Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megújulhat a kapu

Sopron - Az összefogás szép eredményeként 250 évesnél is korosabb műemlék kaput sikerül helyreállítania a Bécsi út 23. számú ház lakóközösségének.

– Az 1750-es években készült a néhai ferencesek kertjének barokk kapuja, amely egykoron a mai Ferenczy utcában állt. Stornóék az 1930-as években cipelték fel mostani helyére, Bécsi úti műtermükhöz, hogy megmentsék azt – elevenítette fel a kapu históriáját Szigethy Balázs, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) nyugat-dunántúli hatósági referense. – A nevezetes kaput 1958-ban műemlékké nyilvánították.

Időközben a környék beépült, s a kapu egy társasház telkére került. Emiatt a háztömb homlokzatfelújítása együtt járt a kapu restaurálásával.

A KÖH soproni irodája annyiban tudott segíteni, hogy az évenként Budapesten rendezendő jótékonysági bálra a kaput is benevezte és lobbizott a siker érdekében. Végül a második legtöbb szavazatot kapta a soproni műemlék, ugyanakkor a bálon egy budapesti ingatlanfejlesztő cég 240 ezer forintos felajánlása lehetővé tette, hogy a lakóközösség pályázatot nyújtson be a munkákra.

A kapuzat megújult, már csak a kapuszárnyak vannak hátra az 1750-es évekből származó műemléken. Jobbra Bors Ferencné. Fotó: Magasi
A kapuzat megújult, már csak a kapuszárnyak vannak hátra az 1750-es évekből származó műemléken. Jobbra Bors Ferencné. Fotó: Magasi

– A Nemzeti Kulturális Alap ˝veszélyeztetett helyzetű műemlékek helyreállítása, egyéb egyházi épületek felújítása˝ pályázatán végül sikerrel szerepeltünk – vette át a szót Bors Ferencné, aki elmondta, elnyerték a Hild–Ybl Alapítvány támogatását is. Ennek eredményeképpen készülhetett el – Baranyai Gábor és Sütő József szakszerű munkájával – a kapuzat felújítása. A vasalatokkal ellátott fa kapuszárnyak helyreállítása még folyamatban van.

A faelemek szétbontásához, restaurálásához Szemerey Tamás restaurátorművész, az NYME faipari mérnöke ajánlotta fel segítségét. A faanyaggal az egyetem hozzájárul, azonban a kiegészítések és a fémelemek legyártatásához a társasháznak kell előteremteni a százezres nagyságrendű fedezetet. Ehhez további egyeztetésekre van szükség, s reméljük, a közeljövőben teljes pompájában állhat a műemlék kapu. Ezúton is köszönik mindazon támogatást, amely ezt lehetővé teszi.
 

Olvasóink írták

 • 4. Csabazs 2009. szeptember 12. 04:06
  „Nagyon szép lett!
  Gratulálok!

  Így is lehet...összefogni!”
 • 3. Bokk 2009. szeptember 11. 13:59
  „Örömteli a példás összefogás, hivatalok, közintézmények, vállalkozók, magánemberek együtt. Mintha nem is ebben az országban lenne. ;) Hajrá magyarok, hajrá soproniak, minél gyakrabban olvashassunk ilyen hírt. :)”
 • 2. Hozzászóló 2009. szeptember 11. 11:22
  „Szerintem nem olyan hihetetlen, csak például a hozzászólásokból is látszik, hogy a fórumozók azokat a cikeket kedvelik, ahol jól le lehet hordani valakit. Pozitív visszajelzések nem szoktak érkezni, ezeket a cikkeket egy vállvonással rendezik el.”
 • 1. Beaubo 2009. szeptember 10. 11:47
  „WOW ! Egy pozítiv hír Sopronról !
  Hihetetlen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konferencia a csődtörvényről

2009. szeptember elsején léptek hatályba a csőd- és felszámolási eljárást szabályozó új… Tovább olvasom