Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Megújulnak a múlt kincsei

Fertőd - A napokban az ország egyik legnagyobb örökségturisztikai fejlesztése kezdődött az Esterházy-kastélyban. Restaurátorok fogtak a belső falak tisztításához és a korabeli falfestések helyreállításához.

Újabb, ezúttal 1,6 milliárdos fejezetéhez érkezett az Esterházy-kastély évek óta tartó rehabilitációja. Így az összesen mintegy 4 milliárd forintos, 90 százalékban uniós forrásból megvalósuló beruházás eredményeképpen a műemlék-együttesben 2013-ra megnyílhat az Eszterháza Közép-európai Kulturális Központ.

– A napokban megkezdődött munkák során a belső díszlépcsőház, a Sala Terrena (nyári hűsölő), a nyári ebédlő, valamint a dísz- és a zeneterem restaurálása, a belső díszudvar helyreállítása és a park felőli külső homlokzat festése lesz a feladat – tudtuk meg Lajber Gabriellától, a kastély helyi vezetőjétől.

Pintér Attila és Kisterenyei Ervin festő-restaurátor művészek a faltisztítás során előkerülő eredeti festéseket fogják helyreállítani. Fotó: Gosztonyi
Pintér Attila és Kisterenyei Ervin festő-restaurátor művészek a faltisztítás során előkerülő eredeti festéseket fogják helyreállítani. Fotó: Gosztonyi

– A belső falak tisztításakor előkerültek az eredeti díszítőfestések – mutatott a már látható, hol jobb, hol rosszabb állapotban megmaradt mintákra Pintér Attila festő-restaurátor művész. – Társammal, Kisterenyei Ervinnel több mint kétezer négyzetméteres falfelületet fogunk megtisztítani, és az eredeti motívumokat helyreállítani. A két hét alatt már 150 négyzetmétert haladtunk. A szobrász-restaurátorok is dolgoznak, Madarassy Walter a díszterem négy évszak szobraihoz fogott hozzá.

– Októberben a belső díszudvar parkosítása kezdődik meg, öntözőrendszer kiépítésével, füvesítéssel, fásítással, dísznövények ültetésével – tette hozzá Juhász András projektvezető. – A mostani fejlesztési ütemben, 2011-ig fokozatosan megújulnak a déli nagy park felőli homlokzatok, rekonstruáljuk a bábszínház tetejét, s folytatódnak a régészeti feltárások. A kastélyban működő szolgáltatásokat nem zavarják a munkák.

Olvasóink írták

  • 2. info2009* 2010. március 03. 21:41
    „Europa nyugati feleben, ha van egy szinvonalas muzeum es vagy kastely, akkor ott van egy szinvonalas kavezo sot etterem is, illemhelyekkel. Tovabba a kastely-park is jarhato telen, nyaron es rendben van.
    Remeljuk, hogy ezek sem fognak kimaradni a fejlesztesekbol!”
  • 1. info2009* 2010. január 18. 16:44
    „Negyszeru hir, hogy egy Magyarorszagon levo kastely megujulhat. Persze rengeteg van ami romos es a pusztulas var ra. De azok nem Eszterhazy kastelyok. Az Eszterhazy csalad a Salamon nemzetséghez tartozik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekiment az őrnek

Sopron - Felnőtt társaságában lopott az egyik bevásárlóközpontban egy 17 éves fiú. Tovább olvasom