Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Megújulnak a parkerdő eszközei

Sopron - Az ország 19 állami erdőgazdasága közül a sopronira hárulnak a legnagyobb közcélú feladatok. A TAEG Zrt. idén is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy „jóléti" erdeiben valóban jól érezze magát a látogató, több tízmilliós fejlesztést hajt végre.
Nem mindegy, Trabantot kell fenntartani vagy Mercedest. Ezt is mondhatná dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, hiszen az oktatás segítésén és a kutatás támogatásán túl a 2400 hektáros terület gondozása és fejlesztése is feladatuk a hagyományos erdőgazdasági és vadgazdálkodási teendőkön túl. Ráadásul a kezelésükben lévő erdőterületnek 32 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. A soproni parkerdő az ország második leglátogatottabb ilyen létesítménye, évente egymilliónál is több látogató keresi fel.

A soproni parkerdőt évente egymilliónál is több látogató keresi fel.
A soproni parkerdőt évente egymilliónál is több látogató keresi fel.


– Az elmúlt években nagyszabású fejlesztéseink voltak, például kilátók épültek, megújult az autóspihenő, vagy említhetem a nagycenki hársfasor rekonstrukcióját is. Most a meglévő erdei eszközök karbantartására és cseréjére összepontosítunk – mondta el a Kisalföldnek a vezérigazgató. A folyamatos karbantartás – a viharkárok felszámolása, az eszközök frissítése, a szemét gyűjtése, a tűzifa biztosítása – is évi 30 millió forintba kerül. Tavaly tízmilliót adott erre az állam, négyet az önkormányzat, a többit saját forrásból állták. Idén a szokásos karbantartás mellett még legalább ugyanennyit szánnak fejlesztésekre is.

– Folytatjuk a források rendbetételét, újrafestjük a sétautak jelzéseit, ehhez segítséget kapunk a civilektől és a nemzeti parktól is – mondta dr. Jámbor László. – Sajnos az erdei tornapályát átmenetileg meg kell szüntetnünk, de csak azért, hogy jövőre megújulhasson. Tábláit, tornaszereit lebontjuk és mindent újragyártunk. A parkerdő egyik leglátogatottabb része, az Ojtozi-fasor berendezéseit is kicseréljük.
A parkerdőben az egyik legnagyobb gondot most a Várhely kilátó okozza. Meghibásodott oszlopai miatt a kedvelt kirándulóhelyet le kell zárni.
A TAEG-nek feltett szándéka a hibák kijavítása, a kilátó felújítása azonban többmilliós feladat. A beépítendő, új oszlopoknak szánt fákat mindenesetre már kivágták... Még az idén megújul a Nádor-magaslat Gloriettjének padozata és darabonként legalább félmillió forintot „visz el" a közelmúltban épített kilátók átfestése is. A legköltségesebb feladat a Récényi út mintegy hatszáz méteres szakaszának újraaszfaltoztatása lesz.

A nagycenki kastélypark is része a TAEG Zrt. által kezelt parkerdőnek. Felújítására hetvenmilliós pályázatot nyújtott be a társaság, s ha kedvező lesz az elbírálás, elvégzik a park teljes rekonstrukcióját.

Tűzifa szalonnasütéshez

A vezérigazgató kiemelte, a soproniak egyre inkább magukénak érzik a parkerdőt, vigyáznak rá, csökkent a szemetelés és a rongálás. A társaság ezt azzal is „meghálálja", hogy rendszeresen méretre vágott tűzifát készít ki a közel harminc kijelölt szalonnasütőhöz. Vannak ennek persze biztonsági okai is: az erdőből kivonszolt méretes fadarabok nehezen égnek el, ráadásul túllógnak a szalonnasütőn, s könnyen tüzet okozhatnak.

Olvasóink írták

  • 1. FJózsi 2008. május 08. 22:05
    „Bravó,gratulálok a TAEG kollektívájának!Ez az európaiság,a többi duma! BECSÜLJÜK MEG AZ ERDEINKET!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térfigyelő rendszert állítottak üzembe

Sopron - Sopronban tízmillió forintos költséggel rendőrségi térfigyelő rendszert helyeztek üzembe. A… Tovább olvasom