Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Megújulás a Tűztoronytól a Deák térig

Sopron - Az integrált városfejlesztési stratégia középpontjában a történelmi városrész áll – tudtuk meg Fodor Tamás polgármestertől. A megyei jogú városoknak – hogy sikerrel pályázhassanak fejlesztésre – közép- és hosszú távú stratégát kell kidolgozniuk.
Ahhoz, hogy Sopron – és a hasonló státusú városok – sikerrel pályázhassanak városfejlesztési forrásokra, úgynevezett akciótervet kell készíteniük a 2013-ig terjedő időszakra. Ebben ki kell jelölni a fejlesztésre szánt területe(ke)t. Sopronban a munka több szálon is elkezdődött.

– A feladat sürgős, annál is inkább, mert a következő év februárjában kell benyújtanunk a pályázatokat – mondta Fodor Tamás polgármester. – Ezért az önkormányzat által elhatározott fejlesztéseket a szakembereken kívül – különböző munkacsoportokban – civilek bevonásával vitatjuk meg, hiszen felmerülhetnek olyan szempontok, amelyek esetleg elkerülik a figyelmünket. 2013-ig két ütemben szeretnénk elérni, hogy a Tűztoronytól a Deák térig megvalósulhassanak a fejlesztési elképzeléseink.

Az első szakaszban – 2008–2009-ben – a Tűztorony szerkezeti megerősítése, a múzeumi információs centrum kialakítása, a belvárosi térburkolatok megvalósítása, a várfalsétány további feltárása, a portálok megújítása és a konferenciahálózat kiépítése szerepel. A másodikban a Várkerület-portálok kerülnek sorra, ezzel párhuzamosan átszervezzük a közlekedését, így felszabadulnak a szervizutak, és lehetőség nyílik sétálószakaszok kialakítására. Ehhez azonban az szükséges, hogy külső közlekedési gyűrűt alakítsunk ki, amelynek parkolóház építése az egyik feltétele. Ez magántőkéből valósulna meg, éppúgy, mint a konferenciahálózat kiépítése. A magántőke bevonása egyébként – harminc százalék erejéig – kötelező.

A polgármestertől megtudtuk, az újdonság „csupán" annyi, hogy az egyes fejlesztéseket nem önmagukban valósítják meg, hanem figyelembe veszik a környezetre gyakorolt hatásaikat, egy-egy területet komplex módon kezelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei bíróság elutasította a pótmagánvádat

Sopron - A megyei bíróság elutasította Fodor Tamás polgármester mélygarázs-ügyben indított… Tovább olvasom