Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Megújulnak a Rábca és a Répce menti területek

A beruházás hosszú távon Répcelak alatt a Répce menti és a Répcén át a Rábca menti hansági vizes élőhelyek vízellátását célozza meg.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) a Fertő-Hanság Nemzeti park Igazgatóság támogatásával 78 652 000 forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a Répce, Rábca menti területek, vizes élőhelyek helyreállítására, vízellátására.

A kivitelezés megkezdésének alkalmából tartottak csütörtökön sajtónyilvános nyitó rendezvényt a Répcelaki zsilip mellett, ahol Szilbekné Molnár Katalin az ÉDUKÖVIZIG osztályvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tartott egy rövid beszédet a vizes élőhelyek fontosságáról. Az esemény zárásaként az Oktaéder Kft. ismertette a kivitelezés várható ütemezését.

A ˝Répce, Rábca menti területek, vizes élőhelyek helyreállítása, vízellátása II/I. ütem (I. ütem: 21+375-38+952)˝ tárgyú, KEOP - 7.3.1.1- 2008 – 0026 azonosítószámú Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás hosszú távon Répcelak alatt a Répce menti és a Répcén át a Rábca menti hansági vizes élőhelyek vízellátását célozza meg. E hosszú távú cél elérése két ütemben valósul meg: az első ütem – melynek kivitelezése most veszi kezdetét - a Répce Répcelak és Hövej települések közötti szakaszát foglalja magában, a később megvalósuló második ütem pedig Hövejtől a vízfolyás torkolatáig tart.

Jelen fejlesztés rövidtávú célja a megfelelő vízellátás biztosítása mellett a meglévő természeti értékek megőrzése, illetve a felső Csáfordjánosfa menti szakasz területén élő fajok számára is ideális élőhely feltételeinek a megteremtése.

A tervezés során így kiemelt jelentőséget kapott a természetvédelem, a vízminőség- és tájvédelem, ezen belül a vízfolyást szegélyező bokorfüzesek, fűz, nyár, szil árnyékoló faállományok megőrzése és gyarapítása, a védett és nem védett fajok számára ideális élettér jellemzőinek - mint a bő oxigén-ellátottság, változékony áramlási terek feltételeinek - biztosítása, a tájidegen fajok visszaszorítása. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek a vízi létesítmények tájba illesztésére, a táj esztétikai értékeinek növelésére, továbbá az elfajult mederszakaszok helyreállításánál a természetes anyagú partvédő művek kialakítására. A Répce Répcelak alatti szakaszának vízellátását a répcelaki zsilip biztosítja, mely a vízfolyás biztonságos vízellátása érdekében a beruházás során felújításra kerül.

A Répce revitalizációjával a Répcelak alatti mederszakasz vízellátása javul, így a jelenlegi vízhozamnál lényegesen nagyobb vízmennyiséget lehet majd a mederben vezetni. Ennek következtében a Répce természetes vízhozamát a vízfolyás középső és az alsó szakaszára is tovább tudják vezetni, így képes lesz kielégíteni az egyre nagyobb mértékben jelentkező természetvédelmi vízigényeket is.

A jó minőségű élővíz mederben tartásával, valamint a természetközeli mederrendezéssel részben helyreállíthatóvá válik a Répce egykori természetes hidrológiai és ökológiai állapota. Javul a Répce és a Rábca menti vizes élőhelyek vízellátása mind mennyiségi, mind minőségi szempontból, mely egyben lehetőséget nyújt a természeti értékek, védett fajok élőhelyének növekedésére is. Nő a halak táplálkozási, szaporodási és menekülési területe. A megnövekedő vízhozam a faji sokféleség növekedését eredményezi. Mindemellett a levezethetővé váló nagyobb vízhozam lehetőséget nyújt például a tavaszi folyóvölgyi elöntések modellezésére, mely lehetővé teszi a vízi szervezetek számára a rehabilitálódást és a fenntarthatóságot.

Olvasóink írták

 • 6. irónmajdnem 2011. szeptember 09. 18:20
  „Hali. A Répce és a Kis-Rába (ami a Rábából Nicknél lép ki) összefolyása után nevezik Rábcának a foyót.”
 • 5. IkvaHírLACEE 2011. szeptember 09. 10:41
  „De, engem tényleg érdekel”
 • 4. pindla 2011. szeptember 09. 09:27
  „2. watchman
  Egy wikipedia-tudóst ne akarj meggyőzni :)”
 • 3. watchman 2011. szeptember 08. 23:21
  „IkvaHírLACEE-nek Ez így nem teljesen igaz.”
 • 2. Star-Spangled 2011. szeptember 08. 20:20
  „Nagyszeru! Viz=elet!”
 • 1. IkvaHírLACEE 2011. szeptember 08. 20:07
  „Wikipedia:
  "A Répce és a Rábca (németül Rabnitz) ugyanaz a folyó."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan is képviselőjelöltté vált a szocialista Varga Zoltán Sopronban

Több mint négyszáz kopogtatócédulát sikerült összegyűjtenie Varga Zoltánnak. Tovább olvasom