Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Megújulhat a Greilinger-malom

Elkészült Sopronban a Fenyő tér 1. szám alatti valamikori Greilinger-malom rekonstrukciójának építési engedélyezési terve. A Rák- patakra települt hajdani vízimalmok egyike a jövőben kétszintes nagypolgári lakóházzá válhat.
Józsa Dávid okleveles építészmérnök közreműködésével elkészült a Fenyő tér 1. szám alatti egykori Greilinger-malom rekonstrukciós tervdokumentációja. A felújítás egyedülálló kezdeményezés, a műemléki malomépület kétszintes kertes lakóházzá válna, mely a mai igényeknek a leginkább megfelel. A városi levéltárban a ház eredeti tervei már nem találhatók meg, csak XIX. századi átépítésének dokumentumai. Az épületet Greilinger János Mihály 1778-ban vásárolta egy nyilvános árverésen.

Később a házat kibővítették, erről tanúskodik a városi téglaégetőből vásárolt 5700 falazótégla. A malmot 1869-ben gőzmalommá alakították, majd lakást is kialakítottak benne. A malombirtokot a város 1890-ben kisajátította, majd 1918-ban ismét magánkézbe került. Napjainkra malmot kevéssé idéz a Fenyő tér leginkább felújításra szoruló épülete.
– Az összes alapterület közel ötszáz négyzetméter, mely a két szinten kívül a pincét is magában foglalja – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Sánta László tulajdonos.

– A földszinten műemlék jellegű, azaz a korabeli épületet idéző otthont, az emeleten pedig modern, stílusos lakást alakítanánk ki. Az épület alapterülete hatalmas, ezt a tervező, Józsa Dávid nagy terekkel, mégis otthonosan, exkluzív kivitelezésben álmodta meg. A földszint nappalija például ötven, az étkezője harminc, a konyhája húsz négyzetméteres. A külső tartófalak megmaradnak, a műemléki adottságokat és statikai tényezőket figyelembe véve újul meg az épület. A kertbe a régi parasztkertek növényei, valamint kúszónövények, szelídgesztenye kerül, de megmarad a bejárat melletti diófa is. Az elkészült dokumentáció akkor válhat valósággá, ha valaki lát fantáziát az általunk elkészített tervekben.

C. V.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei fenntartásban marad a Soproni Múzeum

Elvben sikerült megállapodnia 2004 szeptemberében az akkori városvezetésnek és a megyei közgyűlésnek arról, hogy a Soproni Múzeum és a Soproni Levéltár, valamint a múzeumi gyűjteményeknek otthont adó épületek önkormányzati tulajdonba kerüljenek. Ma már nehéz eldönteni, volt-e valóságos alapja a kérdés felvetésének, vagy a felek csupán politikai okokból tárgyaltak, tény, a kérdés rövid időn belül lekerült a napirendről. Tovább olvasom