Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megújulás a hűség városában

Új koncepció alapján készítették el a szakemberek Sopron Európa Kulturális Fővárosa pályázatát.
Már csak szűk két hét áll a pályázó városok – Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és természetesen Sopron – rendelkezésére, hogy véglegesítsék pályázatukat, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa címre nyújtanak be. Mint ismert, Sopron elképzeléseit az első körben több bírálat is érte, ezeket figyelembe véve készült el az új pályázat.

– A korábbi „Szabadság, szerelem..." gondolatkört ugyan megtartva, de a hozzá kapcsolódó tartalmakat egy kicsit háttérbe szorítva készítettük el a második bírálatra az újabb tervezetet – tájékoztatott Tama István pályázati koordinátor. – Sopron uniós csatlakozásunkat követően új helyzetbe került, most ismét olyan időszakot élünk, amikor hosszú évtizedekre előre kijelölhetjük fejlődésének irányait. Ezt is figyelembe vettük a pályázat összeállításánál, amely tükrözi, hogy városunk őrzi a polgári hagyományokat, ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy megfeleljen az új kihívásoknak.

Sopron, szemben más városokkal, nem tervez extrém építményeket, mint például a debreceni üveghegy, inkább a városfejlesztést igyekezett összhangba hozni a pályázati kiírással. Így a tervek akkor is megvalósulhatnak, ha más város lesz a győztes.

– Továbbra is szerepel a tervekben az egyetemmel közösen új könyvtár építése a Pázmány Péter utcában, többfunkciós rendezvénycsarnok a Káposztás utcában, a fertőrákosi Barlangszínház felújítása, a Deák tér, valamint a Fő tér és a Tűztorony felújítása – folytatta Tama István. – Az említett öt fejlesztéshez öt programsorozat társulhat. 2009-ben emlékezünk meg Haydn halálának 200., 2011-ben pedig Liszt születésének 200. és halálának 125. évfordulójáról. Ezekben az években Sopron Európa zenei fővárosa lesz, hiszen számos érdekes és vonzó rendezvénynek ad otthont, éppúgy, mint a fertődi Esterházy-kastély, Kismarton (Eisenstadt) és Doborján (Raiding). Kiemelt partnerként kezeljük az Esterházy-kastélyt mind a fejlesztések, mind pedig a programsorozat megvalósítása tekintetében.

Egy másik eseménysorozatban szeretnénk vendégeinket megismertetni a város és környékének gasztronómiájával, szőlő- és borkultúrájával. Lesznek rangos események a művészet és szépség gondolatkörében és szerepel a pályázatban, hogy iskola- és sportváros is vagyunk, illetve ennek megfelelő programpaneleket vázoltunk fel.

Az öt konkrét fejlesztéshez és öt programsorozathoz öt érvet társítottunk, amely indoklását adhatja, hogy miért éppen Sopron legyen Európa kulturális fővárosa 2010-ben. Ezek a következők: Sopron jelentősen hozzájárult Európa térképének átrajzolásához, amelynek alapja az 1989-es Páneurópai Piknik volt. A város közel fekszik Bécshez, így gyakorlatilag nemcsak köz- és vasúton, hanem repülővel is könnyen megközelíthető, éppúgy, mint a Fertő-táj világörökség. A kékfrankos fővárosa, kiemelt turisztikai célpont, kiterjedt múzeumi hálózattal.


Kapcsolódó anyagok >>

Európa kulturális fővárosa lehetnénk (2004-09-10) >>
Már készül Sopron pályázata is (2004-11-19) >>
Győr kulturális főváros címre pályázik (2004-09-24) >>
Fővárosjelöltek berlini randevúja (2004-12-01) >>
Hét magyar város küzd tovább a kulturális főváros címért (2005-03-07) >>
Kulturális Főváros: ketyeg az óra (2005-04-20) >>
Készül a kulturális főváros pályázat (2005-06-30) >>
Magyarországon Európa Kulturális Fővárosa (2004-06-02) >>
Sopronba látogatott a miniszter (2005-07-08) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszra tolódik a Deák tér felújítása

Az eredeti elképzelésekhez képest egy évet késik a Deák tér felújításának kezdete. Az önkormányzat… Tovább olvasom