Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Megújuló paneltömbök

A belügyminiszteri ellenjegyzés megtörténte után ismertté váltak azok a lakóközösségek, amelyek kedvezményezettjei lesznek az országos panelprogramnak. Sopron tizenkét paneltömbje is a nyertesek között van.

Országos szinten az elmúlt esztendőben indították útjára azt az új panelprogramot, amely a lakótelepi tömbházak, panelépületek modernizálását hivatott megoldani. A tömbök szigetelésének, elavult fűtési és más belső gépészeti rendszerének, berendezéseinek, tönkrement nyílászáróinak cseréje, illetve korszerűsítése roppant nagy anyagi terhet jelentene a lakóközösségek számára. A szakemberek előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a modernizálás csak állami, illetve önkormányzati segítséggel jöhet létre. A program pénzügyi konstrukciója a költségek harmadolásával számol. Egyharmadot áll az állam, egyet az önkormányzat, egyet pedig a lakóközösségek.
A soproni önkormányzatnál tavaly két alkalommal hirdették meg a panelprogramot.

Az első körben öt lakóközösség nyújtotta be papírjait, s nyerte el később a minisztérium jóváhagyását. A második fordulóban tizenegy lakóközösség pályázott: információink szerint ezúttal hét lakótömb került a nyertesek közé.
Hruby József alpolgármester kérdésünkre elmondta: idén kiemelten támogatja a városvezetés a lakótelepen élőket. A panelprogramban nyertes tizenkét lakóközösséghez összesen ötszáztizenhat lakás tartozik. A modernizálás munkáinak finanszírozását Sopronban az állam és az önkormányzat 82–82 millió forinttal segíti, miképpen a lakóközösségekre is összesen 82 millió forint teher hárul.
A panelprogram országos ünnepélyes kihirdetésére január 12-én kerül sor a Belügyminisztériumban. Sopronban január 19-én, hétfőn Walter Dezső polgármester és Kránitz László országgyűlési képviselő adja át a hivatalos okmányokat az érintett háztömbök közös képviselőinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat körözöttet fogtak el huszonnégy óra alatt

Huszonnégy óra leforgása alatt hat körözött személyt fogtak el a Soproni Rendőrkapitányság… Tovább olvasom