Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Megújul a református templom

Sopron - Elkezdődött a református templom és a lelkészlakás homlokzati felújítása. A tizenegymillió forintos beruházással a jövő hónapban végeznek a szakemberek.
Megkezdődtek a Deák téri református templom megszépítési munkálatai. Az épületet 1929-ben Hárs György, az Esterházy-uradalom főépítésze emelte.

Legutóbb 1986-ban tatarozták a soproni református templomot, így megérett az idő a homlokzati felújításra.

Elkezdődött s novemberben befejeződik a Deák téri református templom homlokzati felújítása. Fotó: Magasi
Elkezdődött s novemberben befejeződik a Deák téri református templom homlokzati felújítása. Fotó: Magasi

– A lelkészi lakás külső része is megújul – fogalmazott dr. Vladár Gábor református lelkész. – Így templomunk megszépülten várhatja fennállása 80. évfordulóját jövőre. Felállványozzák a templomot és a lelkészlakást, a régi vakolatot leverik, helyette újat kap az épületegyüttes. Felújítják a párkányokat, az ereszcsatornákat és a nyílászárókat kicserélik. A renoválás költsége eléri a tizenegymillió forintot. Nagy segítséget jelent, hogy a Deák tér rekonstrukciója kapcsán az önkormányzat pályázatot hirdetett a tér épületei homlokzatainak csinosítására, s ezen mi is sikerrel részt vettünk. Ennek eredményeként 4,4 milliót a város fedez. A többit az egyházközség tagjai adták-adják össze. Terveink szerint november végére a kivitelezők elkészülnek a munkákkal.

Olvasóink írták

 • 17. fules 2008. október 26. 00:06
  „Lolitának már megint igaza van :)”
 • 16. lolita 2008. október 24. 21:40
  „itt a templom felujitasarol van szo ami igenis szükseges,es nem a papokrol!A papok nem dolgoznak?Nekik mas a feladatuk,hivatasuk,es nezzünk mar magunkba szerintem ott nagyobb renovalasra lenne szükseg!”
 • 15. c1 2008. október 24. 18:33
  „martiné=énirtam
  Persze a "PAPOK" nen dolgoznak stb.
  De Te csak irkász, firkálsz....
  2 kérdés: voltál az "ELMÉN" vagy
  még ott vagy?”
 • 14. soproni 2008. október 24. 16:07
  „Cseter komám! Miért nem lettél pap?”
 • 13. Tancs Kaszabell 2008. október 24. 11:00
  „Kedves Mindannyian !
  Kezdhetném a balesetvédelemmel és majd eljutnék az épített környezetünk állapotához,de nem teszem.
  Csak azt mondom ami a hír kapcsán emberileg megfogott.

  Ez a Református templom egy egészséges emberi közösség otthona.”
 • 12. fules 2008. október 24. 09:52
  „Kedves Matriné!
  Kiváncsi lennék, mit mondana, ha az épület tatarozás hiánya miatt omladozni kezdene és egészen véletlenül Ön, vagy egy kedves hozzátartozója emiatt lelné halálát, vagy szenvedne maradandó sérüléseket! Akkor is feleslegesen kidobott pénz lenne a tatarozásra szánt összeg? Vagy azt hiszi, hogy a víz, amivel naponta üríti a mellékhelyiséget, jogos? Hiszen Afrikában éheznek, meg szomjaznak az emberek, Ön mégis több liter ivóvizet enged le a csatornába naponta. Vagy ezt lehet csinálni a más tulajdonával? Szerintem a hívek pontosan tudják, mire adakoznak és ők nem bánják. Én nem vagyok református, de örülök, hogy renoválnak! El van torzulva a boldogság-küszöbe! Kissé elrugaszkodott a realitások talajáról...”
 • 11. matriné 2008. október 24. 05:15
  „Soproni komám! Akár wc papír helyett adhatod a nyelved is a papoknak Ők azt is szívesen vennék,hisz azért sem kell nekik megdolgozni.Az,hogy Cseter János és a hozzá hasonló felfogásúak felszínre tárják a "fehérgalléros bűnözők" jelenét és fénykorát e rendszerben az nagyon is aktuális. Persze egy-egy töketlen min Te ezt nem képes felfogni!”
 • 10. HUN1 2008. október 23. 12:51
  „hehe! milyen pont?”
 • 9. csabazs 2008. október 23. 06:36
  „Most mi bajotok van ezzel az egy szem Református templommal?
  Még mindig jobb most kevesebb pénzből tatarozni,mint később,amikor az állagromlás miatt sokkal többe kerülne?
  Itt nem a papokra(mivel református :tiszteletes) dobják ki a pénzt kedves matiné!”
 • 8. miracle 2008. október 22. 20:52
  „hehe
  "Arról meg már ne is beszélünk, hogy a templomok energetikai csomópontokba épültek, hogy elősegítség a szellemi energia erősödését."
  Na ez tette komolytalanná az egész hozzászólást.
  "Had csináljon már az egyház a pénzével amit akar"
  És honnan van az a pénz (legalább is a legnagyobb része)? Nos, akkor kinek a pénzével csinál, amit akar?”
 • 7. soproni 2008. október 22. 20:19
  „matriné(Cseter János)
  Mi lenne,ha csak egyszer...egyetlen egyszer nem negativ lenne a hozzászólása és nem másokat kritizálna a saját problémái miatt? Van olyan dolog az életében,ami elégedetté tudja tenni? Egyébként meg mi a fenét zavar egy győrit az,ha Sopronban felújítanak egy rossz állagú templomot,ami nem dől le,csupán javításra szorul.A reakciójából ne felejtse ki a szokásos jelzőit ..."fehérgallérosok,útonálló rablók...stb..”
 • 6. hehe 2008. október 22. 18:35
  „4. HUN1

