alakították ki, amikor a Honvéd Főreáliskola felépítése után a területet arborétumszerűen alakították. A Selmecbányáról áttelepülő Bányászati és Erdészeti Főiskola 1922 őszén kezdte meg a park botanikus kertté alakítását, ami azóta többször bővült és ma 17,2 hektár nagyságú, országos jelentőségű természetvédelmi terület, mely a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén fekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyennek szeretlek, Sopron! A legkedveltebb 25 fotó

Ilyennek szeretik olvasóink Sopront. Bemutatjuk a beérkezett közel kilencven fotó közül a 25… Tovább olvasom