  OTT A PONT!!!!!! :D:D:D:D:D:D”
 • 5. hehe 2008. október 22. 18:33
  „Leszögezem, hogy abszolút nem vagyok templomba járó fajta, sőt, DE

  martiné!!
  Ha egy kicsit gondolkodott volna mielőtt hozzászólt akkor eszébe jutott volna, hogy az embereknek szüksége van a hitükre mert mióta világ a világ a szegény, nyomorban tartott embereknek nem maradt más mint a hit és a remény.
  Nomármost mivel a hit a tömegpszichózis miatt jobban "hat" ezért szüksége volt az embereknek gyülekezőhelyekre.... és hogy ne fázzanak a hóban épületbe vonultak.
  Arról meg már ne is beszélünk, hogy a templomok energetikai csomópontokba épültek, hogy elősegítség a szellemi energia erősödését.
  Tehát a tömeg "egyakarata" és a megfelelő mennyiségű energia már annyi löketet adott az embereknek, hogy a következő hétig amikor megint templomba ment kibirta megőrülés nélkül.

  A másik:

  Had csináljon már az egyház a pénzével amit akar.....
  Engem sokkal jobban zavar a feleslegesen kifizetett "segíly" mint az egyházakra költött közpénz.....

  Az meg hogy az államok folyamatosan pénzelik az egyházakat az nem mai találmány.... nem gyf vagy ov találta ám ki....... hosszú-hosszú történelmi előzménye van....
  (az, hogy etikailag az is kifogásolható ... na az már más tészta...de hát politika mindig is volt.....)”
 • 4. HUN1 2008. október 22. 18:23
  „Épitési területen belül védősisak használata kötelező!Az állvány is szabálytalan.Nagy szerencse hogy ezt ellenőrök nem látták kb 200000ft bünti!”
 • 3. matriné 2008. október 22. 18:17
  „Ha nem vette volna észre Hárs úr valóban a papok munkahelyéről írtam. No és a híveiktől, de a papokra fordított közpénz is kidobott érték amit a adózóktól vesznek el. A vallást és az emberek Istenbe vetett hitét nem kötelező templomokban gyakorolni! "Sokat akar a szarka"-mint mindig, s nem bírja a farka! Ami összeakar dőlni, azt le kell bontani nem mindenáron felújítani.”
 • 2. Hárs József 2008. október 22. 17:24
  „Matrinét és a máskor-máshol hasonló szellemben hozzászólókat megkérdezem, mit tesznek saját házuk tájával, ha az kezd leromlott állapotba kerülni? Megvárják, míg a gylogjárón közlekedőkre esik a konzol, vagy a lépcsőn haladók alatt leszakadnak a lépcsőfokok stb. Volt rá mostanság példa, mutatta a tévé. Vagy az a baj, hogy templomról van szó?”
 • 1. matriné 2008. október 22. 16:17
  „No megint lesz helye a közpénznek! Kinek van még egy ilyen "munkahelye"? Lehet majd ismét hálistenkedni és bámészkodni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább perelnek a sopronkövesdi pedagógusok

Sopronkövesd - Jogerős bírósági határozat ellenére sem kapták meg Sopronkövesden a pedagógusok… Tovább olvasom